Üdvözöljük a

„Helyzetbe hozzuk” Baranyát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Helyzetbe hozzuk” Baranyát

Szerző: Hendinger Anita | 2016. február 8.

Jól kiépített ipari parkok, autópálya, olcsó munkaerő, kitűnő idegen nyelv oktatás – csak néhány azok közül a szempontok közül, melyekkel megyénk rendelkezik és a befektetők számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Miért nincs áttörés? Miért nem került fel Baranya a befektetők térképére? Többek között erre keressük a választ, és ennek orvoslásán dolgozunk a kamarában.

A kamarák klasszikus feladataihoz, tevékenységéhez a befektetés-ösztönzés ugyan nem tartozik, 2013-ban mégis elkezdődött egy intenzív folyamat, melynek célja, hogy segítse a befektetői szándékkal rendelkező hazai és külföldi kb. 50-200 fő alkalmazására vállalkozó vállalatok feltérképezését, és naprakész információval történő ellátását.

 

Első lépésként elkészült a „Pécs gazdasága honlap”, ahol magyar és angol nyelven szerezhetnek ismereteket a befektetni szándékozók. Ehhez kapcsolódik egy nyomtatott és elektronikus verzióban is elérhető kiadvány is.

 

2015-ben készült el Baranya megye erőforrástérképe, mely angol és német nyelven is elérhető. Nagykövetségek munkatársai, gazdasági attasék, illetve külföldi delegációk dolgoznak vele. Népszerűségének köszönhetően az idegen nyelvű példányok 2016-ban újra nyomdába kerülnek.

A virtuális, audiovizuális világban a nyomtatott anyag egyfajta „mankó”, az igazi áttörést a két idegen nyelven elérhető prezi hordozza.

 

Vajon ismerik-e ezeket a lehetőségeket Baranya megye önkormányzatai, ipari parkjai, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség?

Február 4-én egy képzés keretében találkozott velük a kamara befektetés-ösztönzéssel foglalkozó csapata.

 

Megerősítést kaptunk minden szereplőtől. Az általunk képviselt irány jó, az elkészült anyagokat a Nemzeti Befektetési Ügynökség tanácsadói szakmailag professzionálisnak minősítették. Baranya megye városainak vezetői (polgármesterek, alpolgármesterek), illetve városfejlesztési, műszaki és pályázati koordinációjával megbízott szakemberei pedig olyan információkhoz és kapcsolatokhoz jutottak, melynek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy - mint lehetséges befektetési helyszín - ajánlásra, kiajánlásra kerüljenek.

 

Ehhez további munkára és koordinációra lesz szükség pl. telephely adatbázis feltöltése, folyamatos kapcsolattartás.

 

A „mini projektben” résztvevő aktív városok számára a következő találkozót március végére tervezzük.