Üdvözöljük a

Európai Bizottság: országspecifikus ajánlások a tagállamok számára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európai Bizottság: országspecifikus ajánlások a tagállamok számára

Szerző: Weller Diána | 2018. május 30.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétette 2018. évi országspecifikus ajánlásait, amelyekben gazdaságpolitikai útmutatással szolgál a tagállamoknak a következő 12–18 hónapra vonatkozóan. Az európai gazdaság az elmúlt évtized leggyorsabb növekedési ütemét produkálja, csúcson van a foglalkoztatás, élénkülőben a beruházások, és javulnak az államháztartási pozíciók.

A Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy hajtsanak végre olyan strukturális reformokat, amelyek javítják az üzleti környezetet és a beruházási feltételeket. Ennek elsődleges eszközét termék- és szolgáltatáspiaci reformok végrehajtása, az innováció támogatása, a kis- és középvállalkozások forráshoz jutásának javítása és a korrupció elleni küzdelem jelenti. A tagállamoknak a hosszú távú kihívásokra – például a demográfiai tendenciákra, a migrációra és az éghajlatváltozásra – való tekintettel gazdasági ellenálló képességüket is fejleszteniük kell.

 

A Bizottság a következő gazdaságpolitikai ajánlásokat fogalmazta meg Magyarország számára:

  • 2018-ban a középtávú költségvetési célhoz vezető korrekciós pályától való jelentős eltérés korrekcióját hajtsa végre. 2019-ben biztosítsa, hogy a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedési rátája ne haladja meg a 3,9%-ot, ami a GDP 0,75%-ának megfelelő éves strukturális kiigazításnak felel meg.
  • Folytassa az adórendszer egyszerűsítését, különösen az ágazati különadók csökkentése révén. Erősítse meg a korrupcióellenes keretrendszert és az ügyészségi munkát, valamint fokozza a versenyt és az átláthatóságot a közbeszerzés terén, Növelje a versenyt, a szabályozás stabilitását és az átláthatóságot a szolgáltatási és különösen a kiskereskedelmi ágazatban.
  • Az aktív munkaerő-piaci intézkedések minőségének javításával szabadítson fel további munkaerő-tartalékokat. Javítsa az oktatási eredményeket, és növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét a minőségi és befogadó többségi oktatásban. Javítsa a szociális ellátások és az álláskeresési járadékok megfelelőségét és a támogatottak körét.

Forrás: Európai Bizottság