Üdvözöljük a

Hamis szeszesitalok és borok: évente 1,3 milliárd € veszteség az EU-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hamis szeszesitalok és borok: évente 1,3 milliárd € veszteség az EU-ban

Szerző: Császár Gergely | 2016. augusztus 1.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) új jelentésében kimutatta, hogy a legális szeszesital-eladások 4,4%-ának, illetve a legális boreladások 2,3%-ának megfelelő mértékű tranzakció nem valósul meg a hamisított termékek piaci jelenléte okán. Ezek a meg nem valósult eladások 4800 munkahely létrejöttét eredményezhetnék az EU ezen szektoraiban, ha a hamisítás nem volna jelen.

Ha a továbbgyűrűző hatásokat is figyelembe vesszük, akkor a hamisítás 18500 további munkahely hiányát okozza az EU gazdaságában, melyből 8600 az agráriumban, 1300 az élelmiszeriparban jöhetne létre.

 

Ezen szektorokban az EU-28 teljes éves kormányzati bevételveszteségét 1,2 milliárd €-ra becsülik, itt a háztartások által fizetett jövedelemadót, társadalombiztosítási hozzájárulást, társasági adóbevételeket, ÁFÁ-t és a jövedéki adókat vették figyelembe.

 

António Campinos, az EUIPO ügyvezető igazgatója így fogalmazott:

A szeszesital- és bortermelő ágazatot döntően az átlagban 10 főt foglalkoztató kis- és közepes méretű vállalkozások alkotják. Ez a jelentés a hamisításnak az erre az ágazatra, illetve az EU gazdaságának egészére gyakorolt gazdasági hatását, következményeit mutatja be. Megállapításaink a törvényhozók munkáját kívánják segíteni a szektorban jelenlévő hamisítás kihívásaira adott válaszaik kidolgozásában.

 

  • Spanyolország: a jelentés évi 263 millió €-ra becsüli a borokat és szeszesitalokat előállító szektor veszteségét, a spanyol kincstár évi 90 millió eurós jövedéki adóveszteségével.
  • Franciaország: a francia előállítók 136 millió eurónyi termékeladástól esnek el évente, az állami jövedéki adókiesést 100 millió €-ra becsülik.
  • Olaszország: együttesen 162 millió € az éves kiesés (a piac 2,7%-a). Az állam 18 millió €-t veszít.
  • Németország: az előállítók 140 millió €-val, az állam 65 millió €-val lenne gazdagabb a hamisított termékek jelenléte nélkül, évente.
  • Egyesült Királyság: a két szektor elmaradt eladásait együttesen évi 87 millió €-nyi összegre becsülik (25 millió € szeszesital, 62 millió € bor). Az Egyesült Királyság kincstára 197 millió €-nyi összeggel szegényebb a hamis borok és szeszesitalok miatt.

 

Ez a jelentés a sorozat 8. része, melyet az EUIPO alszervezete, a European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights (a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja) segítségével készített el, és melynek célja az EU ipari szektoraiban jelenlévő hamisítás gazdasági hatásainak felmérése. Az előző részek témái a hangfelvételek, órák és ékszerek, kézitáskák és csomagok, játékok, sporteszközök, ruházat, cipők és kiegészítők, valamint a testápolás és kozmetika iparágak voltak.

A sorozat a jövőben más, a hamisítás szempontjából sérülékenynek tartott iparágakkal is foglalkozni fog (pl. orvostudomány, számítógépek, autóalkatrészek…).

 

Az EUIPO-ról

Az EUIPO az Európai Unió decentralizált, Spanyolországban, Alicante-ban található ügynöksége. Az EU 28 tagállamában szellemitulajdon-védelmet biztosító európai uniós védjegy (European Union trade mark - EUTM) és a közösségi mintaoltalom (Community design - RCD) ügyintéző hatósága. Együttműködési felületet biztosít az EU nemzeti és regionális hivatalai között. 2016. március 23-ig Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (Office of Harmonization for the Internal Market – OHIM) néven volt ismert.

 

A European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights (a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja) 2009-ben alakult meg a szellemi tulajdon védelmének és a bűnüldözéssel kapcsolatos feladatoknak a támogatására, és a növekvő számú bitorlás elleni küzdelem segítésére Európában. 2016. június 5. óta az Európai Parlament és a Tanács No 386/2012 számú rendelete értelmében az EUIPO részeként működik tovább.

 

 

 

/A cikk fordítás, esetleges pontatlanságok előfordulhatnak. Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható, angol nyelven./