Üdvözöljük a

Az uniós kkv-támogató eszköz első pályázati körében 155 kisvállalkozás jut támogatáshoz | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az uniós kkv-támogató eszköz első pályázati körében 155 kisvállalkozás jut támogatáshoz

Szerző: Császár Gergely | 2014. július 28.

Az Európai Bizottság július 24-én jelentette be a 3 milliárd euróból gazdálkodó új kkv-támogató eszköz ("SME Instrument") első pályázati eredményeit. A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák. A pályázatból 21 ország (uniós tagállamok és a Horizont 2020 programhoz társult országok) összesen 155 kis- és középvállalkozása (kkv) jut egyenként 50.000 eurónyi forráshoz innovációs stratégiájához kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány finanszírozására. Emellett a nyertes kkv-k egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Ebben az Enterprise Europe Network segít, mely hálózatnak a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is tagja.

A pályázat első körében 39 nyertes pályázattal különösen sikeresen szerepeltek a spanyol vállalkozások, mögöttük brit és olasz cégek következnek. Az első pályázati időszakban összesen 2.666 pályázat érkezett be. A sikeres pályázók augusztusban kapják kézhez a hivatalos értesítést. Ezt követően a programot irányító Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME) közzéteszi a nyertesek névsorát.

 

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette: „Az új kkv-támogató eszköz iránt mutatkozó érdeklődés bíztató jel. Egyértelműen mutatja, hogy a szektorban tényleges igény van ilyen típusú támogatásra. Bízom benne, hogy a támogatott üzleti tervek jelentős része valós termékké és szolgáltatássá érik, növekedést és munkahelyeket teremtve gazdaságainkban. Az innovációs bajnokok növekedése közös érdekünk!”

 

A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 keretprogram kisvállalkozásokat támogató intézkedéseinek kulcseleme. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz gyorsan és egyszerűen hozzáférhető vissza nem térítendő támogatást nyújt kereskedelmi célú innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. szakasz) és demonstrációs projektekhez (2. szakasz). Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak (3. szakasz).

 

A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban. A támogatható témaköröket a Horizont 2020 „Innováció a kis- és középvállalkozásoknál” című munkaprogramja ismerteti.

A pályázatok egész évben folyamatosan benyújthatók, értékelésükre évente négy alkalommal kerül sor. A ma közzétett pályázati eredmények az 1. szakaszban 2014. június 18-áig benyújtott pályázatokat érintik. A beérkező pályázatok értékelésének következő határnapja az 1. szakasz esetében 2014. szeptember 24., a 2. szakasz esetében 2014. október 9.

2014-ben mintegy 645 projekt részesül támogatásban (1. és 2. szakasz), a támogatott projektek száma 2015-ben 670-re nő.

 

Háttér-információk

A hétéves időszakban közel 80 milliárd euróval gazdálkodó Horizont 2020 minden idők legnagyobb uniós kutatási és innovációs programja, amely minden eddiginél jelentősebb forrásokat biztosít a kkv-k számára. A Horizont 2020 „vezető szerep az ipari technológiákban” és „társadalmi kihívás” pilléreinek várhatóan legalább 20%-a, közel 9 milliárd euró közvetlenül a kkv-khoz jut, vissza nem térítendő támogatások formájában – többek között a kkv-támogató eszközön keresztül. Ezen túlmenően az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport együttes erővel ösztönzik a bankokat és pénzügyi közvetítőket, hogy az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű mechanizmus keretében hitelt és tőkefinanszírozást nyújtsanak az innovatív vállalkozásoknak (ld. IP/14/670). A vállalkozások a COSME programból is forráshoz juthatnak (ld. IP/14/851).

 

Kapcsolattartás:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)