Üdvözöljük a

Világszínvonalú termékek Mohácsról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Világszínvonalú termékek Mohácsról

Szerző: Kis Tünde | 2016. március 30.
Cimkék: kitüntetés

Spanyolországtól Dániáig alkalmazzák állatgyógyászati és humán felhasználású vakcinák előállításához valamint diagnosztikai és kutatási célra a Prophyl Állategészségügyi Diagnosztikai Kutató és Szolgáltató Kft. telephelyein előállított tojásokat. Az ún. SPF tojást hazánkban csak dr. Benyeda János mohácsi vállalkozása állítja elő. A világszínvonalú, teljesen automatizált létesítményben az európai szükséglet 60 százalékát, a globális termelésnek pedig a 15 százalékát biztosítja a termékük.

Dr. Benyeda János kitartó munkájának, fejlesztéseinek eredményeként világviszonylatban is meghatározó és jelentős vállalkozást hozott létre, ezért a kamara Az Év Üzletembere Díjjal ismerte el munkáját. Ezt a kitüntetést a kamara annak a természetes személynek adományozza, aki egyes gazdasági szervezetek piacképességét, eredményes gazdálkodását jelentősen javító teljesítményt nyújtott Baranya megyében.

 

- Cégünk egyrészt oltóanyag-alapalapanyagokat termel, ezek egyike az SPF tojás, azaz egy minden kórokozótól mentes tojás, amelyből humán- és állatgyógyászati oltóanyagot termelnek vagy az embrionált tojáson, vagy az abból készült szövettenyészeten – foglalja össze röviden dr. Benyeda János az általa irányított vállalkozás különleges tevékenységét. - Van másfajta tojásunk is, amit nem ilyen magas higiéniai körülmények között termelünk, de az is mentes bizonyos betegségektől. Az SPF tojás általában élő vakcinák termelésére alkalmas, emberek vonatkozásában többek között influenza, kullancs encephalitis, veszettség elleni, az állatgyógyászati oldalon pedig elsősorban a baromfi vakcinák előállítására.

 

- Hol értékesíthetők ezek az alapanyagok, termékek?

- Gyakorlatilag Európa minden olyan országában, ahol állatgyógyászati vagy humánoltóanyag- termelés folyik, ez mintegy 16-18 országot jelent, Spanyolországtól Dániáig, Skóciától Ausztriáig.

 

- Mi az önök által előállított tojások sikerének a titka, hiszen az európai piac jelentős részét uralják?

- A siker titka, hogy a mai minőségbiztosítási, humán- valamint állategészségügyi biztonsági okok miatt csak olyan tojások használhatók, amelyek nem hordoznak semmilyen veszélyt. Sem emberre, sem állatra nem jelenthetnek kockázatot, mi pedig képesek vagyunk produkálni ezt a minőséget. A szigorú előírásoknak megfelelő vakcina csak ilyen típusú tojáson termelhető, a tojások előállításának pedig nagyon komoly technikai háttere van: szűrt, steril levegő, steril takarmány, steril ivóvíz. A dolgozók teljes zuhanyozást követően, zárt ruházatban mehetnek be az állatokhoz, tehát a lehető legszigorúbb körülményeket kell biztosítani. Ezen kívül vagy 36-féle betegségre ellenőrizzük hetente az állományokat. A kockázat óriási, mert ha akár egy betegséggel megfertőződik az állomány, akkor tovább nem használhatók fel erre a célra a tojások, akkor már nem beszélhetünk SPF tojásokról. Ennek a terméknek az előállításához megfelelő tudás, ismeret, technikai háttér kell, és ezt nem vállalják föl gyakran a vállalkozások, hiszen óriási buktatói vannak ennek a tevékenységnek.

 

- A kamara Az Év Üzletembere díjjal jutalmazta tevékenységét. Milyen teljesítmény áll az elismerés mögött?

- Korábban mint virológus, mikrobiológus megismertem a kórokozói oldalt, később megtanultam a baromfitenyésztést, a baromfi állategészségügyet, a baromfitartást, aztán ezeket a dolgokat ötvözve volt bennem kellő bátorság vagy meggondolatlanság, hogy hozzáfogjak ehhez a tevékenységhez. A siker abban mérhető, hogy működik. A piac akceptálja ezt a munkát, csatlakoztunk egy amerikai céghez, amely az értékesítést végzi. Ilyen tojás nem minden fán terem, keresik, és az elérhetőség korlátozott.

 

 A sikerhez az is hozzátartozik, hogy létre tudtunk hozni egy olyan csapatot, amely meg is valósítja az elképzelésünket. Mert gyönyörűen fest bármilyen terv, de ha nincsenek, akik megvalósítsák, akkor nem ér semmit. A munkatársaim megértették, hogy mit kell csinálni, hogy a tevékenységnek mekkora és milyen kockázatai vannak - ez egy nagyon komoly összmunka.

 

- Milyen ismérvei vannak a sikeres üzletembernek?

- Ez egy fura dolog, mert amikor azt mondják rólam, hogy üzletember vagyok, akkor feláll a szőr a hátamon. Én mindig szakember voltam, csak úgy tűnik, hogy jó dologhoz nyúltunk hozzá és a tevékenység meghozta a sikert. Az üzleti rész, a vállalati tevékenység jobbára mostanában erősödik fel, amikor már olyan mértékű a növekedés, hogy túlhaladott azon, hogy ez csak egy szakmai dolog legyen. Most már szükséges átalakítani a vállalatot, és másfajta irányítással működtetni, mint korábban. Azt szokták mondani, hogy a téma az utcán hever, csak fel kell venni, és ha az szakmailag helytálló, akkor el tud indulni a fejlődés, amit aztán üzletileg követni kell.

 

- Ez az elismerés mire kötelezi vagy mire predesztinálja önt? Az ön értékrendjében hol foglal helyet a díj?

- Sok mindent megélt már az ember idős korára, megtalálja néhány elismerés. Nekem mindig az jelent sokat ezekben, hogy remélem: a munkatársaim úgy érzik, nagyobbrészt az ő tevékenységüket, munkához való viszonyukat értékelték. Nem tulajdonítom a magaménak a díjat, inkább az egész közösségnek, csak általában egy emberen keresztül kerülhet a nyilvánosság elé.