Exportőrök figyelem - az Országgyűlés elfogadta az új vámkódexet

Szerző: Hendinger Anita | 2016. április 1.

Az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el az új vámkódexet, az új szabályok már május 1-jétől érvénybe lépnek. Az exportőr cégek részére információs napot szervezünk májusban.

A programot április végén hirdetjük meg pontos tartalommal és dátummal, addig kérünk minden érdeklődőt, hogy előzetesen jelezze részvételi szándékát, illetve küldje meg kérdéseit, észrevételeit a témával kapcsolatban az een@pbkik.hu email címre.

"Most már nemcsak az adózási, hanem vámjogi szempontból is megéri tisztességesnek lenni. Kedvezményben részesülnek a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában proaktívan tevékenykedő vállalkozások. Az első hibázásnál gyakorlatilag csak figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hiszen az új vámkódex mentesíti a bírságkiszabástól a hatóság ellenőrzésének megkezdése előtt önellenőrzést végző vállalkozót. A vámhivatal az új szabályok alapján az ellenőrzés megkezdése után is előnyben részesíti a tisztességes  gazdálkodókat, hiszen együttműködésük esetén az eredetileg kiszabható bírság felét kell csak megfizetniük.

 

Az elfogadott törvényjavaslat alapja az új Uniós Vámkódex, amely a már 20 éves Közösségi Vámkódexet rendelkezéseit váltja fel. Az új Vámkódex – amelynek szabályait minden tagállamnak alkalmaznia kell - főszabályként kötelezővé teszi, hogy a vámügyekben az adatok cseréje és tárolása elektronikusan történjék, egyszerűsíti a vámeljárásokat, hatékonyabbá teszi a kockázatkezelést. Az Európai Unió álláspontja szerint az egységes szabályok várhatóan az egész Unióban erősítik a versenyképességet, a növekedést, az uniós és tagállami költségvetési érdekek védelmét és az uniós polgárok biztonságát, továbbá növelik a foglalkoztatást.

 

Gyakorlatilag 2020-ig kell megvalósítani azokat az informatikai fejlesztéseket, amelyek teljesítésében hazánk a tagállamok többségéhez képest előkelő helyet foglal el. A magyar vámszolgálat, a NAV, európai összehasonlításban kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be. Az informatikai rendszereink alkalmazásával a kiviteli és behozatali vámkezelések közel 100 %-ban elektronikus módon történnek, s a vámhatóság ellenőrzési tevékenysége a jogalkalmazás jogszerűségét is jó eredménnyel támogatja."

 

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium