Üdvözöljük a

Az európai élmezőnyben a magyar innovatív vállalkozások a Horizon 2020 kkv-pályázaton - NIH | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az európai élmezőnyben a magyar innovatív vállalkozások a Horizon 2020 kkv-pályázaton - NIH

Szerző: Császár Gergely | 2014. július 1.

Az Európai Bizottság a napokban tette közzé a Horizon 2020 kkv-pályázat első fordulójában benyújtott pályázatok statisztikai adatait. A magyar innovatív kis- és középvállalkozások (kkv) Európa élvonalában vannak a 2014-2020-as időszakra szóló Horizon 2020 program kkv-pályázatán: a 35 uniós és a keretprogramhoz társult országból a hatodik legtöbb, 166 projektjavaslatot nyújtották be Brüsszelbe. Magyarország - a kelet-közép európai és társult országokhoz viszonyítva - pedig első a beadott pályázatok számát illetően. Az Enterprise Europe Network az induló coaching programon keresztül tud majd segítséget nyújtani a Phase I illetve II szakaszban támogatott cégek számára.

A közösségi kutatás-fejlesztési, innovációs programban első ízben írtak ki a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó tendert. A kiírásra összesen 2666 pályázatot nyújtottak be, a Magyarországról pályázó kis és középvállalkozások a kelet-közép-európai régió országaival összevetve kétszer annyi pályaművet adtak be, európai szinten pedig csak a legnagyobb államok, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia előzte meg a hazai kkv-kat.

 

A pályázatra február és május között lehetett jelentkezni, és bár a bírálat nyár végére várható, de a most pályázók akár 150 millió forint támogatást is elhozhatnak a központi uniós alapból, a maximum 15 millió forint támogatással pedig a nyertesek megkezdhetik kidolgozni projektjüket, amellyel a második fázisban újra pályázhatnak további 150 millió és 750 millió forint közötti támogatásra.

 

A Horizon 2020 programban 7 év során rendelkezésre álló 79 milliárd euróból a kis- és középvállalkozásoknak 8,6 milliárd euró áll rendelkezésre, ebből 2,8 milliárd euró a kkv-eszköz támogatás. A pályázat továbbra is nyitott, legközelebb szeptemberben zárják az első fázis következő fordulóját, ezáltal további magyar kkv-k jelentkezhetnek uniós forrásra.

Forrás: MTI, Nemzeti Innovációs Hivatal, MISZ Hírlevél