Üdvözöljük a

Szakmai elismerés a Comenius alapítójának | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai elismerés a Comenius alapítójának

Szerző: E.É. | 2013. április 4.

Az első pécsi magán középiskola alapítója, a Comenius Kft. ügyvezetője, Kozma Béla kapta idén a „Címzetes kamarai tanácsos” elismerést. A kamara indoklása szerint a díj annak adható, aki tevékenységével, szakértelmével jelentősen segíti a kamarát a feladatok elvégzésében. Kozma Bélával a kitüntetés kapcsán beszélgettünk.

Aligha van olyan lakos Pécsett, vagy akár Baranyában, aki ne hallott volna a Comenius Szakközépiskola és Szakiskoláról. A történelmi belvárosban működő intézmény ugyanis már majd két évtizede képezi azokat a diákokat, akiknek többsége ma már nagy rutinnal, kiváló szakmai felkészültséggel tanít az ország valamelyik oktatási intézményben, óvodapedagógusként nevelgeti az aprónépet, titkárként, idegenvezetőként tevékenykedik, vagy éppen a pénzügyi, esetleg a kereskedelmi szektorban kamatoztatja azt a szakmai tudást, amelyet korábban éppen a Comenius-ban sajátított el.

 

- Miként indult el az a pálya, amelynek végeredményeként megalapította Pécs első magán szakközépiskoláját?

- A szakmai utam adott volt. Matematika–pedagógia szakon végeztem Pécsett a tanárképzőn, majd az egyetemi diplomámat Szegeden szereztem meg. A Janus Pannonius Gimnáziumban és Szakközépiskolában 1994-ig tanítottam pedagógiát, pszichológiát és matematikát, miközben vezettem az intézmény óvónőképző tagozatát. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy létrehozok Pécsett egy magániskolát, amely érettségire épülő szakképző évfolyamokkal foglalkozik. E motiváció valójában az óvónőképző múltamhoz kapcsolható, hiszen már akkor külsős szakértőként dolgoztam az akkori Oktatási Minisztériumnak és a Nemzeti Szakképzési Intézetanek. A feladatom a különböző oktatási projektek kidolgozása volt. A Comenius Szakközépiskola 1995 nyarán kapta meg az engedélyt arra, hogy a tevékenységét megkezdje. Jelenleg is ezen intézmény falain belül dolgozom. A különbség csupán annyi, hogy 2000-ben, a hatályos jogszabályi változások okán a magániskolából alapítványi fenntartású intézmény lett. Mindez tehát azt jelenti, hogy az iskolánkat  a Didactica Magna Alapítvány működteti. Itt jegyezném meg érdekességként, hogy az intézményünk neve és az alapítvány elnevezése szorosan összefügg: ahhoz a cseh nemzetiségű oktatási reformerhez, Johannes Amos Commenius-hoz  fűződik, akit a „nemzetek tanítójaként” aposztrófálnak, és akinek fő műve éppen a Didactica Magna.

 

- Milyen feladatot végzett az iskola elindulása előtt a Comenius Oktatóés Kiadó Kft.?

- Tanfolyamok szervezésével foglalkozott 1990 óta. Olyanokkal mint például a dajka szakképzés. Azoknak egyébként, akik ezen részt vettek, a szakmai képzésen túl komoly anyagi előrelépést is jelentett a tanfolyamon való részvétel, hiszen az így megszerzett képesítésnek köszönhetően a bértáblában való átsorolásuk is jelentősen megváltozott. Az intézményünk tulajdonképpen ebből nőtte ki magát. Első lépésként – kolleganőmmel közösen – a dajkaképzéshez írtunk egy jegyzetet, majd 1995-től szakmai programok sora következett, melyeknek szakmai lektora voltam. Ekkor kaptam egy felkérést, hogy írjak egy szakmacsoportok szerinti pedagógiai könyvet. Ennek aztán olyan jó lett a fogadtatása, hogy a mai napig használják jegyzetként az óvónő,- és tanítóképzőkön. 2010-ig az MSZI-ben folyamatosan szerveztem a szakmai érettségire épülő országos szakmai és tanulmányi versenyeket, valamint szakértői tevékenységet is végeztem.

 

- Mely szakterületekkel bővült később már a Comenius kínálata?

- Időközben belépett a szociális szolgáltatás, az ügyvitel, a pénzügyi terület, az idegenforgalom, illetve az egészségügyi szakmai terület. Ez utóbbiból kiemelném a fogtechnikus képzést, amelyet egy állami iskolától vettünk át. Jelenleg hét megyéből járnak hozzánk képzésre a tanulók. Ezt a fajta képzési tevékenységünket egyébként a kamara és az egyéb decentralizált pályázatok is nagy mértékben támogatták. E sikeres eszközbeszerzési pályázatainknak köszönhető, hogy a jövő fogtechnikusai kiválóan felszerelt intézményben sajátíthatják el a szakma fortélyait. Az iskola érdekes sajátossága még, hogy az országban egyedüliként három felsőoktatási intézménnyel is közel egy évtizeden át szoros szakmai kapcsolatunk volt. Az ELTE-nek például vezető óvodapedagógus szakirányú képzést biztosítottunk, amelyhez természetesen megfelelő akkreditációval rendelkezett.

 

- Mit jelentett az Ön számára a kamara elismerése?

 - A díjak és az elismerések természetesen minden esetben jóleső érzésekkel töltenek el, de ösztönző erővel is bírnak. Ilyenkor annak a szakmai munkának az egészét  értékelik, amelyet eddig elvégzett az ember. Úgy vélem, hogy e címet  azzal a tevékenységemmel érdemeltem ki, amely a kamarához is szervesen kapcsolható. Több mint egy évtizede ugyanis aktívan közreműködöm a szervezet oktatási bizottságában és szakmai tapasztalatommal, jogszabályi ismeretemmel próbálom segíteni a kamara eredményes és hatékony szakmai munkáját.