Üdvözöljük a

Sallangok nélküli, naprakész információkat kaptak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sallangok nélküli, naprakész információkat kaptak

Szerző: Sz.K. | 2017. május 3.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

  Már mindenki leadta az üzleti tervét, a tanfolyam is véget ért, s a megszerzett tudással felvértezve kezdik letenni vállalkozásuk alapjait. Az egyik résztvevővel, Szarvas Gabriellával a belvárosban találkozunk.  

 - Tíz évig az Egyesült Királyságban  éltem, a mai napig tartom a kapcsolatot azokkal, akikkel kint megismerkedtem - kezdi beszélgetésünket. - Odakint nagy figyelmet fordítanak a papír újrahasznosítására,és ezekből készült ajándéktárgyakra. Tervem, hogy ezzel a nagyszerű környezet kímélő módszerrel új dolgot alkossak, egy úgynevezett újrapapírt. A papírmerítést új köntösben jelenítsem meg és díszítsem az ősi magyar szimbólumokkal mint a turulmadár, az életfa, az aranyszarvas …

 Mint mondja, a merített papírt is maga készíti, amelyre még Angliában egy kézműves tanította meg.

  - Gyerekkorom óta szeretek rajzolni, mindig is művészlélek voltam- folytatja tovább. – Szentesről kerültem Pécsre, a férjem, akivel Angliában ismerkedtem meg, ugyanis innen származik. Nem volt könnyű visszailleszkedni a magyarországi létbe, elveszettnek éreztem magam. S amikor munkát kerestem, a munkaügyi központban egy fiatal hölgy hívta fel a figyelmemet az Önindító programra. Azzal, hogy sikerrel vettem az akadályokat, egy régi álmom valósulhat meg. A vállalkozásom egy része is sínen van már, egy  Ilionisban élő művész már rendelt tőlem merített papírt.

  S, mint mondja, a tanfolyam nagy segítséget jelentett ahhoz, hogy pontosan lássa, mit is jelent a vállalkozói lét. A támogatási lehetőség pedig, magának a vállalkozásának a beindításához, ugyanis nemsokára a saját házukba költöznek, a műhelyét már ott alakítja ki.

 

 A mohácsi Papp Blanka, a program legfiatalabb résztvevője, rövidesen megnyitja dekorációs üzletét a Duna parti városban, ahol nemcsak kellékeket ad el, de maga készítette dekorációkat is. S, hát miután nagyon szereti a gyerekeket, ezért boltjának része lesz egy nagy asztal is, ahol kézműves foglalkozások keretében készíthetnek különböző dekorációs kellékeket, amelyekkel akár a saját szobájukat is feldíszíthetik. A vállalkozását a facebookon, az instagramon, meg a pinteresen hirdeti majd. E mellett work shopok szervezésén is gondolkodik.

 - Az édesanyám látott a tévében egy műsort, ami arról szólt, hogy egy velem egykorú fiatal csoki boltot nyitott - avat be döntése hátterébe. - Bementem a helyi munkaügyi központba, elmondtam, hogy mit szeretnék csinálni, s ott ajánlották az Önindító programot. Könnyen összeállítottam a pályázatomat, mert addigra már megfogalmazódott bennem, hogy mivel is szeretnék foglalkozni.

 Mint mondja, eleinte úgy gondolta, hogy a fél éves képzés nem lesz ilyen magas színvonalú, aztán amikor látta, hogy komolyan veszik őket, igyekezett egyetlen alkalmat sem elmulasztani. Kitért arra is, a tanfolyam során egyfajta gondolkodásmódra tett szert, amire kiváló alkalmat teremtett a vegyes összetételű - vállalkozások, életkor - csoport, mert szinte mindenki más és más élettapasztalattal a háta mögött vágott bele a vállalkozói létbe.

 - A tanfolyamnak, az ott kialakult légkörnek köszönhetem, hogy megtanultam sok ember előtt beszélni. Különösen sokat segített ebben Kiss Anikó, a KOHÓ munkatársa. A keresztszülőm Kállay Sándor pedig akkor tett értem sokat, amikor válságba kerültem, s elfogott a kétség, hogy valóban képes leszek-e a vállalkozásomat elindítani. A saját példáján mutatta be, hogy sikerülni fog - ad hangot véleményének.