Üdvözöljük a

Negyven éve fodrász | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Negyven éve fodrász

Szerző: Sz.K. | 2015. május 6.

A kamarai Az Év Kézművese Díjat ebben az esztendőben a pécsi Zsoldos Dezsőné vehette át. A délutáni órákban a nap vidám táncot  jár a tükrökön Pécsett a Ferencesek utcai fodrászműhelyen. Zárás előtt találkozunk itt, egy kicsit várnom kell, mert az utolsó vendég haján igazítani szeretne egy kicsit.

- Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy  ebben az esztendőben nekem ítélték Az Év Kézművese Díjat - kezdi beszélgetésünket. - Nagyon jól  esett, hogy ezen a módon is elismerik a munkámat, amit nagyon szeretek. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor a vendégnek tetszik az elkészült frizura.

Annak idején, a nagymamája javaslatára jelentkezett  fodrásznak, neki volt egy ismerőse, aki beajánlotta  őt a Baranya Megyei Fodrász Szövetkezethez. 

 - A Zsolnay szobornál lévő  fodrászüzletben kezdtem, oda vettek fel tanulónak - mondja.  - Később Hesz János keze alá kerültem, amikor a Jókai  téri üzletbe helyeztek át.re, akivel a végzést követően együtt is  dolgoztam hosszú éveken át. Sokat köszönhetek neki, egyebek mellett azt is, hogy versenyezni kezdtem. Ő biztatott.

 

Mint mondja, hosszú éveken át dolgoztak együtt, aztán  az 1990-es években, amikor szinte mindenki  vállalkozásba fogott egy kozmetikus és fodrász  ismerősével összefogva, ők is önállósították  magukat, akkor nyitották meg hárman a Ferenciek  utcájában a fodrász üzletüket.  

  - Schwarcz Szalonnak neveztük el – folytatja tovább. – Tudni illik az én leánykori nevem, Fekete Mária és Hesz  János mindig Schwarcznak szólított. Ennek már huszonöt esztendeje, azóta itt fogadjuk a vendégeinket,  ma már ugyan  csak ketten fodrászok, mert a harmadik társunk külön vált tőlünk, máshol dolgozik. Negyedszázad nagy idő, a szakmunkás-bizonyítványomat is negyven esztendővel ezelőtt szereztem meg, s arra különösen büszke vagyok, hogy a vendégeim között  vannak olyanok is, aki a kezdetektől hozzám jár, de van olyan is, ahonnan a család mindenegyes nőtagjának, már az unokának is csinálom a frizuráját.

 Harminc évvel ezelőtt tette le a mestervizsgát, hosszú éveken át foglalkozott tanulókkal, közülük többen ma is a szakmában vannak.