Heti jogász - Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Szerző: Laczkóné Dr. Csécsi Ildikó | 2017. március 9.

Az egyéni vállalkozásról szóló törvény 2017. január 1. napján hatályba lépett módosítása szerint az egyéni vállalkozásokat a korábbi 5 év helyett már csak 2 évig lehet szüneteltetni. Felmerül a kérdés: hogyan érinti ez ekkor már szüneteltet vállalkozásokat?

A 2017. január 1. napját megelőzően szüneteltetett vállalkozások esetében a törvény legfeljebb 5 évi időtartamra adott lehetőséget az egyéni vállalkozás szüneteltetésére. Ezt az időtartamot csökkentették a januárban hatályba lépett módosítással 2 évre.

 

A január 1-jén már szüneteltett vállalkozások között szép számmal akad olyan, amely már több mint két éve szünetel. Ezekre a vállalkozások a korábbi hatályban lévő törvényi rendelkezés vonatkozik, vagyis a szüneteltetés kezdőnapjától számított legfeljebb 5 évig szünetelhetnek. Az 5 év lejártát követően, amennyiben az egyéni vállalkozó a tevékenység folytatást nem kezdi meg újra, az egyéni vállalkozása megszűnik. Azon egyéni vállalkozók esetében, akik vállalkozásuk szüneteltetését 2017. január 1. után kezdték, a szüneteltetés időszaka már csak 2 év lehet.

 

Az egyéni vállalkozás szabályairól az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló  2009. évi CXV. törvény rendlekzik.

Kapcsolódó anyagok: