Pécsi összefogás - Online e-ticketing rendszer megvalósítása uniós támogatásból

2013. november 13.

Nagyon sok magyar mikro-, kis- és középvállalkozás küzd az életben maradással és keresi az utat a fejlődéshez. A pécsi székhelyű MarkCon Informatikai Kft. és a szintén pécsi RGNet Kft. nyitottak voltak a fejlődésre és az együttműködésre.

A regionális összefogás alapját egy több éves, jó szakmai kapcsolat adta, melynek eredményeként közösen nyújtottak be pályázatot mobiltechnológia segítségével megvalósuló, innovatív technológia alapú termékfejlesztésre. A pécsi cégek felismerték azt, hogy a mobilfizetés és az elektronikus jegyértékesítés nemzetközi és hazai szinten is az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, ezért egy nyertes pályázat keretében online e-ticketing rendszer megvalósításába fogtak. A rendszer újszerűsége és a kapcsolódó technológiák könnyű elérhetősége miatt hatalmas üzleti potenciállal bír. Az ilyen irányú megoldásokra egyre erősödő piaci igény mutatkozik, több vállalat is érdeklődik a témában.

A projekt keretében kifejlesztett online e-ticketing rendszer célja egy olyan biztonságos mobiltechnológián alapuló jegyeladási és jegykezelési rendszer kidolgozása és az ehhez kapcsolódó prototípus elkészítése, amely hosszú távon közvetlen és közvetett gazdasági-társadalmi előnyökkel jár. A kifejlesztett rendszer végfelhasználói eszköze a mobiltelefon, melynek elterjedtsége a magyar lakosság körében rendkívül széles. A létrejött rendszer elsősorban olyan területeken lesz használható, ahol a jegyvásárlás nem köthető feltétlen egy adott helyszínhez (pl. tömegközlekedésben), de bevezethető a használata a hagyományos online jegyértékesítéssel ellátott területeken (mozijegy, rendezvények) is, ezzel is hozzájárulva az információs technológia szélesebb körű elterjedéséhez, az információs társadalom kiépítéséhez.

 

A projekt megvalósítási fázisa két fő szakaszból állt, a hardver prototípusok előállításából, valamint a szükséges szoftverek lefejlesztéséből. A hardver prototípusokkal kapcsolatos munkák során elkészült a telepített jegyellenőrzési eszköz, a mobil jegyellenőrzési eszköz, valamint előállításra kerültek az adatátviteli eszközök. A szoftverfejlesztés során egy komplex, több modulból (pl.: e-kereskedelmi, jegygeneráló és -ellenőrzési, ügyfélszolgálati modul) álló termék jött létre.

 

A temékfejlesztés az utolsó fázisába lépett. Jelenleg az integráció illetve a rendszerbe illesztett alkalmazások, modulok technikai és funkcionális tesztelése, valamint a felhasználói, oktatási és üzemeltetési dokumentáció elkészítése folyik. A termék 2014-ben jelenik meg a piacon.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a GOP-1.3.1-10/B-2010-0022 sz. projekt keretén belül valósul meg. A projekt összköltsége 139.559.000 Ft. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 83.735.400 Ft.