Üdvözöljük a

Átütő újdonságok – csak régen voltunk-e kiválóak? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Átütő újdonságok – csak régen voltunk-e kiválóak?

Szerző: Enterprise Europe Network - Dél-Dunántúl | 2017. november 15.

Működik-e ma is a magyar agy, és milyen támogatási lehetőségei vannak az újító elméknek? Miért ad pénzt innovatív termékek, szolgáltatások kifejlesztésére egy befektető, a magyar állam vagy az Európai Unió? Az ipari termelés, a kapcsolódó szolgáltatások vagy a hétköznapi fogyasztó számára is érthető, és lehetőleg pénzügyileg megtérülő kiválóságot keresik, ami ráadásul jól kommunikálható.

Kiragadva egyet a számos pénzcsapból: az EU által biztosított „KKV Eszköz” forrásainak megnyitására törekszik a szakember, Dobay Balázs (D-Lab).

Találkozhatunk a világon elismert magyar, illetve magyar vonatkozású innovációkkal ma is?

Dobay Balázs (DB): Kétségkívül. Erre kiváló példa az a magyar űriparban – igen, az űriparban – dolgozó vállalkozás is, amely által fejlesztett alkatrészek jelenleg is felettünk keringenek a legnagyobbak által épített műholdakban. Programja megvalósítása során coachként szerencsém volt megismerni ezt a zseniális magyar mérnökcsapatot.

 

Ön, mint a KKV Eszköz pályázat nyerteseit segítő „coach”, mit tesz, és hol lép be a folyamatba?

DB: Az EU alapelve e téren, hogy részben kiveszi a döntési lehetőségeket a nyertes vállalkozások kezéből. A közvetlenül Brüsszellel szerződött coachok közül a téma alapján kiválasztott „csokrot” ajánlanak fel a vállalkozásoknak, akik választhatnak. Így a kiválasztás pártatlan, és téma specifikus gyakorlat kerül a rendszerbe, így a legmagasabb minőség biztosítható. A vállalkozást ezt követően az így kiválasztott, ámde az Unió által közvetlenül finanszírozott coach támogatja abban, hogy a projektje hosszú távon is sikeres és fenntartható legyen.

 

Hogyan került kapcsolatba a rendszerrel?

DB: A pécsi kamarai Enterprise Europe Network ajánlotta, azóta önálló megbízások is érkeznek. Az EASME tulajdonképpen nyitott jelentkezést biztosított a megfelelő paraméterekkel rendelkező szakembereknek. Elég bonyolult és szigorú követelményrendszer alapján volt pályázható, hogy a coach albumba kerüljek, melynek a legapróbb elvárása a magabiztos idegen nyelvtudás volt, a szakmai tapasztalat mellett. Ezt több nemzetközi képzés/konferencia követte, ahol támogatást kaptam munkám végzéséhez, és emellett információt cserélhettem a világ minden tájáról érkezett kollégákkal.

 

Manapság mindenki a negyedik ipari forradalomról és a munkaerőhiányról beszél. Van félnivaló a kreatív iparban, vagy inkább lehetőségként élik meg – már ha támogatott az iparág?

DB: Sajnos van. A kreatív iparban is tere van ugyan az ipar 4.0 vívmányainak, de e mellett megmarad a kiváló kézügyességű szakember igénye. A szakember utánpótlás a szakmák ázsiója miatt viszont alacsony, és nehéz versenyezni a nekik felajánlott többszörös külföldi bérrel. Sokszor az elkötelezettség így többet nyom a latban, mint más munkaerőt csábító paraméterek. Bízom benne, hogy a nehezen elhelyezkedő felsőfokú végzettségű szakmákat választók példáján okulva lassan ismét emelkedik a kétkezi tevékenységet végzők általános elismertsége is.

 

Mit javasol a régió vállalkozásai számára?

DB: Mindenképpen azt, hogy bele kell vágni a közvetlen finanszírozású EU pályázatokba akkor is, ha az azokkal kapcsolatos energia befektetés az elején jelentősnek tűnik. Ennyi év alatt megszoktuk a bonyolult pályázati rendszereket, ez nem lehet akadály. Az elérhető nyereség, a kapott szolgáltatások, közöttük a coaching támogatás is egyértelműen olyan hozadékot adnak, ami jelentős változást hozhat a vállalkozás működésében. Frank Herbert szavaival azt szoktam mondani: „Fennmaradni annyi, mint úszni tudni ismeretlen vízben.”

És ez a víz itt, az elérhető tapasztalatok miatt, nem is annyira ismeretlen.