Üdvözöljük a

Sokat tanultak és fejlődtek a verseny ideje alatt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sokat tanultak és fejlődtek a verseny ideje alatt

Szerző: Sz.K. | 2015. június 3.

A Szakma Sztár Fesztiválon ebben az esztendőben harminckilenc  szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, akik közül százkilencven-ketten jutottak a  döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján 82 százalékuk  teljesítette a szakmunkás vizsga feltételeit, és  mentesült a záróvizsga alól.  A baranyai versenyzők ebben az esztendőben is szép eredményeket értek el, többen közülük ott voltak a legjobbak között, s állhattak fel a dobogó valamelyik fokára, nem is kevesen a legfelsőn foglalhattak helyet. 

 A Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a szakmai tanulmányi versenyeket és a hozzájuk kapcsolódó rendezvényeket összefogó Szakma Sztár Fesztivált Budapesten Hungexpo területén. A nemes vetélkedésre ebben az esztendőben mintegy ötezer-ötszázan jelentkeztek, a területi kamarák közreműködésével lebonyolított  írásbeli elődöntőkön közülük csaknem 4600 versenyző indult el.

 

 A Pécsi Simonyi Károly Szakközép- és Szakiskola hűtő és légtechnikai rendszerszerelő tanulói közül az országos versenyen az első helyen a Hidason élő Kajtár Márió végzett, aki érettségi után választotta ezt a szakmát. Mint mondja, az első évben a gyakorlati idejét a Mecsek Klímánál töltötte, s csak a távolság miatt váltott, s helyezkedett el egy bonyhádi cégnél.

  - A régi és az új gyakorlati helyemen is sokat segítettek a felkészülésben, sokat gyakorolhattam. Magukkal vittek a cégek által, a klímaszerelőknek szervezett tanfolyamokra, hogy a legújabb berendezéseket, technológiákat is megismerhessem - mondja.

 Annak a véleményének is hangot adott, hogy a legnehezebb feladat a középdöntőben a csőszerelés volt, amikor többféle anyagból – réz és acél -készült csövet kellett egybe építeni. Meg az, hogy az egyik legjobb barátja, Schaffler Béla is az ellenfele volt, ő harmadik lett.

 

  - Véletlenül lettem hűtő- és légtechnikai szerelő - veszi át a szót Schaffler Béla. - Egy ismerősöm keresett tanulót, néhányszor elmentem vele nyáron dolgozni, s megtetszett, ősszel már nála kezdtem. A tanulmányi eredményeim alapján elsősként részt vehettem a Szakma Sztár programjaiban, már akkor elhatároztam, indulok rajta magam is. Nem volt egyszerű a felkészülés, mert a gyakorlati helyem Szekszárdon volt, csak iskolába jártam Pécsre. A versenyre Kajtár Márióval közösen is készültünk, sokat gyakoroltunk. A döntőben egyébként Split Klímaberendezés szerelése, valamint egy légcsatorna-rendszer kiépítése volt  a feladat.

 A pécsi Rét utcai Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola tanulója, a lánycsóki Linder Krisztián a műszaki cikk kereskedők versenyében az első helyet szerezte meg. 

 - A felkészülésben sokat segítettek a tanáraim, meg a gyakorlati képzőhelyemen, a Siklósi úti Intersparban is, ahol például beülhettem a pénztáros mögé, vagy megnézhettem mi történik a főpénztárban - mondja. - A versenyben az egyik feladat pont ezekhez kapcsolódott. A döntő is sok érdekességet tartogatott, egyebek mellett magyarul és németül kellett eladnunk, valamint díszcsomagolást készítettünk, a polcokra kitett árukhoz termékismertetőket írtunk. A kereskedelemben szeretnék elhelyezkedni, a terveim között szerepel, hogy továbbképzem magam, elvégzem az üzletvezetői tanfolyamot. Szeretem a kihívásokat, álmon, hogy nagy multicég első embere lehessek.

 

  A gépi forgácsolók versenyében a dobogó legmagasabb fokára a pécsi Bősz Richárd állhatott fel, aki annak idején az érettségi után azért választotta ezt a szakmát, s jelentkezett a Pécsi Angster József Szakképző Iskola kamarai gépipari osztályába, mert az egyik barátja az volt, s azt mondta neki, nagy lehetőségek rejlenek a gépiparban. 

 - A felkészítő tanárom ajánlatára jelentkeztem a Somapak Kft.-hez tanulónak, ami jó döntés volt, a verseny előtt is sokat gyakorolhattam, meg az egyes fordulók között is az egyes munkafolyamatokat, az iskolában pedig az elméleti részhez kaptam sok segítséget, e mellett számos anyagvizsgálatot, mérést végeztünk. Nekem a harmadik forduló volt a legnehezebb, ugyanis a korábbi éveknél sokkal összetettebb volt a feladat, több munkadarabot kellett ugyanis el készíteni.

  Mint mondja, egy évig még a Somapak Kft.-nél marad, leteszi a CNC gépkezelői szakmunkásvizsgát, de a tervei között szerepel, hogy elvégzi a gépészmérnök szakot. Szólt arról is, hogy a felkészülés során egyre jobban megszerette a műszaki pályát, amelyet az édesapja korábban is ajánlott neki, azonban akkoriban őt inkább a biológia érdekelte. nagyon sokat fejlődött és tanult a felkészülés és a verseny során.

 

 Az iskola másik tanulója, a pécsi Bíró Ramóna pedig a női szabók versenyében lett harmadik. Ők rövid ujjú blézert készítettek, valamint edényalátétet és edényfogót, kis evőeszköztartót, valamint kötényt varrtak.

 - Már akkor, amikor elkezdtem az iskolát, tudtam, hogy indulni szeretnék a Szakma Kiváló Tanulója versenyen - mondja. - Minden vágyam az volt ugyanis, hogy kitanuljam ezt a szakmát, hogy el tudjam készíteni az által megálmodott ruhákat. A gimnáziumot is azért hagytam abba, hogy még mielőtt megszűnne a női szabó képzés szakmunkás-vizsgát tegyek, érettségizni ugyanis bármikor lehet.

  Szólt arról is, hogy abban az esztendőben, amikor ő az iskolát kezdte, a végzősök szép eredménnyel végeztek a Szakma Sztár versenyen, s az első helynek köszönhetően nem kellett vizsgázniuk, megkapták a szakmunkás-bizonyítványukat. Kitért arra is, hogy ilyen sikeresen szerepelhetett abban nagy szerepe volt a gyakorlati oktatójának, Rapp Józsefnének és az elméleti tárgyakat tanító Ropoli Juditnak.

 

 Abban mindannyian egyet értettek, hogy nagyon jó hangulatú volt a verseny, folyamatosan segítették egymást, s a felkészülés, valamint az egyes fordulók során sokat fejlődtek.

A verseny közönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl, azok a pályaválasztás előtt álló fiatalok voltak, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik. Számukra jelentős motiváció, hogy a helyszínen láthatták versenyző társaikat, akiket majd követhetnek. A versenyzők pedig több ezer látogató előtt mutathatták meg tudásukat, szerezhettek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára. A pécsi kamara közel 500, a pályaválasztás előtt álló tanuló részére biztosította a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a szakmákkal a döntő helyszínén.

A pécsi kamara közel 500, a pályaválasztás előtt álló tanuló részére biztosította a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a szakmákkal a döntő helyszínén.

 

További helyezettek: Czeglédi Dalma – ruházati eladó – 4. helyezett – gyakorlati képzőhely: Momo-Fashion Kft.; Tóth Gergely-gépi forgácsoló – 4. helyezett- Hauni Hungária Gépgyártó Kft.; Barbér László József – gépi forgácsoló- 5. helyezett- Somapak Kft., Andrásfalvy Kristóf Péter – gépi forgácsoló – 6. helyezett- Somapak Kft. A gépi forgácsoló tanulók a kamarai gépipari osztály diákjai.