A robotika jövője: szeminárium az Európai Parlamentben

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. február 14.

Szokatlan vendégek, robotok látogattak el a Parlament robotika szabályozásáról és jövőjéről szervezett sajtószemináriumára. Az EP-képviselők dolgoznak a robotika keretszabályairól szóló jelentésen, amelyről várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaznak. Ki a felelős, ha a robot miatt megsérül valaki? Mik a robotok használatának veszélyei?

A Parlament jelentése a civil használatú robotokról, drónokról, gyógyszeripari robotokról, intelligens autókról szól. Az EP-képviselők a jövő heti plenáris ülésen szavaznak a jelentésről, amelyben a terület átfogó szabályozását kérik az Európai Bizottságtól, ide értve például olyan kérdéseket is, hogy ki felelős azért, ha egy robot sérülést okoz valakin.

A keddi Facebook Live interjúban a legtöbb kérdés a magánadatok védelmére vonatkozott, valamint arra, hogyan akadályozza meg az EU azt, hogy a robotok átvegyék az emberek helyét bizonyos ágazatokban, így növelve a munkanélküliséget. Sokan kérdezték azt is, hogy ki tehető felelőssé egy robot által okozott sérülésért.

„A technológia nagyon gyorsan fejlődik, a robotok már a piacon vannak, ezért is kérjük az Európai Bizottságtól, hogy szabályozza a területet” - mondta Mady Delvaux az interjú során. Az EP-képviselő elmagyarázta, hogy biztosan érezhető lesz a robotok megjelenésének hatása a munkaerőpiacon, ezért fontos, hogy az EU különböző programokkal támogassa az élethosszig tartó tanulást, aminek köszönhetően a munkavállalók meg tudják szerezni a szükséges digitális ismereteket. „A szabályozás célja, hogy az emberek életét tegye jobbá, nem a robotokét” - mondta Mady Delvaux.

 

Forrás: Európai Parlament - 2017. február 8.