Világszínvonalú bakteriofág kutatások Pécsett

Szerző: Kis Tünde | 2017. július 4.

Számos sikeres kutatás-fejlesztési projektet menedzselt és több szabadalmat is bejegyeztetett már a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt., amely elsősorban molekuláris és mikrobiológiai jellegű kutatásokkal foglalkozik. Fő területük a bakteriofág terápia, a pécsi laborban elsősorban növényvédelmi kutatásokat folytatnak, innen került ki a világon másodikként fogalomba hozott bakteriofág alapú növényvédő szer, amely egyben az első tűzelhalás elleni anyag is volt. 

- A bakteriofágok olyan vírusok, amelyek általában egyetlen (legfeljebb néhány közeli rokon) baktériumfajt képesek megtámadni és elpusztítani. Nagyon hatékonyak, az antibiotikumok potenciális utódai lehetnek, mert számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekkel a hagyományos antibiotikumok nem. Ugyanakkor azok hátrányos tulajdonságai nem találhatóak meg ezekben a bakteriofágokban – foglalja össze a kutatások alapját képező anyag jellemzőit dr. Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes. - Például amikor egy ember szervezetében van egy fertőzés, amit antibiotikummal kezelünk, akkor kénytelenek vagyunk probiotikumokat szedni, ugyanis ezek az antibiotikumok a normál bélflóránkat is elpusztítják. Ehhez képest a bakteriofágok szelektívek, tehát csakis a megadott és megcélzott baktériumfaj egyedeit pusztítják el. Mi ilyen jellegű kutatásokkal foglalkozunk, elsősorban növényvédelmi vonalon. Az első ilyen bakteriofágos növényvédőszerünk az almafélék tűzelhalását okozó baktérium ellen már 2012 óta kapható a magyar piacon.

 

- A tudományos kíváncsiság vagy a piaci elvárások indukálják a kutatásokat?

- Nagy a tudományos kíváncsiságunk is, mivel azonban vállalkozásként működünk, muszáj olyan alkalmazott kutatásokkal foglalkoznunk, amelyek előbb-utóbb visszahozzák a befektetett tőkét. Ugyanakkor azok a területek, amiket megcélzunk, szükségszerűen újak, igyekszünk olyan szegmenseket lefedni, ahol kisebb a piaci verseny, vagy éppen a technikai adottságokból adódóan nincs is.

 

- Miként lehet a kutatásokat átfordítani a piacra?

- Ez nem könnyű. A növényvédőszerekkel kapcsolatos engedélyezés nagyon komoly procedúra, ráadásul mivel ezek új fejlesztésű hatóanyagok, nincsenek jelen az EU engedélyezett hatóanyag listáján, ezért hatalmas pénzbeli befektetést és időt igényel, hogy akár az EU-ban forgalomba hozzuk őket. Itthon szerencsére egyedi, 120 napos engedéllyel tudjuk ezt a növényvédőszert forgalmazni, ezt azonban évről évre meg kell újítanunk. Tehát egyrészt az engedélyezési vonal az, ami miatt nehezebben lehet hasznosítani ezeket a termékeket, másrészt pedig újak a készítmények, ezért a felhasználókat tájékoztatni kell arról, hogy miként lehet használni őket, el kell magyarázni az előnyeiket. A készítményeink biológiai készítmények, nagyon kell figyelni, hogy pl. milyen tisztaságú vízzel hígítjuk. Sokszor akadályt jelent a gazdák szemléletmódja is, ugyanis a készítményeink megelőzésre alkalmasak, a gazdasági okok miatt pedig erre nagyon keveset költenek. A tájékoztatás is költséges terület, és mivel kis cég vagyunk, igen fontosnak tartjuk az igénybe vehető EU-s pályázatokat.  

 

- Milyen jelentősége van annak, hogy Pécsett működik a cég?

- Több kutatással is foglalkozunk, van olyan eset, amikor földrajzilag nem a legideálisabb ez a helyszín. Viszont számos kutatásban együttműködünk a Pécsi Tudományegyetemmel, és mivel Pécsett olyan laboratóriumok, részlegek vannak, amelyek az EU-ban is egyedülállóak, akár ha a víruslaborra gondolunk a Szentágothai Kutató Intézetben, kifejezetten előny, hogy pécsiek vagyunk.