Üdvözöljük a

Enterprise Europe Network: vállalkozásfejlesztés európai segítséggel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Enterprise Europe Network: vállalkozásfejlesztés európai segítséggel

Szerző: Schmidt Enikő | 2018. február 7.

Az alábbi interjú egy holland kollégával készült arról, hogyan segíti a nemzetközi hálózat szolgáltatásaival a vállalkozások nemzetközi törekvéseit. A szolgáltatások immár 10 éve Pécsett is elérhetők, a Dél-dunántúli regionális iroda kollégáit a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában találja.

A vállalkozásoknak az az egyik kihívás, hogy képesek legyenek beruházni az innováció érdekében, és új vevőket szerezzenek a nemzetközi piacon.

 

„Stan, ön tagja Enterprise Europe Networknek, mi pontosan a szerepe?”

 

„Az, hogy segítsem az innovatív cégeket abban, hogy nemzetközi szinten terjeszkedjenek. Az egyik feladatom az, hogy elemezzem az igényeiket, és segítsek megtalálni a megfelelő coach-ot.”

 

Megnézünk egy példát, egy vállalatot, amelyet figyelemmel kísért. Elektromos buszok járnak Eindhovenben. A közösségi közlekedés zöld hálózata egyre fejlődik. Európa azt szeretné, hogy a széndioxid-kibocsátás legalább 40%-kal csökkenjen 2030-ig.

Ahhoz, hogy ezek a hálózatok hatékonyak legyenek, az kell, hogy a buszokat újra lehessen tölteni, rendszeresen és gyorsan. Ezt ismerte fel egy helyi kisvállalkozás (www.heliox.nl): ultragyors akkumulátorokat fejlesztett ki, melyekkel kevesebb mint 5 perc a feltöltés ideje.

 

“Ez jó a bolygónknak, jó a gyerekeinknek. Jó a gazdaságnak, mert munkahelyeket hozunk létre, és fenntartható gazdaságot. Tehát ez mindenkinek jó” – mondja Mark Smidt, a Heliox fejlesztési igazgatója.

Már nagyjából 60 munkahelyet hoztak létre, nem számolva az alvállalkozók tevékenységét. Ezekkel az akkumulátorokkal szerelik föl hamarosan az amszterdami repülőtér buszait. Ez az egyik utolsó nagy piac, amelyet megszerzett ez a vállalat.

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Hálózat támogatása lehetővé tette, hogy európai innovációs forrásokhoz jusson a Horizont 2020 program keretében, és coach-ok segítségével ügyfeleket találjon világszerte.

“Az Egyesült Királyságban találtak nekünk egy coach-ot, akinek segítségével feltérképeztük a lehetséges piacokat, és el is jutottunk oda. Az Egyesült Királyság után jött Ausztrália és Új-Zéland. Ennek eredményeként már Új-Zélandba is szállítunk termékeket, és hamarosan Ausztráliába is, néhány hónapon belül.”

A finanszírozás és a coaching mellett milyen egyéb szolgáltatásokat kínál az Enterprise Europe Network?

„Sok mindent. Például próbálunk segíteni a cégeknek abban, hogy eljussanak nemzetközi üzleti eseményekre, és információkat nyújtunk a tulajdonjogokról.

 

Egy konkrét kérdés: vállalkozó vagyok, hogyan lépjek kapcsolatba önnel?”

„Több mint 3000 szakértő van 600 szervezetben, több mint 60 országban. Ők meghallgatják, mire van szüksége. Segítenek valóra váltani nemzetközi terveit.”

 

Forrás: Euronews