Görögországé a főszerep a következő hat hónapban

Szerző: Hendinger Anita | 2014. január 9.

2014. január 1-jén Görögország vette át az Unió soros elnöki tisztjét. A féléves hellén elnökség prioritásai a következők: növekedésösztönzés, munkahelyteremtés és a szociális kohézió előmozdítása.

A görög elnökség legfőbb célkitűzései a következők:

 

• az ifjúsági munkanélküliség elleni fellépés,
• a hitelezés kibővítése a kis- és középvállalkozások számára.

 

A görög kormány ezenkívül kiemelt célként kezeli a gazdasági kormányzás javítását az eurózónában, valamint a bankunió következő szakaszának kiépítésére irányuló tárgyalások levezénylését. E törekvések célja mindenekelőtt az, hogy ne következhessen be újabb, az előzőhöz hasonló nagyságrendű pénzügyi válság.

 

Görögország emellett erősíteni kívánja az illegális bevándorlás elleni uniós intézkedéseket, és változtatásokat szeretne elérni egyrészt az EU tengeri stratégiájában, másrészt az uniós adatvédelmi jogszabályok terén. Az elnökségi munkaterv másik fontos eleme, hogy megállapodás jöjjön létre az első generációs bioüzemanyagok és a palagáz használatáról.

 

A görög elnökség ideje alatt fontos csúcstalálkozóra fog sor kerülni az afrikai országokkal, és Görögország reméli, hogy haladást sikerül majd elérni a Marokkóval kötendő új halászati megállapodás ügyében is.

Zsúfolt menetrend

Görögország különösen zsúfolt időszakban veszi át az uniós stafétabotot, hiszen – még mielőtt véget ér az áprilisig tartó jelenlegi európai parlamenti ciklus – számos területen kell megállapodást tető alá hoznia. Májusban mind a 28 tagállamban közvetlen európai parlamenti választásokra kerül sor, majd a Parlament szavazni fog az új Bizottságról.

 

Az elkövetkező fél évben Görögország több száz hivatalos és nem hivatalos találkozón fog elnökölni, valamint nehéz és összetett tárgyalásokat fog vezetni. Az év első hat hónapjában Athén 13 miniszteri szintű tanácsi ülésnek ad majd otthont.

 

Az utóbbi hónapokban Görögország szorosan együttműködött elődjével, Litvániával, amely 2013 második felében töltötte be az uniós elnöki tisztséget. 2014 júliusában a stafétabotot Olaszország veszi át, melynek első feladata az lesz, hogy üdvözölje az új Parlament és az új Bizottság tagjait.

 

Forrás: EB Magyarországi Képviselet