Üdvözöljük a

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz

Szerző: Sz.K. | 2017. február 28.

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. A pécsi Terex-Cranes Hungary Kft. tanműhely-vezetője, Golácz Attila is közéjük tartozik, aki az elmúlt esztendőben tette le a hegesztő mestervizsgát.   

 Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog ma is érvényben van, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket.

  Ugyan mostanában elsősorban a hegesztő-tanulók gyakorlati képzése a feladata, de amikor csak teheti hegesztő pisztolyt vesz a kezébe Golácz Attila. Különösen a csövek egymáshoz hegesztését szereti, mert, mint mondja az igazi kihívást jelent.

 - Ma már nagyon keveset hegesztek a munkahelyemen, elsősorban olyankor, amikor a tanulóknak mutatom be az egyes eljárásokat, fogásokat - mondja.  Annak idején, 14 évesen, amikor pályát kellett választania, autószerelőnek ment, mert a barátjának az a szakma tetszett, s gondolta vele tart ő is.

 Azonban lassan, ahogy egyre inkább megismerte mivel is jár együtt, úgy fogalmazódott meg benne egyre inkább mégsem ez az a szakma, amit egy egész életen át szívesen gyakorolna. A katonaság után ismét el kezdte keresni az útját, s az édesapja javaslatára jelentkezett hegesztőnek.

 - Jó volt a kézügyességem, versenyeket is nyertem, ezért is javasolta az édesapám, aki a jelenlegi munkahelyem elődjénél az Építő-gépgyártó és Karbantartó Vállalatnál dolgozott, hogy legyek hegesztő, tanuljam ki ezt a szakmát - folytatja tovább.  

 Megfogadta a tanácsát és jelentkezett a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolába, ahol mint aktív védőgázos forgóelektródás hegesztő végzett, majd később megszerezte az európai minősítést is. Mint mondja, az intézményben folyó magas szintű szakképzésnek köszönhetően, volt mire a későbbiekben építenie. Mire végeztek képessé váltak arra, hogy az egy milliméteres lemeztől egészen a száz milliméteresig bármelyik, bármilyen fémből - acél, réz, alumínium, vas, titán - készülő munkadarabot el tudjanak készíteni, meg tudják hegeszteni.

  A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően maga is az Építő-gépgyártó és Karbantartó Vállalatnál helyezkedett el, ahol a tanulóidejét is töltötte, s kisebb megszakításokkal azóta is ott dolgozik. Ugyan a cég neve az eltelt időben többször is változott, a termékskála változatlan maradt, hegesztett darualkatrészeket és kisebb forgácsolt-hegesztett alkatrészeket festett, galvanizált kivitelben gyártanak egyebek mellett fogyóelektródás, kevert védőgázos eljárással.

 Néhány évet Németországban is eltöltött, majd ismét visszatért a céghez, ahol nyolc éven át, mint hegesztő dolgozott. Aztán egy újabb kitérő következett, a hegesztők gyakorlati képzésére kérték fel egy másik helyen, de két év múlva ismét visszatért.  

 - Azzal kerestek meg, hogy tanműhelyt hoztak létre, s vállalnám-e annak a vezetését, a tanulók gyakorlati oktatását - folytatja tovább beszélgetésünket. - Ezt követően felajánlották azt a lehetőséget is, hogy mestervizsgát tehetek, s vállalják annak a költségeit. Szerencsés időszakban nyílott rá mód, ugyanis a mesterlevelet jelentős támogatás igénybe vételével szerezhettem meg.

 Szólt arról is, hogy már korábban is foglalkozott a gondolattal, megszerzi a mesterlevelet, de nem érezte elég felkészültnek hozzá magát. Most azonban a lehetőség és a magával szemben támasztott elvárások találkoztak.  

 - A tanfolyam során elsősorban a meglévő tudásom került egy fajta rendszerbe, de a vállalkozói és a pedagógiai ismeretek teljesen újnak számítottak - emeli ki. - A gyakorlati résznél is - ami két helyen a Terex-Cranes Hungary Kft.-nél és Komlón Barta Sándor tanműhelyében zajlott - voltak olyan területek, hegesztési módok, amelyekkel a mindennapi munkám során vagy egyáltalán, vagy csak ritkán találkozom. A mestervizsgán savállócsövet kellett hegeszteni AWI eljárással, ami nagyon szép feladat volt az összetettsége miatt. Már korábban is volt hasonló munkám, ugyanis hegesztettem már betonpumpát, meg darukhoz gémeket.