Üdvözöljük a

Nem is tudnánk máshogy csinálni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem is tudnánk máshogy csinálni

Szerző: Gűth Ervin | 2018. október 10.

Egyedi kombinációval találkozhatunk a pécsi gasztronómia egyik forrópontján: a Jókai téri Lyr Specialty Coffee and Food nemcsak a minőségi kávé, de a vegán étlap miatt is érdekes. A helyet férjével közösen üzemeltető Szókovács-Vajda Szilviával beszélgettünk.

Hogyan alakult ki a Lyr koncepciója?

Nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdtem baristaként dolgozni, érdekelt és megtetszett a specialty kávés vonal. Először idehaza, aztán Angliában majd Skóciában foglalkoztam ezzel. Tudtuk, hogy a külföldön megismert stílussal, vendégek és munkatársak iránt tanúsított hozzáállással Magyarországon szeretnénk nyitni egy helyet és ez lett a Lyr. Az sem volt kérdés, hogy milyen ételeket kínáljunk, amikor ez szóba került, mivel 13 éves korom óta vegetáriánus vagyok, de néhány éve vegán lettem. Közben a szintén barista – eredetileg tesitanár végzettségű, régebben fitness és wellness területen dolgozó – férjem Dávid is.

Itthon nem találkoztunk a milyenkéhez hasonló koncepcióval és reméltük, hogy nem csak nekünk, hanem másoknak is igényük lehet rá. Úgy tűnik igazunk lett.

 

Hogyan áll össze az ételkínálatotok?

Gyakorlatilag az összes receptet én kísérleteztem ki az elmúlt években, illetve kísérletezek, mert imádok főzni.

 

Milyen nehézségekkel szembesültök?

Azért is dolgozunk nehezített pályán, mert próbálunk nem „csak" egy vegán helyet működtetni, a fenntarthatóság is szempont. Éppen ezért sok mindent be is áldozunk, például nem áruljuk a nagy márkák italait, akik ellehetetlenítik a kisebbeket, mi készítjük el az üdítőket. Vagy, ahogy a nagyon népszerű avokádót is hónapokkal ezelőtt kivettük az ételeinkből, mert nem fenntartható a termelése. Egyre inkább szeretnénk helyben beszerezni, amit lehet. Minőségi alapanyagokat használunk, de azért, hogy tudjuk tartani a versenyt kisebb árréssel kell dolgoznunk. Lehet, hogy kisebb így a profit, de máshogy nem tudnánk csinálni.

 

A vendégek gyorsan elfogadták a koncepciótokat?

Hozzánk nem csak vegánok vagy vegetáriánusok járnak, a vendégeink jelentős része a gasztronómiában újdonságra vágyó, nyitott fogyasztó, mert jó ételeink vannak. Ami a kávéitalok szempontjából valamelyest nehézséget jelent, hogy nem használunk tejtermékeket, hanem a saját növényi alapú keverékeinkkel érjük el a kívánt ízélményt. Amúgy a koncepciónk egyre jobb letisztultabb, és úgy érzem, hogy a mi utunk a jövő. Érezhető a vendéglátásban, hogy egyre többen mozdulnak el ebbe az irányba, hiszen reagálnak a fogyasztói igényekre.