Üdvözöljük a

Pozitív életszemléletet adott a sport | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pozitív életszemléletet adott a sport

Szerző: Kis Tünde | 2017. február 28.

Az informatikai szektorban dolgozókról az a kép él bennünk, kívülállókban, hogy egész nap a számítógép előtt ülnek, még az ebédjüket is a monitor előtt fogyasztják el és keveset mozognak. Mint ahogy másokat, az IT-terület munkavállalóit sem lehet egy kalap alá venni - jó példa erre Bertók Attila, a pécsi Webstar Csoport Kft. ügyvezetője, aki három éve felhúzta a futócipőt, mert tenni akart az egészségéért. A futástól rengeteg energiát és pozitív életszemléletet kapott, és bár nem indul versenyeken, azért mégis lehet, hogy munkatársaival idén beneveznek egyre.

- Három éve kezdtem el futni, előtte soha, semmilyen sportot nem űztem – kezdi a történetet Attila. - Gyerekkoromban kétbalkezes voltam, csetlettem-botlottam, nem vonzottak sem az egyéni, sem a csapatsportok. Aztán ahogy múltak az évek, egyre inkább éreztem, hogy az egészségem megőrzése érdekében szükségem volna valami testmozgásra. A futás – mint magányos sport – megfelelőnek tűnt, és mondhatom, hogy tényleg bevált, mindazt megadja, amit várok tőle.

 

 - Ezek szerint a magányos sport híve.

- Hozzám közelebb állnak az egyéni sportok, ezért fekszik nekem a futás. Ebből következően inkább egyedül szeretek futni, egyféle meditációként, magamba fordulva. Ilyenkor van alkalmam arra, hogy rendezzem a gondolataimat, vagy épp elűzzem őket a fejemből, mikor mire van inkább szükségem.

 

 - Milyen szerepet játszik a sport az életében? Netán volt hagyománya az iskolában vagy a családban?

- Mára nagyon fontossá vált az életemben, és ennek roppant örülök. A családomban nem sportolt senki, bár édesapám máig rendszeresen sétál. Most már ugyan csak napi 40 percet, de fiatalabb korában egy órát ment naponta, határozott tempóban. Ezzel példát mutatott nekem, mert meggyőződésem, hogy ez a mozgás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma, 81 évesen is, letagadhatna tíz évet.

 

- Miért fontos a sport, milyen többletet ad az ön számára?

- Nekem a legtöbbet a stressz enyhítésében segít, elfelejteni a gondokat, kikapcsolni az agy folyamatos működését. És ez az, ami motivál, ezt az érzést keresem, és ez hiányzik, amikor bármi miatt kimarad néhány nap. Tudom, mert tapasztalom nap mint nap, hogy a ritmikus, egyenletes mozgás harmonizáló testi-lelki folyamatokat indít el bennem, egyfajta módosult tudatállapotba kerülök, és hiszem, hogy az immunrendszeremet is erősíti.

 A kezdeti időszakban sokat segítettek a motiválásban a kütyük. A telefon, a GPS, a pulzusmérő mind megadták számomra azt az élményt, hogy számszerűen, mérhetően volt visszajelzés arról, amit aznap sikerült elérnem. Még ma is vissza tudom nézni a három évvel ezelőtti futásaimat, és ez számomra fontos.

 

 - Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, például a munkájára is kihat?

- A legfontosabb, amit magamról tanultam, az az a tudás, hogy le tudom győzni magamat, hogy a kitűzött céljaimat el tudom érni, hogy naponta átélhetem a „valamit megtettem” élményt. Mások „legyőzése”, azaz a versenyek nem motiválnak, leginkább csak magammal versenyzek.

 Mivel nem túl régi tapasztalatom a futás, kimondottan tetten érhető az, hogy miben lett más azóta az életem, miben lettem más én magam. Sokkal több energiám van, fáradhatatlannak érzem magam a hétköznapokban, emellett pozitívabban látom a világot, mint korábban.

 

 - Elfoglalt üzletemberként ön is sok időt tölt a munkahelyén. Miként egyeztethető össze a munka és a sport, hogyan tud időt szakítani rá?

- Általában reggel, munka előtt szoktam futni, ezért nem jelent problémát összeegyeztetni a munkaidővel, mert így az alvástól veszem el az időt. Ilyen értelemben „az időt szakítani” nehézsége pont az, hogy sokszor kevesebbet alszom ilyenkor, mintha nem futnék, viszont maga a futás annyira energizál, hogy nem érzem, hogy fáradtabb lennék, sőt.  

 

 - Előfordult-e már, hogy valakit megfertőzött a sportszeretettel?

- Én még talán nem, viszont engem a feleségem lelkesedése és elszántsága fertőzött meg, ő igazán elhivatottan és lelkesen fut, nálam sokkal jobb eredményekkel. Ezért nem is nagyon futunk együtt, mert nem egy ligában vagyunk. A munkahelyemen vagyunk még néhányan, akik ezt a mozgásformát választottuk, és néha meg is beszéljük az élményeinket, a tapasztalatainkat. Már szóba került, hogy fussunk együtt, és tervezünk egy váltót indítani az idei Pécs-Harkány futóversenyen.