Pécsi siker a Kulináris Olimpián

Szerző: Sz.K. | 2016. december 6.

A négy évente sorra kerülő Kulináris Olimpiának ebben az esztendőben Erfurt adott helyet, amelyre a világ ötvenkilenc országából kétezer versenyző érkezett. A mostani, immár 24. alkalommal megrendezett minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás is várta a résztvevőket. E rangos mezőnyben végzett a legjobbak között, s szerzett bronzérmet, Brunner Attila pécsi szakácsmester, aki a kamarai mestertanfolyamon szerezte meg címét.

  - A családunkban nincs szakács, de én mindig is szerettem a konyhában lenni, a nagymamám pedig szinte mindenre megtanított - kezdi beszélgetésünket a déli ajánlat alapján náluk ebédelők és az esti vendégek érkezése előtt a Blöff Bisztróban, ahol még délután négy órakor is több asztal foglalt. - Nagyon érdekeltek az ízek, szerettem a konyhában terjengő illatokat, s a nagyanyámmal a piacra járni, ahol a levegőben a friss zöldségek és gyümölcsök illata keveredett a pékségekből kiáramló frissen sült kenyér és kakaós csiga illatával.

 

 Nem is volt kérdés, hogy nyolcadik után szakácsnak jelentkezik, akkor még Budapesten élt. Pécsre több mint egy évtizede költözött, azóta több vendéglátóhelyen is dolgozott, mint szakács. Barátjával pedig közös vállalkozásban működtették a Vadásztanyát is egy ideig.

 - A Corso Hotel éttermében voltam - ami akkor Little Bajaként működött, s Baján is volt egy részlege, ahol én voltam a szakács - amikor mestervizsgát tettem Pécsett - folytatja tovább beszélgetésünket. - Nem volt könnyű az az időszak, hiszen a vidéki munkát és a tanulást kellett összehangolni. Már régóta a terveim között szerepelt, hogy leteszem a szakács mestervizsgát, de éveken át nem volt rá lehetőség. Tíz évvel ezelőtt nyílt ismét mód rá, s akkor a legjobbak voltak az oktatóink.

 

 S, miután az egyik terve megvalósult, egy másik álmát igyekezett megvalósítani, utánanézett, miként tudna a szakácsolimpián részt venni. Az interneten talált rá arra az oldalra, ahol a jelentkezését leadhatta, elfogadták, s már kezdhette is a versenymenüt összeállítani.  - Az olimpiára hat személyre kellett egy ötfogásos menüsort összeállítani, valamint négy féle - hideg és meleg - finger food falatkát készíteni - folytatja tovább beszélgetésünket. - Az öt fogásos menü része volt egy hideg és egy meleg előétel, egy leves. Főételnek igyekeztem egy különleges íz-hatású ételt alkotni, rozé báránygerincet készítettem zöldfűszeres kéregben, mandulás céklapürével, zöldségekkel, perui lilaburgonyával. A desszert feketeerdő torta volt levendula macaronnal, levendula eszenciával.

 

 Mint mondja, mire az olimpiai szereplésre sor került többször is lefőzte a menüsort, a magyar bajnokságon is szerepelt vele. Az olimpiára a világ minden pontjáról érkeztek versenyzők, őt magát az utolsó előtti napra sorsolták ki. Kitért arra is, hogy tizennyolc üvegfalú látványkonyhában zajlott a verseny, közel harmincezer látogató előtt. 

 - Minden egyes nap végignéztem, hogy a többiek milyen ételekkel versenyeznek, fotókat is készítettem róluk - folytatja tovább. - Az első nap után úgy éreztem, van esélyem, a második után már egy kissé elbizonytalanodtam, mert nagyon sok gyönyörű ételsort vonultattak az aznapra sorsolt versenyzők. A következő napokban pedig a saját menüsoromon dolgoztam a párommal és egy szakács barátommal, a Zsolnay Szakközépiskolában dolgozó Kosztolányi Zoltánnal közösen, ugyanis egyéni kategóriában indultam, s abban a versenyen nem lehetett segítségem. A versenynapon reggel négykor kezdtem el a díszasztal terítését, mert hét óráig mindennek a helyére kellett kerülni, s a kóstoló tálakat is el kellett helyezni, amit egy negyven, ötven tagból álló zsűri értékelt.

 

 Kitért arra is, a bírálat során a zsűri tagjai kiemelték az általa tervezett asztal egyediségét. Azt, hogy a tükör és a lefóliázott üveglap olyan hatást keltett, mintha a mélyben helyezték volna el a tányérok, amit a háttérben kivetített buborékok csak tovább erősítettek. Az íz-hatások is elnyerték a tetszésüket, azonban hibaként rótták fel, hogy a jelenleg érvényes trend szerint hal előételben nem szerepelhet, s a finger food falatkák méretei is eltértek egymástól. 

 - Amíg nem léptem fel a színpadra, nem tudtam, hogy milyen helyezést értem el - mondja. - Elmondhatatlanul boldog voltam, amikor kiderült bronz érmes lettem. 

 Természetesen itt nem áll meg, a tervei között szerepel ugyanis, hogy a következő Kulináris Olimpiára is jelentkezik, sőt szeretne a 2018-ban Luxemburgban megrendezésre kerülő szakács világbajnokságon indulni, azonban már egy pécsi csapattal, amelynek a szervezését már megkezdte és az ételsort is kitalálta, amelyet először az országos bajnokságon mutatnak majd be.