Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!

Szerző: Hendinger Anita | 2014. június 10.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszcsoportja és az Enterprise Europe Network Pécs idén Kaposváron tartott tájékoztatót a „Munkahelyi stressz” köré épített európai kampányról.

A rendezvényt Hendinger Anita az Enterprise Europe Network regionális vezetője nyitotta meg, kiemelve a vállalkozásfejlesztési hálózat szolgáltatásai közül azoknak az információs fórumoknak, rendezvényeknek a jelentőségét, amelyek az európai piacon működő vállalkozások számára szolgálnak naprakész tudnivalókkal.

 

Balogh Katalin a Nemzeti Fókuszpont vezetője az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerepét és tevékenységét ismertette. Előadásában kitért a munka- és egészségvédelem szerepére, hangsúlyozva azt, hogy a megelőzés sokkal hatásosabb és egyszerűbb, mint a gyógyítás. Az Ügynökség folyamatosan készít elemzéseket, interjúkat és az eredmények alapján próbálja összehasonlítani az európai országokat. A munkabalesetek számát tekintve enyhén csökkenő a tendencia Európa szerte. Magyarországon a pszicho-szociális kockázatok kezelésétől eltekintve a munkavédelem viszonylag jónak mondható.

 

A 2014–15-ös „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampány fő feladata, hogy növelje a tudatosságot a munkahelyi stresszel és pszichoszociális kockázatokkal kapcsolatban, és a munkáltatókat, a vezetőket, a munkavállalókat és ezek képviselőit együttműködésre ösztönözze a fenti kockázatok kezelése terén. – ismertette a legfrissebb kampány lényegét a Nemzeti Fókuszpont vezetője.

 

A stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelésével egészséges munkakörnyezet teremthető, javul a munkavállalók jóléte és az üzleti teljesítmény. A fenti eredmények előmozdítása érdekében a kampány hangsúlyos elemei az alábbiak:

  • Felhívja a figyelmet arra, hogy a munkával kapcsolatos stressz és a pszichoszociális kockázatok egyre nagyobb problémát jelentenek.
  • Biztosítsa és ösztönözze a munkahelyi pszichoszociális kockázatok és stressz kezelésére vonatkozó egyszerű gyakorlati eszközök és útmutató használatát.
  • Kiemelje a munkahelyi pszichoszociális kockázatok és stressz kezelésének pozitív hatásait, meggyőző érvekkel együtt.

A nagy cégek megengedhetik maguknak, hogy akár külön részleg foglalkozzon a munka- és egészségvédelemmel, a kkv szektorban azonban kevés a tapasztalat, a pénz és az információ. Különös jelentőséggel bírnak tehát a pontos tájékoztatást célzó, gyakorlati tapasztalatokat is felvonultató rendezvények.

 

Az elméleti ismeretanyag mellett a résztvevők a saját szakterületüket érintő jó gyakorlatokról és követendő, megvalósítható példákról is tájékozódhattak.

Csatolt állományok: