Üdvözöljük a

Sok függ attól, ki mennyire képes kiaknázni a benne lévő képességeket | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sok függ attól, ki mennyire képes kiaknázni a benne lévő képességeket

Szerző: Sz.K. | 2016. szeptember 5.

A cukrászda teraszán foglalunk helyet. Eleinte csak ketten vagyunk, majd egyre több asztalhoz telepednek le, fiatalabbak, idősebbek, kicsi gyerekkel érkezők. Kovács Kálmán, a Kovács Cukrászda egyik tulajdonosa, mindenkit üdvözöl. Szinte nincs olyan, akivel ne váltana néhány szót.

 Pécsett, a kertváros egyik tízemeletes épülete alsó szintjén található cukrászdát a feleségével közösen - ki szintén cukrász - nyitották. Az itt működő műhelyükben találják ki és készítik el egyedi süteményeiket. Néhány éve már újabb családtag is részt vesz ebben a munkában, a Vendéglátó-ipari Főiskolát végzett nagyobbik fiúk, Gábor is velük dolgozik, s tanított  a Rét utcai Kereskedelmi-, Idegenforgalmi és Vendéglátó-ipari Szakképző- és Szakközépiskolában is. A kisebbik Norbert- aki ugyan ügyvédnek tanul - nyaranta szintén velük dolgozik, s igyekszik ellesni a fogásokat. 

 Kovács Kálmán mindig is cukrász akart lenni, tanulóként a Nádor Szálló Cukrászüzemben igyekezett ellesni a fogásokat. A feleségét is ott ismerte meg, aki szintén cukrásznak tanult. A legjobb szakemberek tanítottak őket. Mindannyian otthon voltak a szakmájukban, s igyekeztek átadni a tudásukat, igényességre nevelték őket.

 - A cukrászat nagyon munkaigényes mesterség - hangsúlyozza Kovács Kálmán cukrászmester. - Számos műveletet kell ahhoz végrehajtani míg elkészül egy mignon, vagy akár egy egyszerű torta. Magam soha nem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam, csak azt sajnálom, hogy egyre inkább háttérbe szorul. Tanulókkal is azért foglalkozom, hogy fennmaradjon a cukrász mesterség.

 Mint mondja, annak idején a mestervizsgát nemcsak azért tette le, mert a szakma csúcsának tartotta, hanem az is közrejátszott a döntésében, hogy már akkor tanulókkal is foglalkozott. Annak a véleményének is hangot ad, hogy jó is, meg rossz is, hogy ma már csak mesterek foglalkozhatnak a tanulókkal. Jó, mert olyanok vezetik be őket a szakma rejtelmeibe, akik maguk is magas színvonalon művelik. Azonban, ahogy ennek a bevezetése történt sok buktatóval is járt.   Kitért arra is, hogy amikor tanuló volt a Nádorban a Rudolf Nándi bácsi volt az egyetlen, aki cukrászmester címmel büszkélkedhetett. Ő volt, aki az útmutatást adta azoknak a szakmájukat magas színvonalon művelő szakembereknek, akik

elsajátíttatták a tanulókkal az egyes fogásokat.

 - Másként kellett volna megoldani, lassabban, hogy a gyakorlati képzőhelyeken csak mesterek oktathassanak - folytatja tovább Kovács Kálmán, aki mint a cukrász mestervizsga-bizottság tagja az elmúlt hónapokban számos mestert avatott, közülük többen egykor a tanulója volt. - Olyan fajta képzésben kellett volna részesíteni mindazon, a szakmájukat magas színvonalon művelő, tanulókkal foglalkozó szakembereket, ami segítséget jelent nekik ahhoz, hogy minél eredményesebben vegyenek részt a gyakorlati képzésben. Gondolok itt olyanokra, mint pedagógiai ismeretek, a szakmán belül a legújabb eljárások, technológiák gyakorlatban történő megismerése, egyedi módszerek elsajátítása. Szerintem a mester szót nem kellett volna a minőségi oktatásra való törekvésbe belekeverni.

  Igazán fontosnak a maga részéről azt tartja, hogy olyanok vállalkozzanak csak a jövő szakembereinek képzésére, akik szeretik és hosszú évek óta végzett tevékenységükkel bizonyítják, magas színvonalon tudják a szakmát. Nem biztos, hogy minden végzett cukrász alkalmas arra, hogy egyszer mester legyen. Sok függ attól, hogy valaki mennyire képes kiaknázni a benne lévő képességeket. 

 - Számomra a mester cím a szakma csúcsát jelenti, amelyhez egyfajta emberi tartás is járul. A szakmát már így is egyfajta felhígulás fenyegeti,ezért is gondolom úgy, hogy csak az kaphasson mesterlevelet, aki megérdemli. S, azok a gyakorlati helyek, ahol mesterek tanítanak, fontos lenne, hogy megkülönböztetett figyelemben részesüljenek, s ismét jelentsen rangot az elhelyezkedéskor, ki, melyik cukrászatban volt szakmai gyakorlaton - zárja gondolatait, mert indulnia kell, mert a kozármislenyi cukrászdában is van még tennivaló.