Üdvözöljük a

Tanulóik másodéves koruktól a tényleges termelésben vesznek részt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tanulóik másodéves koruktól a tényleges termelésben vesznek részt

Szerző: Sz.K. | 2013. december 10.

Az Expo Center mögötti kis utcában bújik meg a Knoch Kft., az egyedi bőrdíszműves termékeket előállító cég. Knochné Kaiser Ildikó cégvezetővel együtt járjuk végig az épületet, miközben a szemem előtt alakul át a bőrdarab övre akasztható különleges oldaltáskává. A raktárban pedig már ott sorakoznak a szivárvány minden színében pompázó almát, körtét, szívet formázó pénztárcák. 

A cég alapítója Knoch János, a Pécsi Bőrgyárban dolgozott, hosszú éveken át a kísérleti műhelyben. Aztán, amikor megkezdődött a gyár privatizációja, akkor határozott úgy, főállásban folytatja tovább, az addig kereset-kiegészítésként folytatott tevékenységét.

 A családi vállalkozás fejlődését mi sem jelzi jobban, minthogy 2000-re már kinőtték a családi házuk alsó szintjét, s költöztek a jelenlegi telephelyükre. S ezzel egy időben kezdtek tanulókkal is foglalkozni, részben a saját utánpótlásuk miatt, valamint azért, hogy ne haljon ki ez a kézműves szakma.

  - Magánvállalkozóként kezdte a férjem 1986-ban a házunk pincéjében - kezdi beszélgetésünket Knochné Kaiser Ildikó. - Akkoriban bőrből lakás-felszerelési tárgyakat készített. A kft. 1997-ben alakult meg, amikor már az általunk alkalmazott egyedi technológiával előállított bőrtárgyakat kezdtük el gyártani. A kezdetektől csak saját anyagból dolgozunk, bérmunkát soha nem vállaltunk. 

 Az általuk három év alatt kikísérletezett préselt keménybőrből készült termékek - tokok, pénztárcák, kulcstartók -, valamint az egyedi megrendelésre varrt táskák német, angol, francia, japán exportra mennek, de Amerikában is vannak megrendelőik. 

 - A cégnél huszonheten dolgozunk, valamint tizenöt tanulónk is van - folytatja tovább a cégvezető. - Amikor tanulóképzéssel kezdtünk foglalkozni, akkor kerültek be a termékeink közé a hagyományos bőrtárgyak. Nálunk minden kézzel készül, nagyon kevés olyan művelet van, amely géppel végezhető, mire egy-egy darab elkészül csaknem harmincszor kerül kézbe. 

 Az első tanulójuk másod szakmaként, érettségi után tanulta ki a bőrdíszműves szakmát náluk. Azóta már harmincheten lesték el a cégnél a bőrdíszművesség alapjait. Jelenleg tizenöten vannak, vannak közöttük olyanok, akik a két éves képzés szerint tanulnak, az elsősök pedig már, akik nyolcadik osztály után kezdték tanulmányaikat, a három évesben vesznek részt. Ők már a bőrdíszművesség - bőrdíszmű, bőrdísztárgy készítés - mellett a kesztyűs szakmát is kitanulják. Ennek részeként a gyakorlati képzésük fél évig egy kesztyűs cégnél folyik majd. 

 - Az új szakképzési rendszerben a tanulók az első évben az iskola tanműhelyében vannak - folytatja beszélgetésünket Knochné Kaiser Ildikó. - Nem kis problémát jelent, hogy ekkor a nyári gyakorlatot is a szakképző intézet szervezi meg, pedig ha már akkor hozzánk kerülhetnének, akkor fel tudnánk mérni, hogy melyik gyerek  milyen szintig jutott el, s időben el tudnánk kezdeni a felzárkóztatásukat. 

 Mint mondja, a szakképzési rendszerbe bekövetkezett változások miatt egy évig nem voltak tanulóik. Ez idő alatt került sor a pályázati úton elnyert támogatás felhasználásával a telephely bővítésére, amelynek keretében új tanműhely is kialakításra került.

 Az első időben csak néhány tanulójuk volt, a két, három gyerek benn volt a termelésben. Aztán amikor sorra hagytak fel a tanulóképzéssel a cégek, egyre többen lettek, s akkor már szükség volt arra, hogy külön foglalkozzanak velük, s a régi tanműhelyünkben is egyre szűkösebben fértek el. 

 - Öt éve már főállású szakoktatót alkalmazunk - hangsúlyozza. - Akkor a saját dolgozóink közül vállalta el az egyik hölgy, akiről akkor derült ki, hogy korábbi munkahelyén a Baranya Megyei Bőrdíszműves Szövetkezetnél húsz éven át tanulókkal foglalkozott. Sajnos ő két éve meghalt, új oktatót vettünk fel helyette, aki ha kell részt vesz a termelésben is. 

  A gyerekeket az első pillanattól kezdve igyekeznek rászorítani arra, hogy ez munkahely, itt dolgozni kell. Az első napon megegyeznek velük, hogy a telefonjukat csak munkaidő után használhatják, s nem elegendő az orvosi igazolás, nekik is táppénzre kell menniük, mint a többi dolgozójuknak. 

 Utunkat a tanműhelyben fejezzük be, ahol vidám hangulatban folyik a munka. Míg az asztaloknál a készülő kulcstartók bőrszíjait festik ketten, addig vannak, akik a szabást gyakorolják, azt miként tudják a leggazdaságosabban kivágni a bőrből a készítendő pénztárca egyes részeit.

 - Valljuk, hogy ahhoz hogy megszeressék a szakmát, fontos, hogy jól érezzék magukat nálunk. Sok ötletet is kaptunk már a tanulóinktól, ugyanis lehetőségük van arra is, hogy a saját fantáziájuk alapján készítsenek pénztárcát, vagy akár igazolványtartó tokot. Különösen igaz ez arra a két fiúra, aki érettségi után került hozzánk tanulónak, ők nagyon kreatívak voltak. Egyébként a tanulóink már másodéves koruktól a tényleges termelésben vesznek részt, az általuk előállított termékek is exportra mennek. S, hát igazán nem panaszkodhatunk, eddig szinte minden évben volt, aki indult a Szakma Sztár versenyen, s ott volt a legjobbak között - fejezi be beszélgetésünket, mert már várják, ugyanis megérkeztek a megrendelt bőrök.