Üdvözöljük a

Egy KKV a kutatás-fejlesztési pályázati partnerkeresőn? Miért?! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy KKV a kutatás-fejlesztési pályázati partnerkeresőn? Miért?!

Szerző: Császár Gergely | 2015. június 15.

Növekvő érdeklődés jellemzi a csehországi kutatás-fejlesztési pályázati partnerkereső rendezvényt, melyre 2. alkalommal került sor június 11-én. Az eseményen az önkéntes kamarai tag Kerko Média Kft. képviseletében Keresnyei János is részt vett. „6 tárgyalásunk volt beütemezve, ebből mind meg is valósult, és még több ismeretséget kötöttem helyben is. Hatékony volt!”

Az ostravaihoz hasonló üzleti, technológiai vagy éppen pályázati partnerkereső rendezvények jelentős hányadát az Enterprise Europe Network (EEN) szervezi. A hálózatnak a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hivatalos partnere. Kérdéseinkre Keresnyei János válaszolt.

 

PBKIK: Miért indul el egy pécsi kisvállalkozás egy 7 órás útra?

Keresnyei János: Régóta ismerem az EEN-t, sőt, tavaly követi címet is kaptam. Egyre több szolgáltatást veszünk igénybe. Vannak partnerkereső profiljaink, melyek arra nagyon jók, hogy letisztázva megjelenítik mindazt, amit a keresünk vagy kínálunk a leendő külföldi partnereinknek. Viszont ha csak annyit teszünk, hogy egy adatbázisban elhelyezzük őket, nem biztos, hogy elérjük a kívánt eredményt.

 

Menedzselni kell őket, mert ezek a vállalkozásunk portfóliójának elemei. Személyes kapcsolatteremtéssel el kell tudni adni, ami le van írva – erre adnak lehetőséget a partnerkereső rendezvények („brokerage event”).

 

Egy ilyen brokerage event nagyon hatékony tud lenni! A tematikus rendezvény előtt 1 hónappal feltöltjük a már kész profilunkat, és folyamatosan figyeljük, hogy kik jelentkeznek be, hol lehetnek egyezések. Mivel előre leírja mindenki, hogy miért megy oda, nincs zsákbamacska. Ha valakivel tárgyalni szeretnénk, időpontot foglalunk, az illető pedig eldöntheti, hogy ő is nyitott-e irántunk. Közben hozzánk is érkeznek a foglalások.

 

Ez most is így volt, a rendezvényre már kész tárgyalási naplóval érkeztünk, amit a szervezők készítettek el nekünk, időponttal, helyszínnel. Mivel felkészültünk egymásból, a rendelkezésre álló 20 perces időtartam bőségesen elegendő volt, hogy eldönthessük, lesz-e folytatása a dolognak!

A tárgyalások közti szünetekben is folyt a „networking”, magyarokkal is összeismerkedtem.

 

PBKIK: A Kerko Média Kft. egy kreatív ipari vállalkozás. Mit keresett a kutatás-fejlesztési pályázati partnerkeresők között?

K.J.:A kreatív ipar horizontális iparág, tehát minden tradicionális iparághoz van kapcsolódása. A Kerko Média Kft. hosszú ideje foglalkozik az innovációs és tudományos tevékenységhez kötődő projektek számára szemléltető videók készítésével.

 

Röviden arról van szó, hogy a szóban nehezen elmagyarázható projekteket mi értelmezzük, a szükséges és elégséges szintre egyszerűsítjük, és a képi hatások segítségével érthetővé varázsoljuk.

Ilyen például a szellemi eszközök értékelésével foglalkozó EVLIA projekt, ami első olvasásra nem biztos, hogy mindenki számára világos, de ha megnézi ezt a videót, az segíti az orientációt.

 

 

PBKIK: Ez biztos, hogy érdekelte a tárgyalópartnereket, de honnan szereznek rá forrást?

K.J.: Egyszerű: a költségek beépíthetők a pályázatba, a kommunikációs munkacsomag részeként.

 

PBKIK: Terveznek még hasonló utakat?

K.J.: Igen, ebben az évben el szeretnék menni még 2-3 rendezvényre. A rendezvénynaptárból kiválaszthatóak a számunkra érdekes események, és ha elegendő számú érdeklődő jön össze, a kamara is segítséget nyújt az utazásban.

 

PBKIK: …ezek szerint másoknak is ajánlja.

K.J.: Így van! A KIKK Egyesület és a Kreatív Ipari Klaszter elnökeként a tagokat is arra sarkallom, hogy ismertessék meg termékeiket, szolgáltatásaikat a hálózat segítségével – de biztos vagyok abban, hogy nem csak a kreatív ipar szereplői számára van pozitív hozadéka a kamarával és az EEN-nel való együttműködésnek!