Üdvözöljük a

Együtt a kockázatok megelőzéséért – fókuszban a munkavédelem és a munkabiztonság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Együtt a kockázatok megelőzéséért – fókuszban a munkavédelem és a munkabiztonság

Szerző: Hendinger Anita | 2013. szeptember 19.

110 szakember vett részt azon a konferencián, amelyet az Enterprise Europe Network Pécs társszervezésében az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszcsoportja és a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szövetség rendezett a kamarában.

A délelőtti szekció a munkavédelem területén felmerülő új kockázatokat vette górcső alá, különösen két témát a „nano-anyag-expozíció megelőzését” és a „modern munkavégzés ergonómiai kockázatait” hangsúlyozva.

 

A rendezvényt Hendinger Anita az Enterprise Europe Network regionális vezetője nyitotta meg, kiemelve a vállalkozásfejlesztési hálózat szolgáltatásai közül azoknak az információs fórumoknak, rendezvényeknek a jelentőségét, amelyek az európai piacon működő vállalkozások számára szolgálnak naprakész tudnivalókkal.

 

Balogh Katalin a Nemzeti Fókuszpont vezetője az Európai Munkavédelmi Ügynökség szerepét és tevékenységét ismertette. Előadásában kitért a munka- és egészségvédelem szerepére, hangsúlyozva azt, hogy a megelőzés sokkal hatásosabb és egyszerűbb, mint a gyógyítás. Az Ügynökség folyamatosan készít elemzéseket, interjúkat és az eredmények alapján próbálja összehasonlítani az európai országokat. A munkabalesetek számát tekintve enyhén csökkenő a tendencia Európa szerte. Magyarországon a pszicho-szociális kockázatok kezelésétől eltekintve a munkavédelem viszonylag jónak mondható.

 

A nagy cégek megengedhetik maguknak, hogy akár külön részleg foglalkozzon a munka- és egészségvédelemmel, a kkv szektorban azonban kevés a tapasztalat, a pénz és az információ. Különös jelentőséggel bírnak tehát a pontos tájékoztatást célzó, gyakorlati tapasztalatokat is felvonultató rendezvények.

 

A délutáni szekció előadásai a MUFOSZ Szakmai napja a keretében a munkavédelemre, a munkabiztonságra fókuszáltak.

 

A Baranya megyei munkavédelmi tapasztalatokról, a hatóság ellenőrzési gyakorlatáról és a jogszabályi változásokról Puszti Tibor a Baranya Megyei Kormányhivatal, Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgató helyettese tájékoztatta a rendezvény résztvevőit.

 

Az elméleti ismeretanyag mellett a konferencia résztvevői a saját szakterületüket érintő jó gyakorlatokról és követendő, megvalósítható példákról is tájékozódhattak.