Üdvözöljük a

Országos első helyen végzett a tanulójuk | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos első helyen végzett a tanulójuk

Szerző: Sz.K. | 2015. június 3.

A Somapak Kft. ezelőtt közel harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett, olasz-magyar vegyes-vállalatként, s főleg az akkori KGST piacra gyártottak csomagolás-technikai gépeket. A kezdeti időkben a Sopianae Gépgyár - az Árkád helyén álló - egyik régi csarnokában tevékenykedtek, majd amikor azt lebontották, hozták létre a jelenlegi telephelyüket az Edison úton. 

 - Az évek során a cég több lépcsőben a család tulajdonába került. Először az alapítók közül a bank, majd a budapesti külkereskedelmi cég, a Sopianae Gépgyár és végül a balkáni válság idején az olasz partner adta el a részét.

 

1995. közepén már az édesapám volt a fő tulajdonos - idézi fel a kezdeteket Bognár József, a Somapak Kft. egyik ügyvezetője. - Azóta a cégnek édesapám, mellett a testvérem és én vagyunk a tulajdonosai. Jelenleg ketten vezetjük Balázzsal, aki gépészmérnök, magam pedig gépész-informatikus vagyok, de mind a ketten közgazdász végzettséggel is rendelkezünk.

 

 A Somapak Kft. a csomagolástechnikai berendezések mellett, egyedi gépeket és alkatrészeket is gyárt, fontosnak tartják ugyanis a több lábon állást. Negyven embernek adnak munkát, akiknek jelentős része a gépek gyártásában, tervezésében vesz részt.

 - Elsősorban egyedi gépek gyártásával foglalkozunk, amelyet minden alkalommal megelőz a vevővel való közös megbeszélés, együtt gondolkodás, s amikor körvonalazódnak az elvárások, akkor kezdődhet meg a tervezési folyamat maga, figyelembe véve az adott telephely sajátosságait - folytatja tovább. - S, mikor már szinte minden sínen van, akkor szembesülünk a legtöbb esetben azzal, hogy ugyan lesz, aki megtervezi a berendezést, azonban egyre kevesebben tudják majd legyártani, mert nincs hozzá szakember, s az elkészült berendezések karbantartását sincs, aki elvégezze. Ma már egyre többször fordul elő, hogy a cégek bennünket kérnek fel az általunk gyártott berendezések folyamatos szervizelésével. Ezt látva döntöttünk úgy, hogy gépi-forgácsoló tanulók képzésével kezdünk el foglalkozni.

 

  Két évvel ezelőtt fogadták az első tanulót már a duális képzés keretében, aki jelenleg is náluk dolgozik. Tavaly már hármat vállaltak, a következő tanévben a terveik szerint pedig ismét kettőt fogadnak. 

 - Mindegyik  tanulónk az 500. számú Angster József Szakképző Iskolába jár - folytatja tovább. - Akiket a következő tanévben szeretnénk foglalkoztatni szintén innen érkeznek, s a 9. osztály befejezését követően nyári gyakorlaton vesznek majd nálunk részt, s amennyiben megfelelnek ősztől is folytatjuk képzésüket. Azonban egyelőre kérdés, miként valósulhat meg ez a tervünk, ugyanis amikor elkezdtünk tanulókkal foglalkozni még nem volt kitétel, hogy csak mester foglalkozhat velük. A cégünknél nagyon sok, magasan képzett szakember dolgozik, többen mérnökként, de mester-vizsgája közülük senkinek sincs. A jelen helyzetben annyi biztos, hogy a jelenlegi tanulóink a szakmunkás-bizonyítvány megszerzéséig továbbra is nálunk maradhatnak. 

 

 A cégnél folyó tanulóképzést mi sem jellemzi jobban, mint hogy az egyik tanulójuk Bősz Richárd a kamarai Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjében az első helyet szerezte meg, s másik kettő is ott volt a legjobbak között, ők az ötödik és a hatodik helyen végeztek.

 

 - Amikor elhatároztuk, hogy tanulókkal foglalkozzunk a fontos szempontok között szerepelt az is, hogy a képzés segítségével a saját elvárásaik szerint nevelhetjük ki a szakember utánpótlásunkat. Eddig jó tapasztalatokat szereztünk, sőt inkább vissza kell fognunk a tanulóinkat, mert türelmetlenek, minél gyorsabban a tényleges munkában szeretnének részt venni. Azonban csak akkor engedjük őket a gépeken dolgozni, ha már az alapismeretekkel tisztában vannak, például is meg kell tanulniuk, hogy az egyes munkadarabok elkészítéséhez, mennyi anyagot kell felhasználniuk. Igyekszünk bennük egyfajta szakmai alázatot kialakítani. S, amikor már a fontos dolgokkal tisztában vannak, azt követően kezdenek el élesben dolgozni. Valós feladatokat kapnak, amelyet felügyelet mellett végeznek el, s ezt a változatosságot, meg hogy ténylegesen részesei egy-egy berendezés elkészítésének, nagyon élvezik. Igyekszünk a gépi forgácsolás sokszínűségét - darabolás, marás, esztergálás, köszörülés - is megmutatni nekik. Miután főleg egyedi gépgyártással foglalkozunk, egyedül az alkatrészgyártásnál fordul elő, hogy egy termékből nagyobb szériát, legfeljebb, ha száz darabot készítünk - ad hangot zárásként véleményének.