Virtuális jövő – még hová fejlődhetünk?

Szerző: N.T. | 2015. október 7.

Ma már ki sem kell lépnünk otthonról ahhoz, hogy ügyeinket intézzük: kanapénkon ülve dolgozhatunk, interneten rendelhetünk ételt, könyvet, ruhát, fizethetjük számláinkat az internet bankingon keresztül, otthonunkba jönnek a hírek, mobiltelefonunk jelez, ha valami elintéznivalónk van, de ez a szerkezet ébreszt reggel is a hagyományos vekker helyett, és ha ki akarunk kapcsolni, elmerülünk egy számítógépes játékban… Folytathatnánk a sort, ami 10-20 éve még csak a fejekben létezett, az mára valósággá vált. És miként éljük az életünket 5-10 év múlva, hová fejlődhet még a digitális világ? A pécsi, baranyai cégek miként vesznek részt a virtuális jövő megírásában? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az IT-szektorban működő vállalkozások vezetőinek segítségével.

A pécsi DEXTER Kft. 24 éve a széles értelemben vett oktatás informatikai támogatásának fejlesztésében dolgozik, az adminisztrációtól az elektronikus ügyintézésen át az oktatás tartalmi támogatásáig (pl. blendad learning, e-learning, MOOC), a K+F tevékenységek adminisztratív és csoportmunka támogatásáig számos területtel foglalkoznak. Mint Rós László ügyvezetőtől megtudtuk, pécsi vállalkozásként jelentős és sikeres innovációs tevékenységet folytatnak, vagyis a közeljövő számukra már a jelen.

- A fejlesztésekben az igények előtt kell járnunk, hogy a piacon továbbra is mi lehessünk azok, akiktől másoknak érdemes ötleteket meríteni. Az információs társadalom részeként az oktatás egyike azoknak a területeknek, ahol a legdinamikusabban jelennek meg az új igények. Ez gyakran szétfeszíti a hagyományos szervezeti struktúrákat, gyakorlatokat, ezzel is ösztönözve az oktatás szereplőit új innovatív megoldások alkalmazására. 

  A legnagyobb kihívás és egyúttal lehetőség is számunkra a folyamatos változás, ami az oktatási intézményrendszert és a tanulás lehetőségeit jellemzi. A technológia fejlődése megállíthatatlan, gondoljunk a mobileszközök (okostelefonok és tabletek) térhódítására. Célunk, hogy közvetlenül a tanulást, de kicsit tágabban az oktatási folyamat szervezésének hatékonyságát is segítsük. Olyan rugalmas eszközrendszert alakítottunk ki, ami az egyetemi adminisztrációtól a szakképzés szervezésén keresztül az egyéni tanulásig nyújt támogatást. Kevesen tudják, de az ország legnagyobb, számos oktatási intézményében sikeresen használt oktatástámogató rendszert, a CooSpace-t pécsi cégként mi fejlesztjük. És hogy mit teszünk a jövő érdekében? Számos kísérleti fejlesztésen dolgozunk, ami az elkövetkező években kerül bevezetésre és reményeink szerint hozzájárulunk az oktatási, képzési tevékenység hatékonyságának és eredményességének emeléséhez.     

      

 - Milyen gyorsan kell reagálni a cégnek az informatikai fejlesztésekre amiatt, hogy ne szenvedjenek hátrányt a piacon?

 - A gyorsaság ebben a szektorban nem jelenthet kapkodást, a gondolkodás rugalmasságában és az innovációban kell a többiek előtt járni. Ezzel teremthetünk lehetőséget arra, hogy egy jól kiválasztott távlati stratégia mentén folyamatosan jelenjenek meg az új megoldások.

 

 - Miként látja, hogy hogyan alakul a virtuális jövő, azaz hova fejlődhet az IT-szektor a közeljövőben?

- A technológia fejlődése nem gondot jelent, hanem számos esetben éppen a lehetőséget arra, hogy könnyebben, olcsóbban, kisebb fejlesztői erőfeszítéssel érhessünk el jobb eredményeket. A DEXTER Kft. szerencsés abból a szempontból, hogy kiváló munkatársaink ambiciózusak és önállóságuknak köszönhetően felelősen képviselik fejlesztéseink során a legkorszerűbb megoldások alkalmazását. Jó ilyen csapatban dolgozni. Nagyon reméljük, hogy ahogyan eddig, ezután is nem csak részt veszünk, de alakítjuk is a jövőt. A munkapadon lévő termékek tekintetében ma nálunk már holnap van.

 

 

 A pécsi RG Networks Kft-nek vanNet műholdas internet szolgáltatásával és nagykapacitású, licenszelt mikrohullámú üzleti és béreltvonali internet szolgáltatásaival az IT-szektoron belül a távközlésben pozícionálható a helye. Magyarországon valamint Európa néhány országában alternatív és egyben innovatív szolgáltatóként főként olyan területeken van jelen megoldásaival, ahol a nagy telekommunikációs vállalkozások nem építenek hálózatokat. Tehát az informatika elválaszthatatlan a cég működésétől. Hogy milyen kihívásoknak kell megfelelniük az informatikai vonatkozást illetően, Lengvárszky Szabolcs ügyvezetőtől kértünk választ.

- Magyarország digitális megújulási törekvéseiben, mint pl. a most induló szélessáv-fejlesztési program, folyamatosan jelen kell lenni a nagy távközlési vállalkozások mellett. Kihívás számunkra, hogy követni tudjuk a multik jelentős tőkéből történő fejlesztéseit és díjcsökkentéseit, legalább arányaiban. Ma, magyarországi kkv-ként nehéz erre reagálni, főként úgy, hogy folyamatosan fejlesztjük mind a műholdas, mind pedig a mikrohullámú szolgáltatásainkat. Előbbit főként kapacitásban (sávszélesség, forgalmi korlátlanság irányában), míg utóbbit főleg területi lefedettségben. Természetesen a fejlesztéseknél figyelni kell, hogy a piaci rés igényein belül maradjunk, ezért ez folyamatos energiát köt le a napi távközlési aktualitásokat tekintve. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a szélessáv-fejlesztési program, azaz a “minden háztartásba 30Mbit/s-os internetet” célkitűzésben részt tudjunk venni, megfeleljünk a főként nagyobb távközlési szolgáltatók bevonásával meghatározott műszaki kiírásoknak.

 A virtuális jövő nélkülözhetetlen alappillére az online jelenlét, mi az adatátviteli technológiát biztosítjuk ehhez, ráadásul olyan területeken is, ahol eddig nem hogy a virtualitáshoz, a világhálóhoz sem fértek hozzá. Azt, hogy a virtuális jövő hova fejlődik, szerintem még “maga" az internet sem tudja megmondani, az biztos, hogy fantasztikus, de ijesztő bugyrai is vannak!

               

 

 - A Moore-törvény néven közismert megfigyelés - mely szerint az egységnyi területre sűrített tranzisztorok száma 18-24 havonta duplázódik, az ár pedig változatlan - 1975 óta nagyjából folyamatosan érvényes. Ennek eredményeképp ma már autónkban, mosógépünkben is bonyolult mikroprocesszorokat találhatunk – osztotta meg gondolatait a virtuális jövőről a Dél-Dunántúli Gazdasággal Brachmann Ferenc, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter klasztermenedzsere. - A fejlődés íve egyértelmű: hamarosan nem csupán konyhai robotgépünk lesz “okos”, hanem ruhadarabjaink, kevésbé vagy nem tartós fogyasztási cikkeink is. Mindezek mellett meglévő eszközeink, elsősorban mobiltelefonjaink és táblagépeink egyre nagyobb kapacitással rendelkeznek, egyre több szenzor egyre pontosabb adatát rögzítik, így a nyújtott szolgáltatások egyre kényelmesebbé teszik életünket.

 Az adat tárolásának költsége már jelenleg is olyan igen alacsony, hogy gyakorlatilag semmit nem ér meg kidobni, letörölni. Sokkal inkább érdemes az adatot hatékonyság növelésre vagy költségcsökkentésre felhasználni, legyen az bármilyen kis mértékű vagy jelentőségű adat. Olyan világban élünk, ahol század-, ezredmásodpercek is dollármilliárdos hálózatfejlesztési beruházásokat tesznek nyereségessé.

 Mindezen változások alapjában véve fogják átalakítani a legtöbb iparágat: nyílt titok, hogy a szállítmányozás hamarosan alapvető változásokon fog átesni: nem csupán az önjáró kamionok, de a drónok is rendkívüli mértékben változtatják meg azt, hogy a termékek hogyan jutnak el hozzánk.

 A legnagyobb kihívássá így maga az ember vált: tudunk-e elég gyorsan fejlődni a technológiával, tudunk-e elég informatikust, adatelemzési szakembert képezni ahhoz, hogy a jövő kényelmes világát megteremtsük magunknak? Ezen a kihíváson dolgozik klaszterünk, az Informatikai Vállalkozók Szövetségével (IVSZ) szorosan együttműködve. Szeretnénk elérni, hogy egy nagyságrenddel növekedjen a következő években az informatikával megfertőzött fiatalok száma, nem csupán a szoros értelemben vett szakterületen belül, de minden más területen is: rengeteg szegmensbe türemkedett már be az informatika, egy logisztikai szakember például már csak számítógépen képes dolgozni. Hamarosan egyre több területen, egyre mélyebbre ható változásokat fog előidézni az informatika, melyre fel kell készíteni szinte az összes iparágat.

 

 

 A kezdetektől, azaz 10 év óta IT-fejlesztésekkel foglalkozik a pécsi székhelyű RG Net Kft. Mint Herbály István ügyvezető mondja, az informatika mint táptalaj van jelen a mindennapjaikban, hiszen ennek segítségével fejlődnek ki ötleteik megvalósult projektekké, piaci termékekké, innovatív szolgáltatásokká.

 - Köszönhetően annak, hogy egy IT-cégcsoport tagjai vagyunk, a szektor szinte minden területét le tudjuk fedni, ez egyedülálló a régióban.

 

 - Milyen kihívásokat jelent az informatika robbanásszerű fejlődése?

 - Folyamatosan fejlődni és tájékozódni kell. Ami ma még kutatás, az holnap már termék, jövő héten már tömegtermék, jövő hónapra pedig elavul. Aki itt nem tartja a lépést, az hamar versenyhátrányba kerülhet. Ez igaz az eszközökre és az alkalmazott technológiákra is. Ezért folyamatosan figyeljük az új megoldásokat, a nemzetközi trendeket, az elérhető technológiákat a szaksajtóban és a nemzetközi kiállításokon, konferenciákon is.

 

 - Az ön cége miként vesz részt a virtuális jövő alakításában?

 - Az alakításhoz mi nagyon kis pont vagyunk, maximum ki tudjuk használni a fejlődésben lévő lehetőségeket. Nem bocsátkoznék jóslatokba, hiszen bizonyos területek a vártnál sokkal gyorsabban fejlődnek, míg mások sokkal lassabban. Elég, ha megnézzük az 5 évvel ezelőtti szervereket és a mai okostelefonokat. Láthatjuk, hogy körülbelül ugyanakkora számítási kapacitásuk és memóriájuk van. Míg ha megnézzük a nagyon izgalmas mesterségesintelligencia-kutatást, azt láthatjuk, hogy nem sikerül átütő sikert elérni. Aki használt már Google fordítót, az nem fél a gépek uralmától.

 

 

 Magyarország legnagyobb infokommunikációs-technológiai (ICT) munkaadója, az IT Services Hungary az informatikai és telekommunikációs tanácsadási szolgáltatások széles köréből az informatikai megoldások menedzsmentjére és kiszervezésére valamint fejlesztésre és rendszerintegrációra összpontosít. A vállalat folyamatosan fejleszti telephelyeit, így a pécsit is, ahol ma már 400-an dolgoznak. Az informatika minden szegmensében nyújtanak szolgáltatást, szerte Európában, elsősorban multinacionális nagyvállalatoknak.

- A legnagyobb kihívás a szakemberképzés és toborzás – mondja Zalay Buda, az ITSH pécsi telephelyének vezetője. - Óriási hiány van ugyanis a nyelveket beszélő informatikus területen. A képzőhelyek (egyetemek, szakközépiskolák, OKJ-képzések) nem tudnak annyi szakembert kibocsájtani, amennyire szükség lenne. Arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan kell reagálni a cégnek az informatikai fejlesztésekre amiatt, hogy ne szenvedjen hátrányt a piacon, azt a választ adhatom, hogy anyavállalatunk, a T-Systems egyelőre követni, formálni tudja a technológiai fejlődést. A legmodernebb eszközökkel dolgozhatunk, a legmodernebb technológiát állítjuk a szolgáltatásaink középpontjába.

 

- Szédületes a technikai fejlődés az utóbbi években. Miként látja, hogy hogyan alakul a virtuális jövő, azaz hova fejlődhet az IT-szektor a közeljövőben?

 - Egy dolog jósolható meg ez ügyben: az informatika életünk minden területére beszivárog. Közlekedés, városüzemeltetés, a munkahelyünk, pénzintézetek, egészségügy, a lakásunk - mindenhol lesz technológia. A kérdés sokkal inkább ennek kontrollja lesz, semmint a létezése.

 

 

 Vendéglátó vállalkozások, nemzeti dohányboltok és kiskereskedelmi egységek (pékség, kisbolt) számára készít saját fejlesztésű kereskedelmi szoftvereket a pécsi XOFT Kft. Rendszereik a kereskedelem minden folyamatát, így az értékesítést, készletkezelést, pénzkezelést, leltározást, standolást, kedvezménykezelést segítik. Mint Pelle Gábor értékesítési vezető, társtulajdonos mondja, elsősorban a piaci igényeket, trendeket kell követni.

 - Általában a fejlesztések megvalósításánál ezeket tartjuk szem előtt, illetve az olyan fejlesztéseket preferáljuk, melyektől a szoftvereink piacképesebbé válnak. Másodsorban a törvényi előírásoknak kell megfelelni, ezért szükséges időnként a szoftvereinket átírni, módosítani. Ezek a módosítások általában kötelező érvényűek a szoftvert használókra, ezért ezekre nekünk is reagálnunk kell.

 

 - Milyen kihívásokkal szembesülnek az IT-területen nap mint nap?

 - Ebben a szektorban, sajnos, még magas a digitális írástudatlanság, de a jövőben ez robbanásszerűen változni fog. Egyre gyorsabbak és olcsóbbak a használható eszközök, ezek már nem csak a munkánknak, hanem a magánéletünknek is részesei. Mai felgyorsult világunkban nincs idő a több hónapos tervezésre, kivitelezésre, mindenre "azonnal" kell reagálni, lehetőleg a versenytársaknál jobb megoldássokkal kell előállni.

 

 - Miként alakul a virtuális jövő, azaz hova fejlődhet az IT-szektor?

 - A jövő mindenképp a platformfüggetlen megoldásoké és a felhőalapon működő rendszereké. Új fizetési rendszereket kell alkalmazni, amiben bankkártya és bankszámla nélkül lehet ingyenesen vásárolni étteremben, üzletben, webshopban. Ki kell használni, hogy mobiltelefonunk mindig a zsebünkben lapul. Cégünk most vezet be a piacra egy böngészőből használható online pénztárgépet kezelő rendszert, amely óriási szabadságot adhat a kereskedelem minden szereplőjének, a gyártótól a nagykereskedőkön keresztül az üzleteknek és azok vásárlóinak is.

 

 

 - Cégünk fő profilja a 3D-nyomtatás, ezen belül a bérnyomatás, nyomtatók karbantartása beüzemelése, prototípus-fejlesztés és -gyártás – mutatja be a pécsi Pickform Bt. fő tevékenységi körét Bazsali Gábor, a cég vezető mérnöke. - A 3D-nyomtatás az IT-szektorral a nyomtatók vezérlőegységeinél köthető össze. A 3D-nyomtatók vezérlése egyedileg programozott ARDUINO vezérléssel történik, melynek programozását házon belül oldjuk meg. A 3D-nyomtató egy számítógép által vezérelt printer, amely különböző folyamatok alkalmazásával kézzel foghatóvá teszi a számítógépen található digitális modellt. Az IT-szektor nagyon kis mértékben van jelen a cégünk profiljában, de ahol jelen van, ott kardinális fontossággal bír.

 

 - Mégis, milyen kihívásoknak kell megfelelni az informatikai fejlesztéseket illetően?

 - Egyedül a különböző gépek szoftvereinek értelmezése és a hibák kiszűrése tartogat magában némi kihívást, melyet eddig minden esetben sikerült megoldani. Alapvetően a technológia fejlődése az, amivel nehéz lépést tartani. A különböző eljárások különféle alkalmazási területek. Világszinten a 3D-nyomtatás olyan rohamos mértékben halad előre, hogy szinte követni sem lehet. Napról napra jönnek ki újabb és újabb megoldások.

 

- Miként látja, hogyan alakul a virtuális jövő?

 - A virtualitás, a felgyorsult világ mind érezhető napjainkban. Egy rendezvényen szembesültem egy mintegy 20 évvel ezelőtti íróasztallal és a mai irodák íróasztalával. A különbség drámai és kicsit meghökkentő. Egy zsúfolásig megtelt íróasztal szemben egyetlenegy laptoppal. Egy animációs videón bemutatva prezentálták, hogy mi minden került be az IT-szektorba (virtuális világba) az íróasztalról. Értem ez alatt a különböző dokumentumok tárolását, a naptárprogramokat, a teendőlistát, a kommunikációt és még sorolhatnám. Csak szemlélői vagyunk annak, ahogy szédületes tempóban változik a virtuális világ.

 

 

 A pécsi Webstar Csoport szoftverfejlesztő cég munkáinak döntő többsége a vállalati környezetbe integrálható webes nyilvántartórendszerek fejlesztése. Mint Bertók Attila ügyvezetőtől megtudtuk, a vállalkozás célja, hogy a mai felgyorsult és innovatív piaci környezetben olyan szoftver-rendszereket hozzanak létre, melyek ergonómiai szempontból könnyen használhatók, letisztultak és hatékony munkavégzést tesznek lehetővé.

 - Cégünk működése és a szolgáltatásaink olyan gyakorlatias és szolgáltatás-orientált szemléletre épülnek, amelyek a funkcionalitást, a rugalmasságot és a fenntarthatóságot szem előtt tartva szolgálják ügyfeleink minőséggel és költséghatékonysággal kapcsolatos elvárásait, valamint a gyors piaci alkalmazkodás lehetőségét.

 Szakmánkból adódik, hogy naponta jelennek meg új és újabb megoldások, technológiák, amelyekhez így vagy úgy, de alkalmazkodnunk kell. Ugyanakkor gazdaságilag nem feltétlenül éri meg folyamatosan átalakítani az infrastruktúránkat, kidobni a megszokott, bevált folyamatokat és mindig újat tanulni. Ezt a kényes egyensúlyt igyekszünk fenntartani: változni és állandóságot teremteni.

 

 - Szédületes a technikai fejlődés az utóbbi években. Hová fejlődhet az IT-szektor a közeljövőben?

 - Véleményem szerint a legérdekesebb folyamat ma az Internet of Things (A dolgok Internete), azaz hogy hétköznapi tárgyainkba miniatűr számítógépet építünk és rákötjük azokat a világhálóra. Ez önmagában öncélúnak tűnik, de rengeteg innovatív, kreatív ötletet szül ez a lehetőség, és hiszem, hogy általuk meg fognak változni a mindennapjaink.