Üdvözöljük a

„Sikerünk csapatmunka eredménye” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Sikerünk csapatmunka eredménye”

Szerző: N.T. | 2015. március 3.

Jó időben voltunk, jó helyen és jó terméket kezdtünk el gyártani – így fogalmazta meg néhány évvel ezelőtt sikerük egyik titkát a pécsi MATRO Kft. ügyvezetője, Kleisz Zoltán, aki mára egy dinamikusan fejlődő vállalatért felel. A forgácsolással előállított alkatrészek gyártásával valamint szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó gépipari cég egy kis műhelyből nőtte ki magát középvállalattá. 1995 óta gyártanak haszonjárművek fékrendszeréhez alkatrészeket, 1997-ben az alaptevékenység kiegészült a váltólapkás forgácsoló szerszámok gyártásával, 2004-ben pedig a CNC esztergagépekhez használatos álló és meghajtott kivitelű szerszámbefogók valamint gépalkatrészek előállítását kezdték meg.

Azóta a személygépjárművekbe épülő termékek is felkerültek a palettára. Folyamatosan bővítették a kört, de mindig is a szokásos három igény kielégítése lebegett a szemük előtt: megfelelő ár, jó minőség és pontos beszállítás. Ezen az alapon fejlődött a cég évről-évre, folyamatos növekedést produkálva. Kleisz Zoltán szerint ugyanis ha nem fejlődik a vállalkozás, nem tudják a növekvő vevői igényeket kiszolgálni. Márpedig fontos a mennyiség, hiszen ha csak egyféle alkatrészt szállítanak, azt könnyű kiváltani egy másik beszállítóval, ezért a cégvezető úgy véli, kulcsbeszállítóvá kell válni. A MATRO-nak szerencséje is volt, az egyik üzlet hozta magával a másikat. 2010-ben a benzinüzemű személygépjármű-motorba épülő termékek gyártását, 2013-tól a dízelüzemű személygépjármű-motorba épülő termékek gyártását kezdték meg. A tavalyi év kiemelkedő volt a vállalkozás számára, hiszen Kleisz Zoltán vezetésével a MATRO Kft. 2014-re a város meghatározó vállalkozásává és exportőrévé vált. Befejeződött az a projekt, amely 320 millió forintból 800 négyzetméteres üzemcsarnokkal és 20 fő új munkatárssal bővítette a szerszám- és gépiparban működő céget. A projekt sikerét mutatja, hogy az alkatrésszel Nyugat-Európa összes autógyártójának szinte minden személyautó márkájába beépülnek a Pécsett gyártott MATRO-termékek. A cég jelenleg 190 főnek ad munkát és meghatározó szerepet vállal a tanulók képzésében is.

  A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2014-es munkája elismeréseként Angster József Díjjal jutalmazta Kleisz Zoltánt, a MATRO Kft. ügyvezetőjét. Ezt az elismerést annak a természetes személynek adományozzák, aki egy-egy gazdálkodó szervezet vagy szakma érdekeit meghaladó, Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A kitüntetett munkája nyomán értékelhetően javult a város gazdasági teljesítőképessége, a gazdaság számára fontos fejlesztési program valósult meg, vagy a gazdaság működési feltételeiben következett be jelentős javulás a megelőző évben. Kleisz Zoltán érdemei közé tartozik az is, hogy a kamara mellett működő Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnökeként elkötelezetten küzd a szakképzett munkaerő utánpótlásáért.

 - Azt gondolom, hogy a díj nem az én sikeremről szól, hanem egy nagyon komoly csapat sok éves munkájának a gyümölcse – mondta az elismerés átvételét követően a díjazott. - Ennek a 2014-es év egy csúcspontja volt olyan szempontból, hogy akkor mondtuk először: túlléptünk a válságon és most már abszolút előrefelé tekinthetünk, nemcsak a napi problémák megoldásával kell küszködnünk. A folyamat, hogy ide eljutottunk, régen, még a válság előtt kezdődött, mostanra értek be az akkor elindított projektek. Így értük el a csúcspontot a tavalyi évben.

 - Az Angster Díjjal azt a személyt jutalmazzák, aki Pécs város gazdaságában kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Milyen a MATRO Kft. kapcsolata a várossal azon kívül, hogy Pécsett van a székhelye?

 - A MATRO Kft. 25 éves története egy árnyékban felnövekedett cég története, és tény, hogy az utóbbi években szorosabbá vált a kapcsolata akár a városvezetéssel, akár az olyan gazdasági szervezetekkel, mint a kamara. Fogalmazhatok talán úgy, hogy elértük azt a jelentős méretet, ami érdekessé tesz bennünket, és itt már nemcsak önmagunk sikereit kell megemlítenünk, hanem azt is, hogy mit teszünk hozzá a város eredményeihez és sikereihez.

 - A Dél-Dunántúl gazdasági szempontból depressziósnak mondható. Ennek ellenére miként lehet itt sikeres vállalkozást működtetni?

 - Azt gondolom, hogy a depresszió csak részben lehet indok, mert nekünk is voltak nehéz időszakaink, amelyek arra vezethettek volna, hogy mi magunk is depressziósakká váljunk. Ma már minden cég jövőképe az alkalmazkodóképességének mértékétől függ. Nagyon rossz gazdasági környezetben nyilván nagyon nehéz létezni, de azért a mi példánk is azt mutatja, hogy ilyen időszakban is lehet boldogulni. Fontos megemlítenem a gyorsaságot, azaz hogy milyen hamar tudunk reagálni a gazdasági körülményekre, a jogi, politikai vagy a társadalmi változásokra. Logikus, hogy ezek nem könnyítik meg a dolgot, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a fejlődés lehetősége megvan.

 - Merre fejlődik tovább a MATRO Kft.?

- Továbbra is sok fejlesztésben gondolkodunk, jelenleg úgy ítéljük meg piaci pozíciónkat a vevőinknél illetve adott esetben új vevőknél is, hogy megvan a további potenciál a fejlődésre. Idén is lesznek jelentősebb beruházásaink - nem olyan mértékűek, mint 2013-ban vagy 2014-ben, de folyamatosak a fejlesztéseink -, ezzel kapcsolatban további létszámbővítést is tervezünk.

 - Mire kötelezi önt illetve a céget az Angster József Díj?

- Talán azt üzeni számunkra, hogy nem járunk rossz úton a gondolatainkkal, a terveinkkel. Egy-egy ilyen díj a múlt útjának az igazolása, mondhatni visszaigazolása. Ismét szeretném hangsúlyozni, hogy az elismerés egy csapatmunka eredménye, én ebből a csapatból csak egy személy vagyok, aki azt átveszi, de nem kizárólag az én személyes érdemem.