Az Exporthoz bátorság is kell

Szerző: Schmidt Enikő | 2015. február 26.

A Ready to Export  - exportfejlesztési tréningünk kilencedik képzési napjának előadója, Dr. Szűcs Tamás a PTE KTK oktatója segítségével a vállalkozók teljes képet kaptak arról, hogy milyen kockázatokkal és veszélyekkel jár az export, és hogyan lehet ezeket csökkenteni.

A tréning során szóba került még az Export SWOT elemzés, külkereskedelmi ügylet kockázatai, ezek kezelésének logikája és folyamata, a finanszírozást segítő hitelkonstrukciók és intézményrendszer. A résztvevők ismét betekinthettek egy élő példán keresztül is egy idén 30 éves fennállását ünneplő cég export folyamataiba, az ehhez szükséges lépéseikbe - és tegyük hozzá, meghozott áldozataiba – épp befejezett és lassan piacra kerülő termék fejlesztésének folyamatába, az út során elhárított akadályokba, megoldott problémákba, melyeket ezúttal a Lakics Gépgyártó Kft. vezetője, Sipos Zoltán mutatott be. Véleménye szerint az export tevékenység révén a vevők nagyon sokat tettek a cég szakmai fejlődése érdekében. Felhívta a figyelmet több olyan, elsőre kényszernek tűnő változásra, melyről a cég fejlődése során derül ki, hogy tulajdonképpen nagyszerű lehetőség kovácsolható belőle.

 

Az exportot, mint lehetséges alternatívát is vizsgáltuk a piac- és a vállalkozás szempontjából. Mi mindenre jelenthet megoldást a külpiacok felé nyitás, legyen szó akár:

  • A hazai piac telítetté válásáról
  • Nemzetközi kereskedelmi korlátok megszűnéséről
  • A konkurencia változásáról/meggyengüléséről
  • Új technológia megjelenéséről
  • Új piaci igényről

 

Az egyik legfontosabb tényező, az export finanszírozás témaköréhez segítséget kaptunk Lakatos Tamástól, a Hungária Takarék Mikrocentrum vezetőjétől. Az előadótól a résztvevők megtudhatták, hogy a – ma kirobbant banki- és bróker botrány kapcsán – milyen fontos a vállalkozók számára is a takarékszövetkezeti integráció révén ezen intézmények által vállalt garanciaközösség, mely 100% biztonságot ad az ügyfeleknek. Részletesen tárgyaltuk az itt elérhető hitelkonstrukciókat, legfőképp a most leginkább ajánlott MNB növekedési hitelprogramot. A banki tanácsadó szerepe szintén elengedhetetlen a lassan megnyíló, következő 7 éves pályázati ciklusban, hiszen mind a pályázati önrész, mind az útófinanszírozott pályázatok esetén tudnak segítséget nyújtani.

 

Képzéssorozatunk március 25.-i, következő tréningjének fő témája: Exportfittség vizsgálat Előadónk: Dr. Jarjabka Ákos PTE KTK és bemutatkozik a Rovitex Kft.