Üdvözöljük a

Új termelőcsarnok épül Bólyban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új termelőcsarnok épül Bólyban

Szerző: Kis Tünde | 2017. szeptember 6.

Új csarnok építése zajlik a bólyi May András vállalkozásánál, várhatóan év végére már a termelésben is használhatják a 250 m2 alapterületű gyártóhelyiséget. A vállalkozás 36 éve gyárt a saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk termékek mellett ipari felhasználásra fém alkatrészeket. Mint May András mondja, a megnövekedett megrendelések miatt volt szükség a beruházásra.

- Nincs megállás, fejlesztenünk kell, így teszünk a vállalkozás elindulása óta – mondja a cégvezető. - A csarnokbővítés a már meglévő gyártóbázis mellett valósul meg, és a statikus porfestés bővítésére szolgál. Kinőttük a jelenlegi helyünket.

 

- Saját finanszírozású a beruházás vagy pályázatból valósítják meg?

- Sajnos mivel nem volt pályázati lehetőség, amikor elkezdtük az építkezést, más megoldás után kellett nézni. A most felvehető, uniós támogatottságú 0%-os kamatozású hitel jelentette a megoldást. Előrehaladott állapotban van az építkezés, szeretnénk az idén birtokba venni az új csarnokot.

 Ahhoz, hogy a fejlesztés, a bővülés a piaci igényeknek megfelelően valósuljon meg, szükség lenne új munkatársakra, elsősorban jó képességű lakatosra. Mivel benne vagyok a szakképzésben - gyakorlati képzőhelyként is működünk -, látom, erre kevés az esély, például az idén nem is indult ipari gépész osztály Mohácson. Képesítés nélküli dolgozót még lehet találni, de nekünk szakemberre lenne szükségünk.

 

- Minek köszönhető a megrendelés növekedése?

- Az országban elindult fejlődés következménye, egyre több az építkezés. Mi a szintén bólyi Terrán tetőcserépgyártó üzem beszállítója vagyunk, fémtermékeket gyártunk a cég számára, és mivel megnövekedett a rendelése, ez továbbgyűrűzött hozzánk is.

 

- Hogyan képes reagálni a cég ezekre a hirtelen változásokra?

- Egyszerűen előre kell kezelni a változásokat. Nem elég várni a megrendelésre. És ha érkezik egy nagyobb volumenű megrendelés, akkor rövid időn belül tudni kell reagálni rá. Nem lehet azt mondani, hogy egy hónap múlva készül el, mert ma azonnal kell a megrendelőnek. 36 éve dolgozom vállalkozóként, sokat fejlődött a megérzésem. Rá kell érezni a dolgokra, hogy mikor, milyen irányban érdemes elindulni.

 

- Milyen a kapcsolata a helyi vállalkozásokkal?

- Azt vallom, hogy csak összefogva lehet előrébb jutni. Ha mindenki egyénileg akar boldogulni, akkor rengeteg lehet az átfedés. Ha pedig olyan lehetőség adódik, akkor tudjuk átadni a másiknak a megrendelést, mert lehet, hogy azt a másik vállalkozás sokkal jobban tudja teljesíteni. Természetesen ennek viszonossági alapon kell működnie. Én jó kapcsolatban vagyok a helyi és a Bóly környéki vállalkozásokkal is.

 

- Milyen előnye esetleg hátránya van annak, hogy Bólyban működik a cég?

- Mindenképpen előny, hogy egy ekkora városban ismerjük egymást, ha nekem van problémám, én várom a segítséget a másik vállalkozástól, ha pedig nekik van szükségük valamire, akkor én állok a rendelkezésükre. Sokat számít a közelség, egymás megismerése.

 

- Merre fejlődik a vállalkozás, milyen tervei vannak a jövőre nézve?

- Most az utódlás az egyik legfontosabb kérdés. A lányaink már itt dolgoznak a családi vállalkozásban, igyekszem nekik átadni azt, amit lehet. A vállalkozás fejlesztésével kapcsolatban a csarnokbővítés az elsődleges, ez a létesítmény jó ideig kiszolgál bennünket. A telek adottságai miatt már nem lehet tovább terjeszkedni, de nem is célunk, hogy egy sokkal nagyobb vállalatot hozzunk létre. Jelenleg 10 munkatárssal dolgozunk, a következő kihívás pedig a hatékonyság növelése lesz. Büszke vagyok arra, amit az elmúlt 36 évben a feleségemmel együtt közösen értünk el.