„Olyan partnerek is képbe jönnek, akikre nem is gondolnánk”

Szerző: Kis Tünde | 2017. október 3.

Nagyon részletes profillal van jelen az Enterprise Europe Network (EEN) rendszerében a funkcionális alsóruházat, fehérnemű, sportruházat és munkaruházat gyártásával, termékfejlesztéssel, gyártás- és csomagolásfejlesztéssel foglalkozó Crestyle Kft. A svájci tulajdonban lévő, de Pécsett működő vállalkozás már számos kapcsolatot alakított ki a kamara, illetve az EEN segítségével, és mint ahogy Földes Csilla ügyvezető asszisztens mondja, nemcsak az értékesítésben, hanem az alapanyagok beszerzésében, azaz a beszállítók megtalálásában is jó hasznát veszik a partnerközvetítő platformnak.

 

- A kamara ajánlásával figyeltünk fel az EEN-re, és nagyon jó lehetőségnek tartjuk. Feltöltöttük a profilunkat, megadtuk, hogy mi mit kínálunk és mit keresünk. A kamara munkatársai ezek alapján folytatják a kereséseket, és ha találnak nekünk megfelelő ajánlatot, akkor értesítenek róla – foglalja össze Földes Csilla, hogy milyen egyszerű a rendszer működése. - Többször előfordult már, hogy külföldi kapcsolattartók - akik gyártatni szeretnének vagy beszállítónkká szeretnének válni - keresték meg a kamarát, mert érdekesnek találták a profilunkat. Az első kapcsolatfelvételek tavaly érkeztek. Van, hogy nehézségekbe ütközünk, mert a profilok nem mindig egyértelműek, a személyes levelezéskor derül ki, hogy mégsem teljesen azt kínálják, mint amire mi gondoltunk a leírás alapján. Az EEN nyelve az angol, ebből is adódhat, hogy néha elcsúszik az információ, bár ketten is vagyunk a cégnél, akik nagyon jól beszélünk angolul. Több céggel kerültünk kapcsolatba azóta, amióta jelen vagyunk az EEN-en, volt, ahová próbamunkát készítettünk, és biztatóan alakul a helyzet.

 

- Milyen információkat érdemes megadni a profilban? Ön például milyen leírásokat tart fontosnak egy ajánló cég részéről?

- Mi olyan helyet keresünk, ahová vagy készterméket tudunk szállítani, vagy a bérmunkánkat felajánlani, azaz elsősorban varrást, de más szolgáltatásokat is: csomagolást, modellkészítést, modellfejlesztéseket, mintadarabok varrását vagy akár csomagolásfejlesztést. Ha mondjuk az ügyfélnek gyerekpizsama kell, akkor megbeszéljük a legfontosabb információkat: milyen anyagból szeretné, milyen színekben gondolkodik, milyen méretekben szeretné gyártatni, szeretne-e hozzá csomagolást fejleszteni vagy meglévő csomagolásban gondolkodik-e, milyen igényei vannak a csomagolóanyagot illetően, vagy milyen követelményeket támaszt az anyaggal szemben, legyenek-e pl. tanúsítványai – ezeket mind tisztázzuk a partnerrel és elkezdjük a munkát. A többszöri egyeztetés után alakítjuk ki a termék árát. Ezek mind szerepelnek a profilban, lehet, hogy túl részletesen is, viszont valaki éppen a részletességet igényli.

 

- Milyen előnyeit tapasztalta meg a rendszernek, illetve mit hiányol belőle?

- Egyelőre nem tudok olyat mondani, hogy mi hiányzik belőle. Jelentős előnye azonban az, hogy tulajdonképpen marketingköltség nélkül tudunk új ügyfeleket vagy beszállítókat találni. A kamarának ez a szolgáltatása nagyon jó, mert megkönnyíti a partnerekkel való kapcsolat kialakítását. A rendszerrel hatékonyan, személyre szabottan tudnak ajánlatokat közvetíteni. 

 Például összekapcsoltak bennünket egy céggel, amely palacköltönyöket forgalmaz, már túl vagyunk a próbamunkán. Nekem eszembe se jutott volna, hogy palacköltönyöket varrjunk. A kamarától befutott a megkeresés német nyelvterületről, és mivel cégünk svájci tulajdonban van, igyekszünk a német nyelvterület felé fordulni, mert ott egyáltalán nincsenek kommunikációs problémáink. Tehát olyan dolgok is képbe jönnek, amelyekre nem is gondolnánk. Megkeresnek bennünket az EEn-en keresztül Spanyolországtól Törökországig cégek, hogy szeretnének anyagot beszállítani. Ez számunkra roppant kényelmes, mert nem kell anyag után futkosni, hanem az új ajánlatok közül válogathatunk. Nem kell elmenni (külföldre) egy szakvásárra, hogy utánajárjunk a lehetőségeknek, itt költségmentesen kap az ember üzleti ajánlatokat. Emellett nagyon jónak tartom az EEN keretein belül megrendezett üzletember-találkozókat, ilyenen Amszterdamban és Budapesten vettünk részt, és már magyar cégekkel is kerültünk kapcsolatba az EEN-en keresztül. Tehát összességében azt mondom, hogy kiváló lehetőségeket nyújt ez az üzletipartner-közvetítő rendszer.