Tanulás, fejlesztés és szigorú pénzügyi gazdálkodás

Szerző: Kis Tünde | 2018. július 5.

Elkészítették a Magyar Tudományos Akadémia épületének szakértői véleményét, egy horvát-magyar együttműködéssel végrehajtott kettős projekt keretében pedig komplex tervet a csurgói Korona Szálló Csokonai Mozivá átalakításához. Nemesvámos-Balácán a Villa Romanaban a komplett kiállítótér térlefedésének cseréjével a bemutató épület felújítását tervezték, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház „anyaépületének” esetében pedig a tartószerkezeti tervezését és épületdiagnosztikáját végezték el.

De egy új épületet is terveztek, egy budapesti iroda- és raktárépület komplett statikai tervezése volt a feladat. Ez csak néhány azok közül a munkák közül, amelyekkel a pécsi Bartal és Rabb Építőipari Tervező Kft.-t bízták meg az elmúlt egy év során. A hazai épített örökség megóvásában kimagasló munkát végző, komplex építőipari tervezéssel, szakértői feladatok ellátásával, faanyagvédelmi szakértéssel és műemléképületekkel kapcsolatos komplex szolgáltatással foglalkozó pécsi kft. ügyvezetője, Rabb Péter azt mondja, viszonylag kevesen foglalkoznak műemlékdiagnosztikai és műemlékdokumentálási szakértőként (mint ahogy az ő vállalkozásuk), ezért igen keresett az általuk végzett tevékenység. Sikerükhöz az is hozzájárul, hogy a cég az elmúlt 20 évben kiemelkedő munkát végzett ezen a területen.

 

 - Általában megtalálnak minket a megbízóink. Azt szoktam mondani, hogy jó épülethez nem hívnak bennünket, hiszen ott ránk semmi szükség, az idősebb, betegeskedő épületekkel kapcsolatban felmerülő problémákkal azonban felkeresnek – válaszolja arra a kérdésre Rabb Péter, hogy miként jutnak megbízásokhoz. – Szakértő tervezőként nincs más lehetőségünk, mint jól dolgozni, így a munkánknak híre megy a szakmában. Természetesen megvannak a régi, bejáratott kapcsolataink is, amit a kollégáink is építenek. Például az új munkatársunk éppen most szerzett jeles diplomát a műemléki tartószerkezet rehabilitációs szakmérnöki képzésen.

 

- Milyen kihívásokkal néznek szembe a mindennapi működés során?

- Azt mondják, aki nem bukott még vállalkozóként, az nem is igaz vállalkozó. Két céggel is megéltünk kudarcot több mint húsz évvel ezelőtt, így megtanultuk a leckét, hogy szigorú gazdálkodást kell folytatni és a jövedelem egy részét vissza kell forgatni a cégbe. Ha például nincs meg nekünk a legújabb fejlesztésű szoftver, akkor nem tudunk bizonyos cégekkel konzultálni számítógépen, így ez jelentősen csökkenti a versenyképességünket. Én a mai napig képzem magamat és arra is ügyelek, hogy a kollégákban is legyen egyfajta belső késztetés erre, hiszen kulturáltság és igény nélkül ezt a szakmát sem lehet művelni. A vállalkozás fizeti az iskolai képzést, megoldjuk a tanulmányi szabadságokat, mert aki nem tanul, az lemarad és nem kap munkát a jövőben.

 

- Miben lehetnek jobbak a versenytársaknál?

- Egyrészt a diagnosztikai vizsgálatok területén új műszerek, mint például digitális felmérő kamera vagy egyéb műszerek beszerzésével. Másrészt minden munka új kihívás, minden épületi egyedi, ezért meg kell tanulni az épületet, miért úgy építették meg, ahogy, és alkalmazkodni, keresni a lehetőségeket – ez egy mindennapos harc.

 

- A vállalkozás gazdasági működtetésére milyen stratégiájuk van?

- Ahogy mondtam, szigorú pénzügyi gazdálkodást folytatunk, hiszen az alkalmazottainkat minden hónapban ki kell fizetni. Tehát megfelelő tartalékokkal kell rendelkeznünk, ennek megteremtéséhez pedig elegendő mennyiségű és minőségű munkát kell szereznünk. Nem tudunk hosszú távra tervezni, „gyors reagálású hadtest” vagyunk. Ha előre tudnánk látni egy évet a mai világban, akkor talán el is kényelmesednénk.