Üdvözöljük a

100 millió euró innovációt célzó eszközre és öt innovációs díjra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

100 millió euró innovációt célzó eszközre és öt innovációs díjra

Szerző: Császár Gergely | 2014. július 22.

Az Európai Bizottság a mai napon részletesen bemutatja „Gyorsított innováció” („Fast Track to Innovation”, FTI) elnevezésű kísérleti intézkedését, valamint öt innovációs díjat. Az új intézkedésekre az Európai Unió 100 millió eurót irányzott elő 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében. Az európai gazdaság élénkítését segítő „Gyorsított innováció” innovatív vállalkozások és szervezetek részére nyújt támogatást azzal a céllal, hogy végső lökést adjon a kiváló ötletek piacra jutásához.

A díjak a társadalmilag kiemelt fontosságú technológiai újításokat kívánják jutalmazni. Az említett kezdeményezések a Horizont 2020 első kétéves munkaprogramjának részeként az európai innováció támogatását tartják szem előtt. Ezenkívül a mai bejelentés megerősíti, hogy a 2015. évi Horizont 2020 pályázatokra 7 milliárd eurós támogatási összeg kerül elkülönítésre, illetve rögzíti e pályázatok lebonyolításának menetrendjét (MEMO/14/492).

 

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „A Horizont 2020 első pályázatai iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Eddig már 17 ezer pályázatot nyújtottak be. Mély benyomást tett rám az ágazatok egyértelműen fokozódó érdeklődése, különösen ami a kisvállalkozásokat illeti. A 2015-ös évre szóló felhívások ma indulnak útjukra. Bízom abban, hogy ezeket is legalább ugyanekkora az érdeklődés fogja kísérni. A gyorsított innovációt célzó eszköz és az öt innovációs díj fokozatosan bővíti a kutatók részvételi lehetőségét Európa-szerte. Ezek az intézkedések Európa versenyképességét növelik, egyszersmind elősegítik a növekedést és a munkahelyteremtést is.”

 

A gyorsított innovációs rendszer keretében 2015 januárjától kezdődően lehet pályázni. Az eszköz olyan kisebb - három-öt szervezetből álló - konzorciumokat támogat, amelyekben jelentős a vállalkozói részvétel. A támogatások célja az ígéretes ötletek piacra jutásának elősegítése. A „Gyorsított innováció” nyitott a technológiák és alkalmazások bármely területén felmerülő ötletekre, amennyiben azok uniós székhellyel rendelkező vagy a Horizont 2020 keretprogram társult országaiban honos jogi személytől származnak.

 

Az innovációs díjakért folyó verseny 2014 végén, illetve 2015 elején indul. A szóban forgó öt díj (melyek összértéke 2015-ben 6 millió eurót képvisel) három különböző kutatási területet fed le. Ezek: az egészségügy (az antibiotikum-alkalmazás visszaszorítása, illetve az élelmiszer-átvilágítás), a környezetvédelem (a levegőszennyezettség mérséklése) és az IKT (az együttműködésen alapuló spektrummegosztás, illetve az optikai átvitel).

 

A ma elfogadott aktualizált munkaprogram megerősíti az első ízben tavaly decemberben bejelentett, 2015-re szóló pályázati felhívások tartalmát, és rögzíti a pályázatok benyújtásának határidejét (lásd IP/13/1232). A Horizont 2020 keretében meghirdetett összes finanszírozási lehetőség a Résztvevői portál-ról érhető el.

 

Az első Horizont 2020 felhívásokra adott válaszok

A Horizont 2020 decemberben meghirdetett pályázati felhívásai iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés: június végéig több mint 17 ezer pályázat érkezett be, melyek volumene a rendelkezésre álló támogatási összeg kilencszerese volt. Ez jelentős emelkedést jelent az előző hetedik keretprogramhoz (FP7) képest, ráadásul a verseny is kiélezettebbé vált. Észrevehetően növekedett az ágazatok köréből érkező pályázatok száma is: a Horizont 2020 „Ipari vezető szerep” és „Társadalmi kihívások” elnevezésű pilléreivel kapcsolatos vállalkozói ajánlatok az összes ajánlat 44%-át tették ki (szemben az FP7 hasonló területeit érintő 30%-os aránnyal). A kkv-k részvétele különösen intenzívvé vált: az alap- és ipari technológiák területén elérendő vezető szerep témakörében 5500 kkv nyújtott be pályázatot, ezenkívül mintegy 2700 pályázat irányult a 3 milliárd eurós kkv-támogató eszközből igényelhető finanszírozásra.

 

Háttér-információk

A Horizont 2020 az EU létező legnagyobb szabású kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves költségvetése csaknem 80 milliárd EUR-ra tehető. Az EU többnyire pályázati felhívásokon keresztül finanszírozza a kutatást, de a Horizont 2020 költségvetésében helyet kapott az Európai Bizottság belső tudományos szolgálatának, a Közös Kutatóközpontnak (JRC), az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek, valamint az Euratom-Szerződés keretében folyó kutatásnak a finanszírozása is. Az egyes ágazatokkal és tagállamokkal létrejött partnerségek keretében külön pályázati felhívásokat tesznek majd közzé (lásd IP/13/668 és IP/14/796). A fenti tételeket és az igazgatási kiadásokat is magában foglaló, kutatási célokat szolgáló, 2015. évi teljes uniós költségvetés mintegy 9,9 milliárd EUR lesz.

 

További információk

MEMO/13/1085: Horizont 2020 – az EU új kutatási és innovációs keretprogramja

A „Horizont 2020” honlapja

Résztvevői portál

 

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)