Üdvözöljük a

Új üzemcsarnok, jövőbeni munkahelyek: bővül a Hauni Hungaria Pécsett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új üzemcsarnok, jövőbeni munkahelyek: bővül a Hauni Hungaria Pécsett

Szerző: N.T. | 2013. október 8.

Berendezések szerelését valamint kész gépek, berendezések csomagolását és raktározását végzi a szeptember elején avatott 4.200 m2 alapterületű új üzemcsarnokában a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., amely dolgozói létszámát mintegy 100 fővel növeli 2013-ban. A 1,5 milliárd forintos beruházást – amely a csarnok építésén kívül modern lemezmegmunkáló gépek beszerzésére is kiterjedt - dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár valamint dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere avatta fel.

 A beruházással a főként dohányipari berendezések, alkatrészek előállításával foglalkozó, a német Körber Konszern érdekeltségébe tartozó Hauni Hungaria Gépgyártó Kft termelésbe vont beépített területe elérte a 45 ezer négyzetmétert, míg a foglalkoztatottak száma az ezer főt. Az új csarnok kapacitásbővítés céljából épült, amely lehetőséget teremt további – főleg lemeztechnológiát igénylő – termékek szerelésére. A pécsi vállalkozás mintegy 100, döntően magyar tulajdonú alvállalkozóval, beszállítóval áll kapcsolatban, amelyek azon túl, hogy a termelési volumen 15 százalékát adják, további munkahelyeket is jelentenek.

 Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az ünnepélyes eseményen kiemelte: a Hauni Hungaria jó példája annak, hova juthat el egy cég, ha megtalálja az ország illetve egy-egy város által kínált lehetőségeket. A politikus szólt arról is, hogy a német kapcsolat erősödését mutatja a rendszerváltás óta beáramló 20 milliárd eurónyi német működő tőke valamint annak hozadékaként az éves szinten hasonló nagyságrendű termelési érték.

 - A Hauni a kezdetektől nagy hangsúlyt fordít a szakemberképzésre – hangsúlyozta Jakabucz Ildikó ügyvezető igazgató a cég bemutatása során. Az utánpótlás biztosításának fontos lépése volt, amikor a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával valamint több ágazati céggel karöltve létrehoztak egy úgynevezett „kamara gépipari osztályt”, amellyel a kvalifikált szakmunkások képzését, gyakorlati felkészítését segítik. Az ügyvezető újdonságként számolt be arról, hogy a Hauni tárgyalásokat folytat a Pécsi Tudományegyetem illetékeseivel a közeljövőben, a felsőfokú szakember-utánpótlás biztosítására létrejövő együttműködés kialakítására. A Hauniban évek óta dolgozik egy mintegy 60 fős konstrukciós csoport, amelynek mérnökei bekapcsolódnak az egyedi előállítású, kisszériás munkadarabok, gépelemek, komplex berendezések tervezésébe is. Az alkatrészgyártás évente mintegy 20 ezerféle alkatrészt állít elő, ezek fele évente csak egyszer fordul elő, ezért szükséges a magas szintű szaktudás.

 Még alpolgármesterként lehetett tanúja a Hauni érkezésének és letelepedésének Páva Zsolt, Pécs jelenlegi polgármestere, aki a csarnokavató esemény kapcsán elmondta: a városnak óriási szüksége van az ilyen, stabilan és kiszámítható higgadtsággal fejlesztő cégekre, ezért az önkormányzat mindent megtesz, hogy a Hauni további beruházásaihoz szükséges igényeket kielégítse. Ebben a témában már a közeljövőben egyeztetésbe kezdenek a cég vezetőivel. Páva Zsolt szerint ugyanis csak ilyen módon, a Haunihoz hasonló befektetők bevonzásával érhető el, hogy Pécs újra elnyerje azt a gazdasági súlyt, amit a működő bányák idején betöltött.

 A Hauni tulajdonosai még 1994-ben vásárolták meg az akkor felszámolás alatt álló Sopiana gépgyárat, a cég 10 ezer négyzetméternyi fedett csarnokban, mintegy 210 fő foglalkoztatásával kezdte meg a termelést. Fejlődésével a társaság felelős foglalkoztatóként nemcsak a helyi munkaerőpiac egyik kiemelten fontos bázisa lett, hanem fokozatosan kapcsolódott be a pécsi, baranyai közösségi és társadalmi élet támogatásába is.

 A cég kiemelt fontossággal kezeli szakképzett munkavállalóit, hiszen sikereit nekik is köszönheti. „Abban hiszünk, hogy befektetések nélkül egyetlen vállalkozás sem tud hosszú távon fennmaradni, és számunkra az egyik legfontosabb befektetés a munkaerő képzése. Képzési rendszerünkben nagy hangsúlyt fektetünk a helyi szakképző iskolákkal és a helyi egyetemek műszaki karával való együttműködésre” – mondta Jürgen Spykman, a Hauni AG igazgatóságának tagja.

 Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a német vállalatok jelentőségét hangsúlyozta: „Ez a beruházás kiváló példa arra, hogy a német vállalatok stratégiai partnerként tekintenek Magyarországra. Nemcsak munkahelyet teremtenek és termelő tevékenységet folytatnak, de szerepet vállalnak a magas színvonalú képzésben és a kutatás-fejlesztésben is.”

 A Hauni AG a jövőben is számít magyarországi telephelyére, ezért további fejlesztéseket tervez a következő években - ezek előkészítése már elkezdődött.

 

 

A Hauni Maschinenbau AG-ról

A Hauni Maschinenbau AG a nemzetközi dohányipar világszerte vezető technológiai gyártója, amely műszaki szolgáltatásokat és tanácsadást is kínál. Szerte a világon jelen lévő telephelyeivel a Hauni a dohányfeldolgozásban, ill. a filter- és cigarettagyártásban nyújt támogatást vevőinek. A Hauni AG világszerte közel 4.000 dolgozót foglalkoztat.

A Körber-csoportól

A Körber-csoport több mint 40 nemzetközi vezető technológiai vállalatot egyesít a dohányipar, szerszámgépek, gyógyszeripari csomagolórendszerek papír zsebkendő, levelezési megoldások, intralogisztika és automatizálás területén. A Csoport közel 10.000 dolgozójával évente 2 milliárd Euró árbevételt ér el.