Továbbra is szeretnének tanulókkal foglalkozni

Szerző: Sz.K. | 2016. június 1.

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt. 

 Az elmúlt év végén több alkalommal is mestereket avattak Baranya székhelyén. A Pécsi Kereskedelmi Központ Zsolnay-eosinnal díszített, fával burkolt konferencia termében huszonhét szakmában több mint háromszázan vehették át mesterlevelüket, közöttük volt a mohácsi Varga Zoltán autószerelő-mester is.

 - Annak idején, hat évvel ezelőtt, amikor megszűnt a munkahelyem egy volt kollégámmal, Szabó Balázzsal közösen hoztuk létre a műhelyünket, amit családi összefogással, önerőből építettünk fel - idézi fel a kezdetek Varga Zoltán autószerelő-mester. - A nyitás óta egyre bővül a kuncsaft körünk, ami köszönhető annak, hogy jó helyen található a szervizünk, meg annak is, hogy nem csak személygépkocsival, hanem kisteherautókkal is foglalkozunk.

 

 Ő maga, másfél évtizeddel ezelőtt autóelektronikai műszerészként végzett Pécsett a Széchenyiben, majd 2005-ben a mezőtúri főiskolán munka mellett autógépész-mérnök oklevelet szerzett, miközben Lánycsókon a Varga Suzukinál dolgozott.

 - Mindig is érdekeltek a gépek, s miután az autókban egyre több lett az elektronika, ezért jelentkeztem autóelektronikai műszerésznek - folytatja tovább beszélgetésünket. - Annak idején középiskolásként a döntőbe is bejutottam az Országos Szakmai Versenyen, s a főiskolát is azért végeztem el, hogy szakmailag mind több tudásra tegyek szert, meg a talpon maradás zálogát is ebben láttam. Ennek a szakmának szépsége a sok kihívásban van, hiszen naponta kell számos problémát megoldani, a hibák okát kideríteni. S hát ehhez nemcsak a saját tudásunkat, de a műhelyünket is folyamatosan fejlesztenünk kell, hogy versenyben maradjunk a márkaszervizekkel.

 

 Nem kis változást jelentett az életében, amikor megszűnt a munkahelye, s úgy döntött a jelenlegi tulajdonos társával közösen, saját céget hoznak létre. Az indulást megkönnyítette, hogy az új helyükre követték őket a régi kuncsaftjaik. S miután elégedettek voltak a munkájukkal a hírük szájról szájra terjedt, folyamatosan nőtt a szolgáltatásaikat igénybe vevők köre. Az elmúlt esztendőben pedig egy sikeres pályázatnak köszönhetően, kétszeresére növelhették a műhelyük alapterületét.

 - Már korábban is volt alkalmazottunk, azonban a megnövekedett munka miatt újabbakat is kerestünk, jelenleg öten vagyunk - mondja Varga Zoltán. - Tanulókkal pedig három éve foglalkozunk egy véletlennek köszönhetően. Miután hiába hirdettünk nem találtunk megfelelő embert, úgy döntöttünk, hogy kineveljük a saját utánpótlásunkat. Ekkoriban keresett meg bennünket egy fiú azzal, hogy nem talál Mohácson magának gyakorlati helyet, nem vennénk-e fel. Ő lett az első tanulónk, majd nem sokkal később egy másik fiú is csatlakozott hozzá. Ők már végeztek. Jelenleg három autószerelő és egy műszerész gyakorlati képzése folyik nálunk. Szeptemberben pedig újabb kettő érkezik, akik már nyáron a szakmai gyakorlatot nálunk töltik. S miután ettől a tanévtől csak mester foglalkozhat velük, én vállaltam, hogy mestervizsgát teszek.

 

  Mint mondja, már zajlott a tanfolyam, amikor módosították a rendeletet, mely szerint a szakirányú diplomával rendelkezők mesterlevél nélkül is foglalkozhatnak tanulókkal, ő azonban úgy döntött ennek ellenére megszerzi a mesterlevelet. 

 - Egyáltalán nem bántam meg, hogy így döntöttem, több szempontból is hasznos volt - hangsúlyozza. - A felkészítő tanfolyam során több szakmabelivel is megismerkedtem, s az oktatókkal is személyes kapcsolatom alakult ki. E mellett felfrissítettem azokat a szakmai ismereteimet, amelyeket nem használok nap, mint nap. Több műhelyben is jártam, ahol megnézhettem máshol mire helyezik a fő hangsúlyt, számos tapasztalattal lettem gazdagabb. Számomra teljesen új ismereteket tartalmaztak a tanításhoz kapcsolódó, valamint a vállalkozás jogi hátterével foglalkozó előadások.