Üdvözöljük a

Ne vesszen el az évtizedek alatt felhalmozott tudás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ne vesszen el az évtizedek alatt felhalmozott tudás

Szerző: Sz.K. | 2016. december 6.

A Somapak Kft. ezelőtt harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett. A tanulóképzésbe csak néhány éve kapcsolódtak be, amikor szembesültek azzal, lassan elfogynak a jó szakemberek, nem tudják majd kikkel pótolni a nyugdíjba vonulókat. Az első gépi-forgácsoló tanulójukat már a duális képzés keretében fogadták. Jelenleg négyen sajátítják el náluk a gépipari szakmák alapjait, közülük ketten érettségi után.

 - Mindannyian a pécsi 500. számú Angster József Szakiskola tanulói- kezdi beszélgetésünket Bognár József, a pécsi Somapak Kft. ügyvezetője. - A négyhetes nyári gyakorlaton választottuk ki őket. A szakképző iskola szakoktatója, Vas Tamás ismerve az általunk támasztott elvárásokat, ehhez igazodva ajánlotta őket, s miután mindannyian jól teljesítettek, felvettük őket.

 

 Mint mondja ebben az esztendőben első alkalommal részt vettek a kamara felkérésére a szakmákat népszerűsítő programban, amelynek keretében általános iskolásokat fogadtak üzemlátogatáson.

  - A gyerekek nagyobb részének tetszettek a látottak - folytatja tovább. - Az is igaz, hogy nálunk nem csak egy-egy részterületét láthatták a gépipari szakmáknak, hanem a teljes folyamatot, azt, hogy miként lesz az alapanyagból kész termék. A magam részéről pedig igyekeztem interaktívvá is tenni a programot. Kérdéseket tettem fel arról, láttak-e már rozsdamentes acélt, tudják-e mi a horganyzás? Mit tudnak a gépekről, felismerik-e például az esztergapadot? Tudják-e mi a különbség az esztergálás és a marás között? Nagyon bátrak voltak a gyerekek, igaz tudták szabad tévedni, rossz választ adni.  

 

 Szólt arról is, nagyon sok, magasan képzett szakember dolgozik náluk, negyven éves tapasztalattal rendelkező szakmunkások és tapasztalt, s kezdő mérnökök egyaránt. A tanulókkal is egy volt munkatársuk foglalkozik, aki nyugdíj mellett vállalkozott rá.

  A cégnél folyó tanulóképzés színvonalát mi sem jellemzi jobban, mint hogy az elmúlt évben egyik tanulójuk, Bősz Richárd a Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjében első lett, s a másik kettő diák is ott volt a legjobbak között, ők az ötödik és a hatodik helyen végeztek.  

 - Amikor elhatároztuk, hogy tanulókkal foglalkozunk a szempontok között szerepelt, hogy ezen a módon neveljük ki a saját elvárásaink szerint a szakember-utánpótlásunkat - emeli ki Bognár József. - E mellett az is nagyon fontos volt számunkra, hogy az évtizedek alatt felhalmozott tudás se vesszen el. A tanulóink szinte az első pillanattól a tényleges termelésben vesznek részt idős szakemberek felügyelete mellett, azt követően, miután elsajátították a gyakorló esztergagépen az alapismereteket. Egyebek mellett azt, hogy az egyes munkadarabok elkészítéséhez mennyi anyagot kell felhasználniuk, hogyan kell menetet vágni, méretezni, s az egyes műveletek milyen sorrendben követik egymást. Ezt követően már valós feladatokat kapnak, alkatrészeket készítenek, ezt a változatosságot, meg hogy ténylegesen részesei egy-egy berendezés elkészítésének, nagyon élvezik. Igyekszünk a gépi forgácsolás sokszínűségét - darabolás, marás, esztergálás, köszörülés - is megmutatni nekik.

 

  Kitért arra is, hogy mindegyik tanulójukat a képességeik figyelembe vételével honorálják. Vannak közöttük, akik folyamatosan fejlődnek, mind magasabb szakmai tudásra tesznek szert, nekik van, hogy évente kétszer is emelik az ösztöndíjukat. Míg mások lehet, hogy egész évben egy fillérrel sem kapnak többet a kötelezően vállalt emelésen kívül.

 - Az eddigi tapasztalataink szerint, azok a tanulóink, akik érettségi után választottak szakmát komolyabban veszik, jobban érdekli őket - ad hangot véleményének. - A tavaly végzetteknek mi magunk javasoltuk, hogy tanuljanak tovább, s, mérnökként visszavárjuk őket.

 Harminc esztendővel ezelőtt olasz-magyar vegyesvállalatként kezdték meg működésüket, s az akkori KGST piacra gyártottak csomagolás-technikai gépeket. A kezdeti időkben a Sopianae Gépgyár - az Árkád helyén álló - egyik csarnokában tevékenykedtek, majd amikor azt lebontották, hozták létre a jelenlegi telephelyüket az Edison úton.  

 

 Az évek során a cég több lépcsőben a család tulajdonába került. Először a bank, majd a balkáni válság idején az olasz partner adta el a részét, s a cégek önálló külkereskedelmi tevékenységének állami engedélyezése során a külkereskedelmi cég is kiszállt, 1995. közepén már idősebb Bognár József, az édesapa volt az egyedüli tulajdonos. Azóta már a két testvér - Balázs, aki gépészmérnök, József, aki gépész-informatikus, de mind a ketten közgazdász végzettséggel is rendelkeznek - is azzá lépett elő. Jelenleg ők ketten vezetik a céget.

 A Somapak Kft. a csomagolástechnikai berendezések mellett, alkatrészeket is gyárt, fontosnak tartják ugyanis a több lábon állást. Elsősorban egyedi gépek gyártásával foglalkoznak. Folyamatosan fejlesztik a céget pályázati forrás felhasználásával felújították a régi üzemcsarnokot, ahol a szintén támogatás felhasználásával vásárolt lézervágót és a CNC, valamint hagyományos esztergapadokat helyezték el, olyan rendszerben, hogy szükség esetén egy ember, akár több gépen is tud egyszerre dolgozni.