Üdvözöljük a

Múzeumi élmények 3D-ben – a fejlesztés már védjegyoltalom alatt áll | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Múzeumi élmények 3D-ben – a fejlesztés már védjegyoltalom alatt áll

Szerző: Kis Tünde | 2017. május 30.

Tavaly számoltunk be arról, hogy az IBM Magyarországgal közös projektben valósítja meg vizualizációs megoldásait, így a Kiterjesztett- és a Virtuális Valóság megjelenítésére képes alkalmazások fejlesztését a pécsi InnoTeq Kft. A Kiterjesztett Valóság egy mobiltelefonon és tableten elérhető megoldás, amely segítségével a valós tér objektumai multimédia- és 3D-tartalmakkal egészülnek ki. Főként múzeumi guide-ként, tankönyvekben, reklámoknál, termékismertetőkben, felhasználói kézikönyvekben találkozhatunk vele.

- Újabb múzeumokkal kerültünk kapcsolatba, ahol a megoldásainkat implementálni fogjuk. Például a bajai Türr István Múzeumban mutattuk be egy korábbi ötletünk prototípusát, a Kiterjesztett Valóság Tükröt – mondja Bíró László ügyvezető. – Ez az eszköz arra ad lehetőséget, hogy a felhasználó az élményterminál segítségével különböző népi- és régi viseletekről nézhet meg információs tartalmakat, valamint a virtuális térben „beöltözhet” a felkínált öltözetek valamelyikébe, és fotót készíthet magáról. A nagyméretű LED kijelzőn úgy nézheti magát a virtuális ruhában, mintha egy tükör lenne.

 

- Miként vezetik be a piacra az új fejlesztéseket?

- Az egyik termékünk, amely a fejlesztések magját képezi, védjegyoltalom alatt áll. Ez az a termék, amelyre a különböző kimeneteket rá tudjuk építeni. Sokat gondolkodunk együtt a potenciális, leendő partnereinkkel, ezekből születnek meg azok az ötletek, amelyek aztán egy termék formájában öltenek testet. Az ügyfeleink nem mindig tudják megfogalmazni, hogy mire van szükségük, hanem elmondják, hogy hová szeretnének eljutni, a lehetőségeiket megismerve technikai oldalról ezt közelítjük a termékeinkhez. Az az előnyük ezeknek a közös együttgondolkodásoknak, hogy így elérjük a leendő ügyfélkört is.

 

- A felhasználók miként fogadják az önök által fejlesztett újdonságokat?

- Nyitottak rá és várják is, már-már gyermeki lelkesedéssel, izgalommal figyelik a bemutatóinkat. A múzeumok, látogató terek felismerték, hogy ha el akarják érni a fiatalokat, mindenképpen szükség van az innovatív, új megoldásokra. Ennél a generációnál már kikerülhetetlen ezeknek az eszközöknek a használata.

 

- A fejlesztés nem megy egyik napról a másikra, és bizonyára pénzbefektetést is igényel. Milyen lehetőségeik vannak a finanszírozásra?

- Korábban több K+F pályázaton vettünk részt, e forrás felhasználásával el tudtuk készíteni a keretrendszert. Ezek a pályázati lehetőségek néhány éve lezárultak, azóta ugyan adtunk be pályázatot a meglévő rendszereink továbbfejlesztésére, azonban még semmi hírünk sincs ezek eredményéről. Így egyelőre csak saját forrásból tudjuk a fejlesztést folytatni. Számíthatunk az IBM együttműködésére is, ők egy partnerprogram keretében olyan eszközök használatára biztosítanak kedvezményes lehetőséget, ami nagyon sokba kerülne, ha piaci körülmények között szeretnénk igénybe venni. Nagyon várjuk az EU-s pályázatok eredményét, amely új lendületet adhat a fejlesztéseinknek.