Valami új

Szerző: Gűth Ervin | 2017. január 31.

Keresve sem találhatnánk közhelyesebb dolgot az újévi fogadalmaknál. Talán csak az évértékelés és jóslás hasonlóan elcsépelt ebben az időszakban. No, de – mint a közhelyek és sztereotípiák általában – nem ok nélkül léteznek ezek. Az eredetiséget meg amúgy is szokás túlértékelni, így a helyi gasztronómiát most mi is ezen a szemüvegen keresztül vizsgáljuk egy kicsit. Visszatekintésre alapozott trendek következnek.

 

Sokszor elgondolkodom azon, hogy eshetne ez az évértékelés, pláne az új elhatározások megfogalmazása bármelyik napra az évben. Hozzáállás kérdése és a kikerülhetetlenségből lehet kézenfekvőség is, szóval azt mondom, hogy érdemes mégis ezekben a hetekben néhány percet, órát, napot szánni rá. Szembesülni, na. És talán ne csak annyiban merüljön ki a dolog, hogy az elkövetkező évben több gyümölcslevet iszom és kevesebb csülökpörköltet eszem. Meg beiktatok egy tisztítókúrát. Ezek az egyedi akciók (jobb esetben kampányok) tapasztalatom szerint hosszútávon nem sokat érnek. Az igazi változáshoz átgondoltabb, fenntarthatóbb szokásokra és rendszerekre van szükség. Ehhez pedig először is tényleg érdemes hátrébb lépni és megnézni a jelenlegi viszonyokat. Ugyanígy, a személyes síkon túllendülve érdekes lehet megvizsgálni azt is, hogy miként alakult a város gasztronómiai kínálata az elmúlt évben.

Néhány trend az eddigieknél is kézzelfoghatóbb lett Pécsett. Az egyik legfontosabb talán, hogy jóval több az egészségtudatos vendéglátóhely, üzlet, mint valaha. De, akik nem kifejezetten erre a szegmensre koncentrálnak, azok is mintha többet tennének a jó ügy érdekében. Egyáltalán nem arra gondolok, hogy végre feltüntetik az étlapon a lehetséges allergéneket. (Ami, ugye, elvileg kötelező, de bőven vannak még hiányosságok és nagyon is megúszós mutatványok.) Inkább arra, hogy az újabban nyíló helyeken az egészséges ételkombináció már alapértelmezett és nem csak egy lehetőség. Tükröződik ez a felfogás például a főételhez párosított köretekben, meg persze a technológiák, alapanyagok kiválasztásában is. Remélem, ez a trend idén még inkább erősödik.

Nehezen tagadhatjuk, hogy az elmúlt évben tovább folytatódott a minőségi italok (bor, sör, kávé) térhódítása is. Egyre kevesebbszer fordul elő, hogy tanácstalanul, félve kelljen rendelni egy pohár bort és a legváratlanabb helyeken is teljesen elfogadható kávékba botlani. Nyitott vagyok további, hasonló, kellemes meglepetésekre.

Egy másik szembetűnő jelenség, hogy 2016-ban is egyre többen és többen nyitottak kifejezetten a külföldi hallgatók felé. A vélt vagy valós igények kielégítése biztosan nem egyszerű út – még az említett célközönség vásárlóerejének ismeretében sem. A próbálkozások egy része, úgy érzem, sokszor az első pillanattól célt téveszt. 

Akad azért üröm is: egy ugyancsak megkerülhetetlen folyamat a munkaerőhiány állandósodása a vendéglátásban (is). Étteremvezetőkkel, -tulajdonosokkal beszélgetve maguktól említik a problémát, ami már nem a növekedést gátolja, hanem a működést veszélyezteti. Az előző év második felében előfordult, hogy egyszerre 10 pécsi vendéglátóhely keresett szakácsot – és a betöltetlen felszolgálói állások száma, még ennél is több volt. Drasztikus lépések hiányában komoly változásra egyelőre, úgy tűnik, nem lehet számítani.

Persze a gazdasági betegségekre mindig van immunreakció is, vagyis akár így is értékelhetjük az egyre inkább elszaporodó, és úgy tűnik fenntartható módon működő, „egyszemélyes" vendéglátóhelyeket. Ahol a tulaj, az üzemeltető is a pult mögött áll, beugró kollégák, családtagok segítik őket és legyen szó kávéról, burgerről vagy goffriról szinte garantált a személyes hangulat a rendelésünk mellé. A közeljövőben tovább erősödhet ez az egyszerű és specializált kínálatra építő trend is.

Egy ideig biztosan sokat tárgyalt téma lesz a vendéglátásra, élelmiszerekre vonatkozó új áfaszabályozás. No, meg a minimálbér-emelés és a kenyér összetevőinek újraszabályozása, de fogyasztói szemmel ezek tényleges hatásaira majd jövőre érdemes ránézni. Vagy, amikor megszületik az újraszabályozás újraszabályozása.

 

 

Gűth Ervin