Üdvözöljük a

A Hatékony nemzetközi üzlet receptje | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Hatékony nemzetközi üzlet receptje

Szerző: Schmidt Enikő | 2013. november 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az NGM támogatásával szervezett tájékoztató napot a Kamara azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a vállalkozások által a „nemzetköziesedési folyamat” bármely fázisában igénybe vehető szolgáltatások és kezdeményezések bemutatására.

A FIVOSZ társszervezésének köszönhetően szép számban jöttek el fiatal vállalkozók, akik számára – vállalkozásuk profiljából adódóan – kifejezetten hasznosnak bizonyult az „innovatív” szolgáltatást nyújtó kamarai érdekeltségű szervezetek bemutatása. Részletes ismertetőt kaptak a nemzetközi partnerségek kialakítását célzó és segítő (kereskedelmi, technológiai, K+F) lehetőségekről, a nemzetközi üzletember találkozókon át, a partnerkereső adatbázisok működéséig.

 

Külön hangsúlyt kapott az országos Kamarai rendszer legújabb export-támogató fejlesztéseinek megismertetése, mint az Export Directory, az MKIK honlapján november végétől elérhető Online tudástár exportőr vállalkozások számára, a vegyeskamarákról és nemzetközi tagozatok-, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., valamint a Kárpát régió Üzleti Hálózat tevékenységéről szóló alapos tájékoztatás.

A rendezvény közben szimultán zajlott a PTE ÁJK Jogklinika szakos hallgatóival, Dr. Füzy Tibor vezetésével a nemzetközi szinten már elterjedt jogklinika szolgáltatás első „vállalkozóinak” meghallgatása. Ennek során a diákok a való élet nemzetközi kereskedelmi jogi problémáival találkozhattak és módjuk lesz a jövőben ezeken az eseteken „beletanulni” a vállalkozások világába.