Export Klub – Lehetőségek a „Harmadik országokban” – Albánia

Szerző: Hendinger Anita | 2015. május 29.

Az Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat pécsi irodája rendhagyó módon „kombinálta szolgáltatásait” május 28-án, vendégül látva az Albán Köztársaság Magyarországi Nagykövetét, Őexc. Mira Hoxha Asszonyt.

Hendinger Anita, a hálózat régiós vezetője bevezetőjében szerencsésnek nevezte, hogy a megjelent vállalkozások képviselőinek bemutathatta és értékelhette az oklevelek átadásával hivatalosan is lezárult Ready for Export (REX) exportösztönző, felkészítő képzési programot, mely fél éven keresztül elméleti és gyakorlati ismeretekkel látta el a programhoz csatlakozott 9 vállalkozást. Részben a sikeresen összekovácsolódott csapat munkája, részben a kamara új, a klubok működését ösztönző törekvése motiválta abban, hogy a klub Export Klub néven új vállalkozások bevonásával, csatlakozásával a jövőben egy újabb platformon segítse a megye export mutatóinak javítását.

 

A képzés, a klub működtetése olyan módszerek, melyek kettős célt szolgálnak, az információ átadását és a kapcsolatépítést.

 

Mindkettőre lehetőség nyílt a tegnapi programon, hiszen az előadók Mira Hoxha Nagykövet, Dr. Tóth Ferenc a KKM Nyugat-Balkán Főosztályának vezető tanácsosa és Alvári Károly tanácsadó Albánia fejlődését, a Balkán térségben kiemelt szerepét hangsúlyozva mutatták be az üzleti környezetet és lehetőségeket. A rendezvény végén a magyar cégek többsége élt a kapcsolatépítés lehetőségével is.

 

Albánia, ahogyan Őexc. Mira Hoxha Nagykövet látja:

 

„Nagyra értékeljük Magyarország szerepét Albánia Uniós integrációs törekvéseit illetően. A szerep várhatóan tovább erősödik, hiszen a magyar kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a Nyugat-Balkáni projekteknek.

 

Albánia mellett az egész régió számára fontos a környezeti fenntarthatóság és a megújuló energiaforrások területén a széleskörű magyar tapasztalat.

 

Albániában a szegénység jelentősen csökkent számos strukturális reformnak köszönhetően. A gazdasági haladást jelentős politikai reformok kísérték: az egyik a NATO tagság 2009-ben, a másik az EU tagjelölt országok közé sorolás tavaly júniusban. Ezek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy Albánia demokratikus ország a külföldi befektetők számára kedvező üzleti környezettel.

 

Az albán gazdaság minden szektorában növekedés tapasztalható. Az IMF értékelése alapján reális esély van arra, hogy a gazdaság növekedése év végére elérje a 3%-ot, 2016-ban a 4,5%-ot.

 

Albánia kiaknázatlan lehetőségekkel bír különös tekintettel logisztikai előnyeire és természeti erőforrásaira. Beruházások területén igen magas az érdeklődés az alábbi területeken: infrastruktúra, energetika, bányászat, környezetgazdálkodás, turizmus, mezőgazdaság és élelmiszer feldolgozás.

 

A kedvező üzleti környezet megteremtése érdekében „egyablakos ügyintézési rendszer működik”, melynek segítségével egy vállalkozás 24 órán belül, 1 EUR költségen regisztrálható és 10 napon belül meg is kaphatja működési engedélyét.

 

További fontos reformok:

-          korrupció elleni harc, szervezett bűnözés és feketegazdaság elleni harc

-          az ingatlan tulajdoni jogok kérdésének kezelése

-          a nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesítményének javítása

-          ÁFA visszatérítési rendszer reformjának végrehajtása

-          kisvállalati adó megszüntetése, társasági adó csökkentése

-          SZJA csökkentése”

 

Mindhárom előadó egyetértett abban, hogy az ország rohamosan fejlődik, a fizetőképes kereslet nő és ezzel együtt nő az igény a minőségi termékek iránt is.

 

Az ott beruházást tervezők alacsony bérköltségekkel számolhatnak, ahol példaként a textilipar került szóba.

 

A turizmus kiemelt szereppel bír, a tengerpart, a hegyek és a világörökségi helyszínek a világ minden tájáról vonzzák a turistákat, akik színvonalas szolgáltatásokat tudnak igénybe venni, megfizethető áron.

 

A megközelíthetőség egyelőre közúton tűnik a legegyszerűbbnek (közvetlen légi, vasúti összeköttetés nincs), épülnek az autópályák.

 

A kormányközi megállapodásoknak köszönhetően adottak a lehetőségek a két ország közötti kereskedelem fejlődéséhez, mindezt a vállalkozások tudják „készpénzre váltani”. Albánia egyelőre 70. Magyarország kereskedelmi partnerei közül, az áruforgalom a tavalyi évben 49,6 millió Euró volt.

 

Exporttermékeink: gyógyszerek, feldolgozott termékek, gépek, élelmiszer/dohány.

 

A negatív sztereotípiákat félretéve, mindenkit arra bíztattak, hogy látogasson el az országba és győződjön meg a fejlődésről személyesen.

 

Erre – megfelelő számú jelentkező esetén – lehetőséget is biztosítunk 2015. november 21-25. között a Tiranában megrendezésre kerülő nemzetközi vásáron.

 

Amennyiben az alábbi témákat érintően további kérdése merül fel, keresse irodánkat az een@pbkik.hu e-mail címen.

 

-          Részt venne egy Albániába induló üzleti delegációban

-          Információk Albániáról

-          Export Klub

 

Hendinger Anita

regionális vezető

Enterprise Europe Network