Üdvözöljük a

Többet kellene a termelőknek és a vendéglátósoknak kommunikálni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Többet kellene a termelőknek és a vendéglátósoknak kommunikálni

Szerző: Gűth Ervin | 2016. november 8.

Az éppen felújítás alatt álló Jókai tér előremutató gasztronómiai központ lett Pécs belvárosában és ezt a profilt erősíti a tavaly nyáron megnyitott Blöff Bisztró is. A vendéglátóhely koncepciójáról és az aktuális kihívásokról az étterem egyik üzemeltetőjével és séfjével Klepach Ivánnal beszélgettünk.

 

- Hogyan indult a bisztró története?

- Üzlettársammal, barátommal Mertlik Lászlóval évekig dolgoztunk az Áfiumban, de amikor az új tulajjal nem találtuk meg az összhangot, saját helyet nyitottunk a Színház téren. A Blöff számunkra kedvező időszakban nyitott, de konyhával nem tudtuk bővíteni. Viszont a nyári kitelepüléseink során készítettünk ételeket és gyakorlatilag ennek az állandósulása, vagy inkább kibővítése a Blöff Bisztró.

 

- Pontosan mi a koncepció?

- Az utóbbi években több vendéglátóhely söröző, kávézó, borozó nyitott viszont vendég nem lett több, így bővíteni szerettünk volna a profilunkon. Hosszas keresgélés és előkészítés után nyitottunk meg. A friss tengeri hal a kezdettől fontos szerepet játszott, nem annyira tartottunk a magyarok híresen gyér halfogyasztásától. Igenis létezik az ilyen ételeket igénylő réteg. Persze fontos volt, hogy maximum 30 fős legyen a hely, mert azért valóban egy szűk rétegről beszélünk. Emellett a külföldi egyetemisták is igénylik ezt a vendéglátást, ez is látszik a forgalmunkon. Fontos a megújulás, a folyamatos újítás lehetősége, így most tematikus hetek mellet, gyakorlatilag egy-két havonta megújul az étlapunk.

 

- Milyen problémákkal szembesültetek?

- A megfelelő üzlethelyiség megtalálása sem volt egyszerű, a belvárosban általában nagyon kicsik a konyhák és az átalakításuk is akadályokba ütközik. De a bérleti díj kapcsán végül meg tudtunk egyezni a városi vagyonkezelővel. A munkaerőhiánnyal nekünk is meg kell küzdenünk, volt olyan álláshirdetésünk, amire konkrétan senki nem jelentkezett. Nem tudunk a nyugat-európai bérekkel versenyezni, ahhoz nyugat-európai árakon kellene adnunk az ételeket.

 

- Milyen trendeket látsz a helyi gasztronómiában?

- Egy kicsit magam ellen is beszélek, mert a tengeri hal sosem lesz helyi termék, de egyértelmű, hogy ezeknek jött el az ideje. Persze mi is próbálunk folyamatosan környékbeli beszállítókat keresni például zöldségek, húsok tekintetében, és a sajtot már eleve így szerezzük be. De nem könnyű az állandó mennyiséget és minőséget megtalálni. Többet kellene kommunikálni a termelőknek a vendéglátóhelyekkel és viszont.

 

- Mit hiányolsz a város kínálatából?

- Egy jó magyaros helynek örülnék a belvárosban. Nálunk is előfordulnak magyaros ételek, de csak ajánlatban. Persze egy-két fogást lehetne innen-onnan ajánlani, de látszik, hogy a turisták természetesen keresik a magyarosat.

Gűth E.