Üdvözöljük a

Országosan elsőként CNC gépek kezelését is megismerhetik a fémipari szakmát tanulók | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országosan elsőként CNC gépek kezelését is megismerhetik a fémipari szakmát tanulók

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. szeptember 18.

Újabb képzőhellyel bővült a duális szakképzésben résztvevő baranyai gyakorlati képzőhelyek száma. Pécsi Strauss Metal Kft. saját beruházásban tanműhelyt hozott létre. Ezzel a cég a szakképzés egy újabb szeletében vállalt szerepet. A vállalkozás már a kezdetektől bekapcsolódott a közép- és a felsőfokú duális képzésbe, a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményeinek tanulói, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának gépészmérnökök hallgatói közül többen is náluk töltik gyakorlati idejüket.

Ettől a tanévtől kezdve megteremtették a feltételeit annak is, hogy már a szakközépiskola kilencedik évfolyamától is fogadhassanak gépipari szakképzést tanuló diákokat, akik az alapismeretek elsajátításán túl, speciális CNC gépkezelő kompetenciákra is szert tehetnek a képzőhelyen.

 

 - Cégünk elsődlegesen lemezmegmunkálással foglalkozik, s egyre nagyobb gondot jelent a szakemberhiány - kezdi beszélgetésünket Strausz János a Strauss Metal Kft. ügyvezető igazgatója, miközben végigjárjuk a műhelycsarnokban 360 négyzetméteren kialakított tanműhelyt, amelyben külön teremben a hegesztők, míg a másikban az ipari gépészek és épület és-szerkezetlakatos gyakorlati képzése folyik majd. A satupadok már a helyükre kerültek, ugyanúgy, mint a hegesztő és a forgácsoló gépek. - Terveink szerint a tanműhely 20 fő egyidejű fogadására alkalmas és a gépipari szakmák gyakorlati alapismereteinek az oktatásra van felszerelve. Mostantól már minden adott ehhez, ugyanis három ipari gépész mester dolgozik a cégnél - magam két szakmában is rendelkezem mestervizsgával. E mellett kapcsolatban állunk két szakoktatóval, akik a tanműhelyben foglalkoznak a gyerekekkel. Jelenleg három hegesztő, három szerkezetlakatos tanuló és kettő duális-mérnök hallgató gyakorlati oktatása folyik nálunk. Idén nyáron 17 fémipari tanuló volt a cégünknél nyári gyakorlaton.

 Mint mondja, az általuk kidolgozott és az idei évtől útjára indítandó CNC-lemezmegmunkáló folyamatok megismertetésével egy hiányt pótolnak, ugyanis ilyen jellegű szakmai ismeretek átadása ipari gépész, hegesztő és szerkezetlakatos tanulók részére az országban nagyon ritka, pedig nagy szükség lenne rá, ugyanis ez a szakma speciális ismereteket követel meg a művelőjétől. Kitért arra is, a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazva gyártanak különböző egyedi termékeket CNC lemezmegmunkáló-központokon.

 

 A gyakorlati képzés során a CNC gépek kezelését sajátíthatják el - CNC vezérlésű stancoló-nibbelő, lézervágó, élhajlító, az ívelt felületeket kialakítása UpDownBend élhajlító géppel - emellett a tanulók megismerkednek a plazma és vízsugaras vágással is.

- Igyekszünk a szakma minden oldalával és szépségével megismertetni őket, hogy megszeressék, s a továbbiakban is nálunk dolgozzanak. A magam részéről ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy a gyakorlati képzőhelyek és a tanulók között egy életre szóló kapcsolat jöjjön létre, s ne keressenek a végzést követően maguknak más munkahelyet, s ne menjenek külföldre. Öt évvel ezelőtt is azért kezdtünk el tanulókkal foglalkozni, mert olyan szakembereket szeretnénk kinevelni, akik pontosan ismerik az elvárásainkat, és a szakképzettséget igazoló bizonyítvány megszerzését követően nálunk kezdhetik meg szakmai karrierjüket. A terveink között szerepel, hogy a későbbiekben a felnőttképzés keretében is megkezdjük CNC-fémmegmunkáló szakemberek képzését. Első lépésben felkeressük a fémipari cégeket, hogy felmérjük az igényeket - zárja beszélgetésünket Strausz János.