Üdvözöljük a

EEN a pálinkán keresztül | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EEN a pálinkán keresztül

Szerző: Császár Gergely | 2014. február 28.

Sokszor az a vád éri a projekteken, főleg a nemzetközi projekteken dolgozó kollégákat, hogy zsargonban beszélnek, külső hallgató számára idegen dolgokról, melyeknek első hallásra még hasznuk sincsen.

Előfordul az EEN, vagyis az Enterprise Europe Network munkatársaival is, hogy magukról megfeledkezve előveszik az „argót”. Lássuk egy egyszerű példán keresztül, mire is gondolnak ilyenkor!

Ügyfelünk betér az irodába... (a szokásos formaságokon átlépve térjünk a lényegre)

- …ellenőrzött minőségű szilvapálinka előállításával foglalkozom, minden engedéllyel rendelkezem. Remek anyag! A technológiám is egyedi, talán érdekel valakit, és azzal is kezdhetnék valamit! Bár még nincsen teljesen készen. A hazai beszállítói és vevői hálózatom megvan - most már külföldi partnereket keresek, gyümölcsöt vennék, a pálinkát pedig eladnám!
A jó ismerőseim között vannak egyetemi professzorok, akikkel a pálinka gyógyhatásait kutatjuk – velük épp egy HORIZON pályázatot készítünk elő, de hiányzik egy külföldi partner.

- A legjobb helyre jött! Itt van az EEN, aminek a segítségével megoldható a dolog! Tudja mit? Kezdetnek felteszünk a POD-ba egy BO profilt a pálinkára, egy BR-t a gyümölcsre. És egy TO-t a know-how / licence miatt, meg egy TR-t, mivel ugye fejleszteni akarja. Itt van még a pályázat: erre kitöltünk egy RPP-t. (Ne ijedjen meg, ha jönnek az EOI-k, majd segítünk!)
Ezzel párhuzamosan beállítjuk Önnek a POD alertet is, hogy Ön is tudjon EOI-t küldeni.
És ajánlunk néhány BE-t is, ott biztos talál partnert!

Reméljük, mihamarabb összejön egy PA! A stakeholderek is segíteni fognak!

 

- ????!!!!?!?!?!??!?!??????!!!!!?
(Közben ügyfelünk sikítva távozna.)

 

 

Miről is beszéltünk? …akkor még egyszer a válasz, kicsit másképpen:

 

- A legjobb helyre jött! Az Enterprise Europe Network (EEN) a nemzetközi üzleti, technológiai és pályázati kapcsolatba lépést segíti.
Azt javasoljuk, hogy a felmerült üzleti lehetőségeket írjuk bele 1-1 együttműködési profilba, ezzel Ön is letisztázza, mit is vár el leendő partnerétől, és mi is pontosan tudjuk képviselni az Ön igényeit. A profilok megjelennek majd az Enterpise Europe Network adatbázisában (Partnership Opportunities Database = POD), az 54 partnerország közül az Ön által megjelöltekben.
Kezdetnek fogalmazzunk meg egy üzleti ajánlatot (Business Offer = BO), melyben a pálinkát kínálja eladásra.
Egy másik profilt, egy üzleti igényt (Business Request = BR) írhatunk a gyümölcsre, amit meg kíván vásárolni.

 

Azt mondta, hogy egyedi a technológiája, és talán érdekel valakit. Ha már gondoskodott az iparjogvédelmi oltalmakról, akkor egy technológiai ajánlat profilt (Technology Offer = TO) érdemes megjelentetni, melyben a know-how-t, licencet kínálja – amennyiben nem tart a konkurencia kitanításától.
Miután tovább kívánja fejleszteni a technológiát, megnézhetjük, milyen külföldi ajánlatok érkeznének az Ön technológiai igényére (Technology Request = TR).
Végül itt van az előkészítés alatt lévő pályázat, melyhez partnert keresnek. Ha megvan, melyik felhíváshoz kapcsolódik, és megvannak a határozott körvonalak, akkor egy kutatási partnerségi felhívást tudunk közzétenni (Research Partnership Proposal = RPP).

 

Az Ön profiljaira érdeklődések, vagyis együttműködési szándéknyilatkozatok (Expression of Interest = EOI) fognak érkezni. Ezeknek a kezelésében is támogatjuk, illetve ha elakad egy kapcsolat, továbblendítjük.

 

Érdemes ezekkel párhuzamosan egy értesítőt (Partnership Opportunities Alert ~ POD Alert) is beállítani az Ön által fontosnak tartott témákhoz kapcsolódóan. Így Ön is tudja figyelni a külföldiek szakterületi aktivitásait, az érdekes projektekre pedig be tud jelentkezni (EOI küldésével, ld. fent).

 

Az Enterprise Europe Network tematikus nemzetközi üzletember találkozókat (Brokerage Event = BE) is szervez. Az ezeken való részvétel igen hatékony módja a kapcsolatépítésnek, ajánljuk.

 

Az Ön célja egyezik a miénkkel: reméljük, hozzá tudjuk segíteni partnerségi megállapodások (Partnership Agreement = PA) megkötéséhez! Ebben együttműködő partnereink is segíteni fogják (stakeholderek)!

 

Várjuk további kérdéseit!