Üdvözöljük a

Beszámoló a Közbeszerzés a Pécsi Tudományegyetemen - Baranyai Vállalkozások és az Egyetem rendezvényről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Beszámoló a "Közbeszerzés a Pécsi Tudományegyetemen - Baranyai Vállalkozások és az Egyetem" rendezvényről

Szerző: Császár Gergely | 2013. április 23.

Nagy sikerrel zárult a Pécsi Tudományegyetem és a kamara tavalyi kezdeményezésének folytatásaképpen szervezett rendezvény. A közel 70 fős létszámú hallgatóság örömmel vette az egyetem által képviselt új irányt, miszerint a jogszabályok adta kereteken belül igyekszik helyi beszállítóktól rendelni.

Dr. Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitójában ráirányította a figyelmet a régió, azon belül a megye gazdasági helyzetére, kiemelte a Pécsi Tudományegyetem, mint a megye legnagyobb foglalkoztatójának szerepét.

Ruzsa Csaba, a Pécsi Tudományegyetem nagyberuházásokért felelős gazdasági főigazgató-helyettese irányításával képet kaphattak a vállalkozások az új irányvonalakról.

 

Az eddigi gyakorlat szerint többször is előfordult az sokak számára ismerős eset, mikor a kiadott feladatot a mindössze egyszer látott fővállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója látta el. Sokszor problémák támadtak az információáramlással, a kivitelezés minőségével, majd a fizetési határidőkkel is.

Ezen az egyetem a jövőben úgy segít, hogy a helyi vállalkozások köréből adatbázist épít, akik számára közvetlen ajánlattételi felhívásokat tehet közzé.

A vállalkozói kör megbízhatóságának ellenőrzésében a kamara közreműködik.

 

Szó esett az ajánlattételekkor legsűrűbben előforduló hibákról, formai és műszaki követelményekről, referenciaigényekről, bírálati szempontokról is Kuthy Ágnes igazgató kiváló tolmácsolásában.

 

A Rabb Szabolcs kamarai osztályvezető által moderált fórum keretében lehetőség nyílt konkrét kérdések megvitatására.

Kitűnt, hogy a vállalkozásokat leginkább a bírálati szempontok súlyozása zavarja, azaz, hogy sokszor két egyenlő pályázat közül az árban alacsonyabb győz a szakmailag nívósabb ellen. Bár az egyetem vezetése tisztában van ennek kockázataival, az ok lényegében kívül keresendő: költségvetési intézményként nem tehet mást.

 

Üdvösek a bürokrácia ellenében tervezett lépések is. A jövőben a közhiteles nyilvántartásokból elérhető adatokat az egyetem nem fogja bekérni.

 

Ruzsa Csaba kitért a sokakat érdeklő témára: az egyetemi fizetési szokásokra és likviditásra, elismerve a 60 napos fizetési határidő létét, illetve a tandíjfizetési időszakokban érezhető fizetési moráljavulást, de megnyugtató választ adott arra vonatkozóan, hogy minden számla kifizetésre kerül.

 

Fontos információ, hogy május 1-jétől elérhető lesz a PTE honlapján egy adatbázis, melyben az egyetem számára szolgáltatni és beszállítani kívánó vállalkozások regisztrálhatnak. Erről a kamara hírlevélben értesíti majd a vállalkozásokat.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján már most is elérhető egy cca. 31 oldalas, az egyetem felhívásait tartalmazó anyag.

 

A közbeszerzésekről szóló törvény nem egy könnyen értelmezhető, mintegy 140 oldalas jogszabály. A kamara előzetes kérdőívéből megtudtuk, hogy a megkeresett vállalkozások jó része szívesen dolgozna a közbeszerzésben, de hozzá nem értés miatt nem mer belevágni.

A kamara 2006 óta oktat közbeszerzési referenseket – 2013. május közepén újabb tanfolyam indul.

 

Dr. Kéri István összefoglalójában elmondta, hogy az egyetem és a kamara közti együttműködés ékes jele volt ez a rendezvény is, mert végre nem a párhuzamos beszéd, hanem a párbeszéd érvényesül – ezt a vállalkozások is látják.

A „win-win” pozíció elérése a cél, vagyis hogy a felek mindegyike győztesnek érezze magát az együttműködésben.

Különösen fontos ez most, amikor a vállalkozókat nyomasztó terhek napról napra nőnek, és nem csak a szakmai munkával, beszerzéssel és ügyfélszerzéssel, de az adózással, jogszabályokkal, munkáltatókra és munkavállalókra vonatkozó minden egyéb szabállyal is tisztában kell lenniük a szereplőknek.

 

Ebben tud segíteni a kamara is.