Üdvözöljük a

Az EU növelheti az ukrajnai húsra és gobonára vonatkozó kvótákat – Szakértői vélemény | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az EU növelheti az ukrajnai húsra és gobonára vonatkozó kvótákat – Szakértői vélemény

Szerző: Obradović Ena | 2014. július 16.
Cimkék: EU,fejlesztés

Az ukrán termelők reménykedhetnek abban, hogy az Európai Unió megemeli a baromfihúsra és gabonára vonatkozó kedvezményes exportkvótákat. Ezt a Latifundist.com nemzeti agrárhírportálnak adott exkluzív interjújában erősítette meg Tarasz Kacska, az Amerikai Kereskedelmi Kamara Ukrajnai Kirendeltségének stratégiai fejlesztésért felelős alelnöke.

„Vannak alapjai az ukrajnai baromfihús és gabona beszállítására adott kvóták növelésének. Az Európai Unió nem veti el ezt a lehetőséget” – nyilatkozta Kacska, és hozzátette: Brüsszelbe már eljutott az ukrajnai termelők ezzel kapcsolatos igényének híre.

A probléma most abban rejlik, hogy a szerződést még nem ratifikálták, és az ezzel kapcsolatos hivatalos megbeszélések még nem kezdődhettek el. Továbbá szükséges lenne, hogy a termelők elkezdjék az exportálást és betöltsék a már meglévő kvótákat.

„Be kell bizonyítani az EU előtt, hogy a szerződés korlátozza a kereskedelmet. Ukrajnának 30 különböző tarifakvótája van az EU-val, és példának okán csak az almalégyártók két hónap alatt fel is használták a saját kvótáikat. A többiek pedig nem kereskednek. Például a cukorgyártók 20 ezer tonna vámtarifamentes exportra kaptak kvótát és eddig mindössze csak 1 tonnát exportáltak! Mindez azért van, mert nem szokták meg a velük való kereskedelmet. Nincsenek kereskedelmi összeköttetéseik. Ilyen feltételek mellett alaptalan azt mondani, hogy kevés kvóta lenne ebben az ágazatban”– véli a szakember.

 

A gabonával kapcsolatban azért bonyolódik a helyzet, mondja Kacska, mert a kvóták nem tartalmazzák az összes gabonaféle kódját. „Ezért minden egyes termék esetében külön értékelést és ellenőrzést kell végezni.” Azonban, mindent egybevetve, az utóbbi két kereskedelmi évet tekintve az EU nem adóztatta az ukrán gabonát, ezen körülmények között Ukrajna 7-8 millió tonna gabonát tudott kiszállítani. „Ezért beszélhetünk a gabona-kvóták évi 2 millióról 8 millió tonnára való növekedéséről. Egyébként pedig a baromfitenyésztők, a gabonatermelők és az édességgyártók is készek lennének a teljes, kölcsönös liberalizációra az EU-val” – nyilatkozta a szakértő.

 

 

 

Forrás: Latifundist.com agrárportál