Üdvözöljük a

Egységes és egyszerű héabevallás a vállalkozások számára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egységes és egyszerű héabevallás a vállalkozások számára

Szerző: Schmidt Enikő | 2013. november 7.

Az Európai Bizottság előterjesztette az új, egységes héabevallásra vonatkozó javaslatát. A jogszabály-javaslat értelmében a vállalkozásoknak héabevallásuk benyújtásakor egységes előírásoknak kellene eleget tenniük, függetlenül attól, hogy bevallásukat melyik tagállamban nyújtják be.

A bevalláson mindössze öt kötelező mező fog szerepelni, amelyet az adófizetőknek minden körülmények között ki kell tölteniük. A tagállamok további egységesített adatok közlését is kérhetik, legfeljebb azonban 26 különböző adatmező közül választhatnak. Ez óriási előrelépést jelent a mostani helyzethez képest, amikor is egyes tagállamok akár 100 adatmező kitöltését is előírják. Az egységes héabevallást a vállalkozások havi rendszerességgel fogják benyújtani, a mikro-vállalkozásoknak viszont csak negyedévente kell majd bevallást tenniük. Megszűnik az éves összesítő héabevallás benyújtásának kötelezettsége is.

 

Jogszabály-javaslat:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/com(2013)721_en.pdf

 

További információk: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-988_hu.htm