Ökocímkés védjegyet kapott Dél-Dunántúl egyik legkorszerűbb távhőszolgáltatója

Szerző: Kis Tünde | 2018. július 5.

Negyed évszázadnyi működés önmagában is jelentős egy vállalkozás életében, az pedig külön elismerést érdemel, ha a cég mindezt partnerei megelégedésére és környezete védelmével teszi. A Mohács város területén a távfűtést és a melegvíz szolgáltatást végző Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően jelentős mértékben javította a hőszolgáltatás stabil üzemeltetését és energiahatékonyságát. A vállalat a környezetbarát technológia alkalmazásával hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az egészségesebb légtér biztosításához, és ezáltal a fenntartható fejlődéshez.

A 25 évvel ezelőtt a Pécsi Távfűtő Vállalatból vagyonmegosztással létrejött, Mohács Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló társaság fő feladata, hogy Mohács területén folyamatosan, megfelelő minőségben biztosítsa a távfűtést és a melegvíz szolgáltatást. A társaság vezetése a tulajdonos bevonásával állandóan fejlesztések megvalósításán dolgozott. 2013-ban zárult le egy átfogó energetikai korszerűsítés, amely 3 db 4,5 MW teljesítményű, földgáztüzelésű, korszerűen szabályozható melegvizes kazán üzembe helyezését, illetve a hőközpontok korszerűsítését, a távhővezeték-hálózat cseréjét foglalta magában. A gazdaságos és biztonságos működést pedig egy távfelügyeleti rendszer segíti. A földgáztól való függőség csökkentése érdekében a Mohács-Hő megújuló energiaforrást hasznosító 4,5 MW teljesítményű biomassza (faapríték) fűtőművet is létesített, idén pedig sikerült üzembe helyezni egy 499 kW teljesítményű napelemes kiserőművet, amely villamos energiát termel.

 

 A vállalat számára kiemelten fontos a fogyasztók, partnerek tájékoztatása, amit a Távhő Ökocímke idei elnyerésével is deklarál. Ezt a címkét a Magyar Távhőszolgálatók Szakmai Szövetsége (MATÁSZSZ) vezette be azzal a céllal, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatásáról. A háztartási gépek energiacímkéjéhez hasonlóan fontos információkkal szolgál a távfűtés színvonaláról, azaz a primerenergia hatékonyságáról, a zöldenergia-felhasználásról és a szén-dioxid kibocsátás mértékéről. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a Mohács-Hő Kft. is csatlakozhatott az elismerten környezetbarát szolgáltatók közé.

 

 Hogy miben áll a vállalat működésének sikere, Szekó Józsefné ügyvezetőt kérdeztük.

- A távhőszolgáltatás speciális terület, működését nagyon sok tényező befolyásolja: a szabályozási környezet változása, a tüzelőanyag elérhetősége, a fogyasztók fizetőképessége és nem utolsósorban az időjárás. A beruházási, fejlesztési lehetőségek kihasználásával sikerült megalapozni a biztonságos működést, szolgáltatást, az uniós pályázati forrásoknak köszönhetően jelenleg korszerű, környezetvédelmi előírásoknak megfelelő távhőrendszerrel rendelkezünk. Természetesen a személyi feltételeket is biztosítani kell, képzett vállalati menedzsment és tapasztalt szakemberek segítik a szervezet működését. Mivel jelentősebb üzemeltetési problémák nincsenek, jobban tudunk összpontosítani az egyéb feladatokra és felkészülni a várható változásokra.

 

 A vállalkozás az eredményességét csak a hatékonyság növelésével és a költségek csökkentésével tudta és tudja növelni. Az ennek elérése érdekében végzett korszerűsítő és hatékonyságnövelő beruházások, valamint a szükséges tervszerű, rendszeres karbantartások biztosítják a további működést. Kiemelten fontosnak tartjuk a következő években is, hogy a tartalékainkat minél hatékonyabban használjuk fel az aktuális gazdasági viszonyok mellett.