Üdvözöljük a

Szakma, szervezettség. lelkesedés és a világ ismerete | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakma, szervezettség. lelkesedés és a világ ismerete

Szerző: K.T. | 2018. május 2.

Dr. Lustyik György biofizikus kutatóként és oktatóként is jelentős eredményeket ért el a sejtszintű öregedés és a sejtosztódás szabályozásának megismerésében. Vendégkutatóként több évet töltött világhírű kutatóintézetekben az USA-ban, Japánban és Olaszországban, nyugdíjba vonulásakor a PTE Biofizikai Intézet igazgatóhelyettese volt. Több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet a világ 28 országában jelen lévő, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS cég vásárolt meg a közelmúltban és fejleszt tovább.

A pécsi vállalkozás a biotechnológiában és a szoftverfejlesztésben nemzetközi láthatóságot ért el a világon piacvezető nagyvállalkozások partnereként. Lustyik György nyugdíjba vonulása után napjainkban kapcsolatrendszere és tudása révén helyi vállalkozások külföldi piacokon való megjelenését és nemzetközi kapcsolataik építését segíti. Munkáját a kamara Életmű Díjjal ismerte el.

- A gazdaság ismeretén túl a sikeremhez hozzájárult az a tudományos háttér, amivel rendelkeztem. A Soft Flow kifejezetten kutatás-fejlesztésre épülő cég volt, az egyik sikerünk abban állt, hogy a világ élvonalába tartozott az általunk végzett tudományos munka. Fontos volt a téma, amelyen dolgoztunk, olyannak kellett lennie, amire szüksége van a világnak. Emellett lényeges volt, hogy átvettünk egy olyan típusú szervezettséget, ami a multinacionális nagyvállalatokat jellemzi. Ahhoz, hogy ilyen szervezetten és jól működjön a vállalkozás, elengedhetetlen volt a feleségem segítsége. Aztán olyan dolgok is hozzájárultak a sikerhez, mint a lelkesedés, a jó csapat kialakítása. Mindig több lábon állt a vállalkozás, a működéshez széles körű piaci és gazdasági ismeretre volt szükség, ami szerencsére nálunk átfedésben volt a tudományos világ ismeretével – foglalja össze röviden dr. Lustyik György, hogy miben állt szakmai pályafutásának sikere.

 

- Nemcsak kutatóként kellett léteznie, hanem üzletemberként is. Talán az is hozzájárult az eredményes életpályához, hogy ezt a két szerepkört jól össze tudta hangolni.

- Lehetséges. Elég kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeztünk, az iparágban a világ vezető cégei 80%-ának ismertük a vezetőit, ezek a kapcsolatok, kapcsolati rendszerek is hozzájárultak a sikereinkhez. 1992-től eljártunk nemzetközi kiállításokra – elsősorban az USA-ba, hiszen a tudománytechnológia piacának túlnyomó része ott volt található –, akkor még csak a Soft Flow volt ott a szocialista táborból. Abban az időben én még az egyetemen dolgoztam, számos szakmai kapcsolat épült az egyetemen keresztül is.

 

- Nyugdíjba vonulása után ma mivel foglalkozik?

- Egy művészeti akadémiai projektben veszek részt, amiben a kamara is érdekelt, a modellalkotásért vagyok felelős egy tudományos jellegű programban. Ez tulajdonképpen felfogható a cég folytatásaként is, hiszen ott is foglalkoztunk mesterséges intelligenciával a kiértékelő eljárásokban, ezt a tapasztalatot próbáljuk meg itt is alkalmazni.